11 октобар 2017

NAJAVA TAKMIČENJA NA BLOGU ''ŠMEK'' ZORANA RADISAVLJEVIĆA

Liga rešavača 2017 - najava prvog kola

Poštovani ljubitelji enigmatike, od sredine oktobra počinju razna zanimljiva dešavanja na blogu, a prvo među njima je Liga rešavača. Ovo je deveti put da priređujem to tradicionalno takmičenje, na kome su osim mene zadatke sastavljali i drugi istaknuti enigmati (Čedomir Jelić, Luka Pavičić, Marko Mihaljević, Filip Karačić, Branislav Nikić, Nikola Živanović, Marko Obradović, Kristian Knežević).

Ovogodišnja Liga rešavača traje tri kola, a prvo kolo (u kome se rešavaju rebusi) biće održano u ponedeljak, 16. oktobra, sa početkom u 20 časova. Rešavačima će biti data 24 rebusa, od toga 18 klasičnih i 6 varijacija (rebus u stripu, sendvič rebus, rebus sa slovoskokom, povratni rebus, palindromni povratni rebus, palindromni foto-rebus). Najuspešniji rešavač dobiće 4 boda, drugoplasirani 3, trećeplasirani 2, a svi koji budu rešili barem četiri rebusa po jedan bod za generalni plasman.

Sredinom novembra na programu je drugo kolo (rešavanje anagrama), dok je pred kraj godine finalni turnir (miks zagonetaka) na kome će se računati bodovi iz prva dva kola. Pobednik Lige rešavača teoretski može da propusti neko od kola, pa čak i oba, no svakako da će više šanse za uspeh imati takmičari koji pre finalnog turnira zarade nekoliko bodova.

Verujem da ćete uživati u rebusima koje sam sastavio, a u pripremi takmičenja pomogao mi je Branislav Nikić, kome se zahvaljujem na lepoj obradi materijala. Pošto se on neće takmičiti, pripašće mu jedan bod za generalni plasman.



09 октобар 2017

NAJREBUS SEPTEMBRA

Ovo je prvi put otkako se bira rebus meseca, da je najbolji rebus izabran konsenzusom! Sva četvorica sudija su najboljem rebusu dala 5 poena i tako uklonili nedoumicu nastalu u prvom krugu glasanja. Najrebus septembra je rebus Čedomira Jelića sa rešenjem: Dobar menadžer ima šest odora (do barmena Džeri maše s Todora). Što bi rekli novinari: reči su suvišne, slika sve govori! Čestitam Čedomire na sjajnom rebusu i ilustraciji.









Решења:
5538. Копа рупу Тина (копар у Путина)
5539. Трампа у Тополи (Трамп ауто поли)
5540. Шта пук има? (штап у Кима)
5541. Uzorana parcela (u Zorana par čela)
5542. Наче твор кисељак (на четворки сељак)
5543. Атакује мурија (ата кује Мур и ја)
5544. Наталитет у Гази (Натали тету гази)
5545. Пери истиче рок (Пери истиче рок)
5546. Шта лепи цимерка (штале Пици мерка)
5547. Уводимо строги намет (у води мост, Рогина, Мет)
5548. Оста Мари сам (ос, тамарис, ам)
5549. Gimnastika (Gin, Mastika)
5550. Сами шампиони (СА миш, АМ пиони)
5551. Килавица (КИ лавица)
5552. Вискозна материја (/К/виско, З на М, /б/атерија)