08 фебруар 2020

NAJREBUS JANUARA

       Prvi izbor za najrebus u ovoj godini doneo je dosta neizvesnosti i mrtvu trku u finišu. Sa istim brojem bodova - 25, na kraju su se našli Čedomir Jelić i Gojko Mandić, ali je Čedomir imao više petica i tako osvojio prvo mesto. Gojkov rebus će zajedno sa Čedinim, ići na kraju godine u izbor rebusa godine. Čestitam Čedi i Gojku za odlične rebuse i zahvaljujem sudijama za odlično obavljen posao.





05 фебруар 2020

Poštovani ljubitelji enigmatike,

Dugo najavljivana zimska Liga rešavača konačno će krenuti u ponedeljak, 10. februara, na blogu ŠMEK (Šah - Mozgalice - Enigmatika - Kvizovi). Nadam se da ćete narednih dana imati vremena da rešavate moje zagonetke, ne samo zbog kvaliteta koji godinama nudim, nego i novog, zabavnog sistema takmičenja, koji ću sada ukratko da objasnim. http://chessandpuzzles.blogspot.com/

1. Tokom tri nedelje svako veče zadaci će biti davani u 20, 21 i 22 časa, a sve te zagonetke rešavaju se najkasnije do ponoći. Rešenja se šalju na mejl zradisavljevic@yahoo.com

2. Svaki rešeni zadatak donosi jedan poen. Takmičari koji prvi pošalju rešenje bilo kog zadatka dobijaju bonus poene, a bonusa će biti i za one koji reše sva tri zadatka.

3. Ovi bonusi utiču na vreme za predavanje rešenja. Prve večeri svi kreću sa iste pozicije, ali već narednog dana će biti nekih hendikepa. Na primer, ako je neko dobio dva bonus poena, to znači da on ne može da prijavi svoja rešenja pre 20:02, 21:02 i 22:02 (za svaki bonus poen - minut hendikepa). Ovakav sistem doprineće da runde budu što neizvesnije, odnosno da bonuse ne osvajaju uvek isti takmičari.

4. Kako ćete znati koje vreme vam je dozvoljeno za rešavanje? Jednostavno, nakon svake takmičarske večeri biće davana tabela, u kojoj će se videti koliko svaki rešavač ima osvojenih bonus poena. Na primer, ako neko ima 12+5, to znači da naredno veče može da predaje svoja rešenja od 20:05, 21:05 i 22:05.

5. Za potvrdu vremena merodavno je ono što bude zabeleženo na yahoo nalogu. Ako je takmičar smeo da pošalje rešenja u 20:04, a piše da je to uradio u 20:03, moći će da dobije poen za tačno rešenje zadatka, ali ne i bonus poen.

6. JOŠ NEŠTO BITNO: Ukoliko niste u mogućnosti da učestvujete u svim rundama, to nije razlog da odustanete od takmičenja, jer nakon prve faze za titulu najboljeg rešavača boriće se osam takmičara, a biće organizovana i utešna grupa. Naravno, ovde bih mogao da dodam i onu otrcanu frazu "Važno je učestvovati", jer mislim da u ovoj igri mogu da uživaju i oni koji objektivno nemaju šanse za visok plasman.

Najbolji takmičari u Ligi rešavača, kao i oni koji budu imali sreće u žrebu, za nagradu će dobiti enigmatsku literaturu, majice, slatke ili slane pakete s prehrambenim proizvodima. Ove nagrade plaćam ja, a ukoliko bude veliko interesovanje za igru, pokušaću da pronađem neke sponzore.

Dobro došli i ugodna vam zabava!
Поздрав свима са Златибора!




04 фебруар 2020


NAJREBUS JANUARA
(DRUGA FAZA)


     U prvoj fazi glasanja učešće je uzelo 14 sudija. U drugu fazu ide 10 rebusa koji su sakupili od 7 do 11 bodova. U drugoj fazi glasanja, četvoro sudija odabraće 5 rebusa za koje smatraju da su najbolji i podeliće im bodove po sistemu 5, 4, 3, 2 i 1 bod. Sudije u drugoj fazi biće Ranko Skopal, Andon Koloski, Vladimir Šarić i Ilija Đurković. 


     Ukoliko je neko od sudija sprečen, molim da mi na vreme javi, da bih našao zamenu. Rok za glasanje je petak, 08.02.2019 do 20,00 časova. Glasovi se šalju na moj mejl nikic.branislav@gmail.com  
Evo odabranih rebusa:















02 фебруар 2020

DEVETI MEMORIJAL “ĐURO KNEŽEVIĆ”




U znak sećanja na Đuru Kneževića, jednog od najvećih majstora za anagrame,  Enigmatski klub „Kikinda“ raspisuje konkurs za čist anagram na zadatu temu:

PAVLE RIĐIČKI – SVETSKI PUTNIK IZ MOKRINA (34 slova)
Propozicije:
1. Od zadatih slova treba da sklopite čist anagram (ista slova u postavci i rešenju).
2. Učesnici mogu poslati neograničen broj anagrama, ali za konkurenciju treba da odaberu najviše TRI anagrama.
3. Anagrami se potpisuju punim imenom i prezimenom i adresom autora.
4. Rok za slanje anagrama je 04.04.2020. godine,  na e-mail: slavkobovan@yahoo.co.uk
5. Anagrami se mogu poslati i kao SMS na tel. 063-89-41-064, ili poštom na adresu: EK “Kikinda”, Gavrila Principa 11, Kikinda.
6. Žiriranje će se obaviti u dve faze. U prvoj fazi žiriranja biće odabrano 30 anagrama koji će biti dostavljeni na ocenjivanje sudijama. Anagrami će u finalnom glasanju biti složeni azbučnim redom, bez imena autora, a sudije će rangirati DESET najboljih (ocene: 10, 9, ...1).
7. Najbolji anagram biće nagrađeni peharom i novčanom nagradom od 5000 dinara.
8. Poklone EK “Kikinda” dobiće još nekoliko najuspešnijih anagramista.
Srećno svima.
Uključite se i podržite ovo takmičenje, koje neguje sećanje na dragog kolegu.
Решења:
7563. Светиња (све тиња)
7564. Кори Цана Јелу (корица на јелу)
7565. Аза леје прекопава (азалеје преко Пава)
7566. Прост материјал (Прост, Мате, ријал)
7567. Капетан и лула (Ал, Ули, нат, Е пак)
7568. Гранатирска капа (Паг, рана, тирс, Кака)
7569. Друид вели: ''Не'' (Дру и две Лине)
7570. Визе Либерије (Визел и Берије)
7571. Реш кобаје - Решко баје
7572. Пије Монтреалка (Пијемонт, Реалка)
7573. Пабло кокаин дила (паб, Ло, кока, Индила)
7574. Пијетао скочи на коку (пије Тао скоч, Ина, Коку)
7575. Народи га слиједе (на роди Гасли једе)
7576. Брадати рибар (Б Рада, Т Ирибар)
7577. Нено Белан (не Нобел, Ан)
7578. Адам Аркин (Ник, рам, ада)
7579. Игле дала Цвијета (И гледалац вије ТА)
7580. Кузми је уз Мијата весело (Ку змије, У змија, таве СЕ ЛО)
7581. ''Локоси'' пријете (Л О коси, П рије ТЕ)