29 јун 2024

 

IN MEMORIAM

СТЕВАН Јована АПОСТОЛОВИЋ (1933 – 2024)

У Београду је 20. априла ове године умро, после дуже и тешке болести, Стеван АПОСТОЛОВИЋ, енигмата, адвокат, виолиниста, куглаш и спортски риболовац. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Рођен је у Пожеги 05. априла 1933. године.

Имао је Стеван АПОСТОЛОВИЋ буран живот. Пореклом је из професорске породице. Први лекар у Србији Јован АПОСТОЛОВИЋ био му је предак. Био је виолиниста од своје пете до 55. године, свирајући и на концертима а био је прва виолина градског оркестра у Ваљеву. По професији је био адвокат, а хоби су му била путовања тако да је обишао Северну и Јужну Америку, Хавајска острва, Индију, Кину и Јапан.

Заступљен је у ЛЕКСИКОНУ СРПСКИХ ЕНИГМАТА (Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ и Јован ВУКОВИЋ, ЕСС и Алма, Београд, 2007) где је на 29. страни дата кратка биографија са сликом. Између осталог ту је речено: „Енигматиком је почео да се бави веома рано. Јануара месеца 1946. године, са ненавршених 13 година, у часопису „Дуга“ појављује му се први ребус. Међутим, из енигмат ских вода прелази на куглашку стазу и на спортски риболов. Дуго је паузи-рао у енигматици, а од 2000. године поново постаје активан састављач. Сарађује у издањима које припрема Удружење енигмата „Вук Караџић“ и Енигматски клуб „Београд“, као и у издањима новинске куће „Политика“ („ХУПЕР енигматика“ и „Политика енигматика“).“ На 261. страни дата је „белина“ 7 х 7 класичне укрштенице објављене у „Политици енигматика“ број 193, 25. јула 2006. године.

Са супругом Милом био је члан Удружења енигмата „Вук Караџић“ (од 2000. па до 2016. године) и с њом учествовао на три Сусрета енигмата Србије : 5. СЕС у Нишкој Бањи 2005, 6. СЕС у Бајиној Башти 2006, и 7. СЕС у Лозници 2007. године. Пре тога је Стеван АПОСТОЛОВИЋ учествовао на 2. СЕС-у у Београду 2001. и 4. СЕС-у у Панчеву 2004. године. Заступљен је у „АЛМАНАХУ Сусрета енигмата Србије 1-17 (1998-2017)“ (приређивач Крста ИВАНОВ, ЕСС и ЕК Бор, Бор 2017) где му је објављена слика на 19. страни.

У монографији „ЕНИГМА – 70 ГОДИНА“ (Јован ВУКОВИЋ, Крста ИВАНОВ и Марјан РАДАКОВИЋ, ЕСС,ЕК „Нова загонетка“, ЕК Бор, 2023) представљен је у списку сарадника са сликом (први рад у „Новости енигми“ објавио 2000. године). Представљен је и у монографији „ТРИДЕСЕТ ПЕТ ГОДИНА УДРУЖЕЊА ЕНИГМАТА ВУК КАРАЏИЋ (1986-2021)“ (Ратко СТОЈКОВИЋ, УЕ „Вук Караџић“ и ЕСС, Београд, 2023) где је у списку чланова заједно са су-пругом Милом.

БИБЛИОГРАФИЈА СРПСКЕ ЕНИГМАТИКЕ (Марјан РАДАКОВИЋ, ЕСС, Алма, Београд, 2012) спомиње на четири места Стевана АПОСТОЛОВИЋА: на 280. страни под бројем 62254 у тексту „ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА ЛАВИРИНТОМ КРАЉА МИНОСА“; на 310. страни под бројем 62751 помиње се као аутор текста „УТАЈА – ПРОНЕВЕРА“ („Вуков ковчежић2 број 22, март 2010); на 318 стра-ни под бројем 62873 аутор је текста „ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ВАЉЕВСКЕ ЕНИГ-МАТИКЕ“ („Вуков ковчежић“ број 23, март 20119 и на страни 351 под бро-јем 80059 налази се у попису добитника ЗЛАТНЕ ПОВЕЉЕ ЕСС.

У антологијској књизи „УКРШТАЊЕ РЕЧИ У СРПСКОЈ ЕНИГМАТИЦИ“ (Миро-слав ЛАЗАРЕВИЋ, Јован ВУКОВИЋ, Миодраг ТОШИЋ, ЕК „Нова загонетка“ и „Алма“, Београд, 2014) објављена је слика Стевана АПОСТОЛОВИЋА на 166 страни а укрштеница посвећена Исидори СЕКУЛИЋ објављена у „Новости енигми“ број 2.372 од 1. септембра 2013. године (белина 7 х 7) на 220. стра ни.

За 50 година енигматског стваралаштва добио је ЗЛАТНУ ПОВЕЉУ ЕСС-а на 5. Сусретима енигмата Србије у Нишкој Бањи. Објавио је око 3.000 радова а понајвише класичних укрштеница, скандинавки и ребуса. Био је заговор-ник укрштених речи са белинама 7 х 7, користећи често веома оригиналне синтагме.

Био је члан УЕ „Вук Караџић“ из Београда и ЕК „Ваљево“. Оставио је знача-јан траг у српској енигматици па је потребно да се његово стваралаштво проучи и о њему опширније напише. Нека му је вечна слава и хвала.

В. Шарић



VREMEPLOV

25 јун 2024

 

PRVI MEMORIJAL VJEKE HUDOLINA

Sa bloga B. Modrića:

U čast Vjeke Hudolina, zagonetača i novinara, Zagonetački klub Dragalić raspisuje

1. MEMORIJAL VJEKE HUDOLINA
Zadatak je sastaviti premetaljku (29 slova) 
od naslova Vjekine treće knjige Dobre priče

 LIJEPO SE MOŽE ŽIVJETI I U STAROSTI

Premetajte slova i sudjelujte u memorijalu 
koji će čuvati spomen na Vjeku Hudolina.

Premetaljka se sastavlja na hrvatskome jeziku, koja mora biti čista, bez dodavanja, oduzimanja ili izmjene slova.

Svaki autor može sudjelovati sa tri rada – premetaljke, na zadanu temu.

Radovi moraju biti potpisani imenom i prezimenom i adresom stanovanja autora.

Radovi se šalju poštom na adresu: 
Zagonetački klub Dragalić, Trg Sv. Ivana krstitelja 2, 35428 Dragalić ili elektronskom poštom na adresu zag.klub.dragalic@gmail.com.

Rok za slanje radova je 30.09.2024. godine

Prve tri najuspjelije premetaljke biti će nagrađene: 
prva nagrada u iznosu od 50 eura, 
druga nagrada 30 eura i 
treća nagrada prigodna knjiga.

24 јун 2024

 

                                  НОВЕ КЊИГЕ ГОРДАНЕ ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ
                                       „ОЗАРЈЕ С ДЛАНА“ И „МИР СТАРИНА“


У издању Енигматског савеза Србије а уз помоћ Културног центра Пећинци и више спонзора током маја и јуна ове године из штампе су изашле две књиге Гордане ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ: „ОЗАРЈЕ С ДЛАНА“ и „МИР СТАРИНА“, које на анаграмски начин обрађују верске теме. Компјутерску обраду, техничко уређење и избор фотографија урадио је др Динко КНЕЖЕВИЋ а уредник издања је Владимир ШАРИЋ.
У књизи „ОЗАРЈЕ С ДЛАНА“ (логоанаграм: СЈА ДЕЛО ЗНАЊА!/Њ=Р/)  представљени су одабрани светитељи и празници из црквеног календара кроз анаграме уз пригодне пропратне текстове. Предговор је написао Динко КНЕЖЕВИЋ где је приказан развој загонетке анаграм код нас са нагласком да је књига „ОЗАРЈЕ С ДЛАНА“ друга која обрађује верску тематику на анаграмски начин после књиге „ИКОНА СВЕТЛИ“. У књизи су дати садржај верског календара, подсетник – појмовник, текст о ауторки и захвалница. На 108 страна дата су 102 анаграма о светитељима и свети -тељкама и другим верским појмовима. Књига почиње анаграмним приказом ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: ПРАВИ ЈЕ ПРАХ ТЛА (Патријарх Павле) и ЕП СПАЈА ВРЛИ КРСТ И ПРАХ (Патријарх српски Павле) а завршава анаграмом ЕВО – ПРИРОДНОСТ ЛИКА
(Свети пророк Данило).
Друга књига „МИР СТАРИНА“ (проширени анаграм од појма МАНАСТИРИ) је збирка од 110 анаграма о манастирима и храмовима са наших простора. Предговор (рецензију) је дао новинарски и енигматски доајен Јован ВУКО- ВИЋ. У тексту „МАНАСТИРИ ЗА НЕЗАБОРАВ И ПОНОС“ даје се поглед на то како се у нашем народу загонетало. У другом делу текста даје се анализа књиге где се каже и ово: „Примећујући помањкање верских анаграма пре свега у српској енигматици, а подстакнута зборником анаграма на верске теме „ИКОНА СВЕТЛИ“ (СВЕТИ НИКОЛА) Динка КНЕЖЕВИЋА, загонетачица и песникиња Гордана ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ прихватила се часног посла да анаграмски обради наше црквено благо. Најпре је ове године објавила књигу анаграма „ОЗАРЈЕ С ДЛАНА“ посвећену календарском реду – свеци-ма и најважнијим датумима из православног календара. Још док се боја на „Озарју с длана“ није ни осушила, Гордана широкој јавности представља нову књигу – овог пута о српским
 манастирима под анаграмским насловом „МИР СТАРИНА“.
„Загонетно представљање манастира започиње манастиром Бањска (ОСТА МАЊИНА СРБА/О=К/) и завршава са 89-ом црквом Преноса моштију Светог оца Николаја (ОГРЕЈА Л' ОВАЈ КРОТКИ ПОСТ СУНЦЕ ШИМАНОВАЦА).“
„Уз анаграмско представљање наших манастира, уз пригодне фотографије грађевина, ауторка даје краће податке о историји настанка сваког црквеног здања. Када је саграђен, где се налази и по чему је значајан за српску цркву, културу, историју и народ.“
„Гордана ЈОВАНОВИЋ ШАРИЋ са обе верске енигматске књиге одужила се свему ономе што је пропуштено у енигматском праћењу црквених/верских датума. Сада је на верским институцијама, школама и туристичким органи-зацијама да искористе ово енигматско благо, свако за своје добронамерне културне и образовне потребе.“ – закључује Јован ВУКОВИЋ.
На крају књиге дати су: попис 89 имена манастира и храмова , биографски подаци о ауторки са пописом наслова 17 њених објављених књига, текст „Контрола анаграмских близанаца“ и захвалнице.
Насловна страна – предње корице састоје се од 8 слика манастира и приказом  наслова у облику крста  МИР СТАРИНА – АНАГРАМИ. На задњим корицама је слика фреске БЕЛИ АНЂЕО.

Владимир  Шарић

23 јун 2024

Решења:
11281. Богови ногомета (Бо, го, вино, го, мета)
11282. Фудбалери не мисле на поразе (Ф уд балерине, мис, Лена, по Разе)
11283. Да ли ћу побиједити Талијане? (Далићу По биједи Тита, лија не)
11284. Пикси је прави селектор (пик сије, прави се лектор)
11285. Партија на власти се осилила (пар Тијана, влас, тисе, оси, лила)
11286. Кодирана брава (код Ирана Б Рава)
11287. Убод инсекта (Уб, Один, секта)
11288. До дна тонемо (до, Д, НАТО, Немо)
11289. Trikolore Ena gleda (triko, Loreen, Ag, Leda)
11290. Sonet Tagore govori (so, Netta, Gore, go, Vori)
11291. Предиво Козаку дугује Иранац (пре дивокоза куду, гује и ранац)
11292. Оба летимо ка Тунису (обале Тимока ту нису)
11293. Пријетворан етик (прије твора нетик)
11294. Зелени чаробњак (кањ, Бора, чинеле З)
11295. Тереза Лупежица (тер, еза, лупе, жица)
11296. Тројка на цести (Т рој, кана, Ц, Ести)
11297. Напад Валонца (напа, два лонца)
11298. Раде цуру гања (Ања, гуру, цедар)
11299. Опијатоман (намотај и по)