28 мај 2022

38. SOZAH - Prvenstvo autora zagonetaka Hrvatske (PAZAH)

Enigmatski klub „Božidar Vranicki“ iz Splita, postao je četrdesetogodišnjak i tim povodom je organizator 38. Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH). Prema planu i programu, a u dogovoru sa Hrvatskim Zagonetačkim Savezom (HZS), organizira se dopisni natječaj za sastavljače (PAZAH) u sljedećim kategorijama:

1.)  KRIŽALJKA (klasična, dimenzije 21x13) je posvećena najpoznatijem splitskom zagonetaču i njemu omiljenoj uspješnici legendarnog Olivera, te je obavezno ukrižati sljedeće pojmove:

IVICA RADOVNIKOVIĆ IVRA i OPROSTI MI PAPE

2.)  PREMETALJKA (čista) je posvećena našem klubu, a tekst za premetanje je:

ČETRDESET GODINA ENIGMATIKE BOŽIVRANA

3.)  REBUS (klasični) - u postavku moraju biti uvrštena najmanje dva pojma, iz različitih ponuđenih kategorija: vjetar (jugo, bura, lebić, široko), sport (bili, žuti, Gusar, Nada), riba (raža, lignja, sipa, mol), brod (leut, guc, veslo, ankora). Dovoljno je poslati postavku i rješenje u tekstualnom obliku, ali svakako treba voditi računa o mogućnosti slikovne prezentacije.

4.)  ŠTIT 6x8 je posvećen našem domaćinu, te na jedno od 6 mjesta treba uvrstiti ime omiške utvrde:                              MIRABELA

5.)  SRDAŠCE 6x5 je posvećeno gradu Splitu, u središte 4x3 treba uvrstiti slova sintagme:                                          SPLITSKA RIVA

Svi radovi moraju biti sastavljeni na hrvatskom jeziku, pravopisno korektni, te u skladu s uobičajenim pravilima sastavljanja za pojedine radove (posebno obratiti pažnju na izvorno pisanje stranih imena, te izbjegavanje istih korijena riječi u postavci i rješenju kod premetaljke i rebusa).

Radove nije potrebno opisivati, ali obavezno treba navesti izvore za manje poznate pojmove. Kao izvor može poslužiti i internet, ali samo ozbiljne i vjerodostojne stranice (ne blogovi, forumi, ...).

Svaki sastavljač može poslati najviše po jedan rad u svakoj od kategorija. Sve ispravne radove žiri će ocijeniti i odrediti poredak sastavljača po kategorijama, a zbir istih će dati konačnu redosljednicu pojedinačno.

Radovi moraju biti potpisani punim imenom i prezimenom (poželjan kontakt). Potrebno je navesti ime ekipe od tri člana, jer će se sumiranjem pojedinačnih rezultata dobiti i ekipna redosljednica.

Voditelji PAZAH-a su Miro Šarić i Željko Bilankov, koji će žiri dopuniti eminentnim zagonetačima koji ne budu sudjelovali u natjecanju.

Radove treba poslati najkasnije do 30. juna 2022. na adresu:

EK „BOŽIDAR VRANICKI“, Vranjički put 8, PP 263, 21 000 Split,

ili e-poštu : miro.saric@st.t-com.hr (poželjno pdf, te xlsx ili docx format).

 

Predsjedništvo EK Božidar Vranicki

ВРЕМЕПЛОВ

Ребусе скенирао и послао Решад Бесничанин.


24 мај 2022

 

Прошле недеље сам позвао састављаче да пробају да смисле неки ребус од фотографије коју је направио Мирослав Цветковић на недавном дружењу у Нишу. Данас и сутра ћу објавити најзанимљивије радове, а није касно ни да се још неко укључи.


22 мај 2022

Решења:
9593. Нагиб или падина (наги Били па дина)
9594. Нелепа мопсова особина (Неле Пам опсовао Собина)
9595. Џибути фали мом Јури (Џибу Тифа Лимом јури)
9596. Мета Русина (метар у сина)
9597. Скупи Дони макарони (с Купидонима карони)
9598. Дели бос кароте (Делиб, Оскар Оте)
9599. Диоклецијан (дио К, леци, Јан)
9600. Генератор напајања (Ања, Јапан, Рота, Рене Г)
9601. Опет Иво зева (О пети воз, Ева)
9602. Попили смо сто мастика (по пили с мостом А, стик А)
9603. Бати о пушци причају (бат и опушци при чају)
9604. Припали цигаре (при палици гаре)
9605. Селе зомбије лешине (с Елезом бијеле шине)
9606. Надримомчад (над Римом Чад)
9607. ''Липото моја'' (Ли, потом Оја)
9608. Вита опол у Цилин дар лије (витао, полуцилиндар, лије)
9609. Олега брије Лаура (Оле, Габријела, ура)
9610. Лијепи смо и веома румени (лије, писмо, иве, Омар, У мени)