10 октобар 2015





VREMEPLOV

Zahvaljujem još jednom Rešadu Besničaninu, što mi je na Susretima u Valjevu doneo stranice ''Antologije rebusa'' iz riječkog Feniksa, na kojima su rebusi velemajstora za rebuse Nedeljka Krakera.

08 октобар 2015




И трећи дан заредом вам представљам новог сарадника, тачније сарадницу, на блогу. То је Светлана Јоргаћијевић из Суботице. Њени ребуси могу да стану раме уз раме са најискуснијим састављачима, а графичка припрема је на високом нивоу. У лепоту и оригиналност њених идеја уверићете се данас, а и наредних недеља. Уживајте!



07 октобар 2015




Данас вам представљам још једног новог сарадника блога ребуси. То је Драгиша Цетић из Гацког са којим сам имао задовољство да се упознам на Сусретима у Ваљеву. Драгиша је по први пут био учесник ових сусрета који су на њега оставили снажан утисак, па су тако настали и ови ребуси које данас објављујем. 


06 октобар 2015

NAJBOLJI REBUS MESECA SEPTEMBRA

   U 20,00 završeno je glasanje za najbolji rebus sa bloga objavljen u septembru. Na moj poziv za glasanje odazvalo se ukupno 14 sudija, koji su svojim glasovima odlučili da je najbolji, rebus Čedomira Jelića iz Vareša sa rešenjem: s Ivom odrasta Klara (sivo-modra staklara). Ovaj sjajni rebus našeg redovnog saradnika dobio je maksimalan broj poena od 6 sudija. Sve čestitke pobedniku kome je ovo šesti trijumf ove godine. Na drugom mestu je debitant na ovom blogu, Milan Žarkovački, pa i njemu sve pohvale za uspeh vredan pažnje. Pogledajte još jednom pobednički rebus, a nakon njega i tabelu sa najboljih 10 rebusa.







Poštovani ljubitelji rebusa, drago mi je da vam mogu predstaviti još jedno novo ime među sastavljačima rebusa. To je Nada Matijević, devojka Milana Žarkovačkog, koja, osim što nije mogla da odoli Milanovom šarmu, nije uspela da se odbrani ni od njegove zarazne opsesije za rebusima. Nadin rebus je dokaz da je Milan bio dobar učitelj, što se da videti i iz sledećeg rebusa koji su zajedno smislili. Bravo i samo tako nastavite!


05 октобар 2015

PODSETNIK


Samo da podsetim da je u toku izbor najboljeg rebusa meseca septembra i da je krajnji rok za slanje glasova utorak 6. oktobar do 20,00 časova. Do sada je glasalo samo osam sudija (Gojko Mandić, Branislav Nikić, Miroslav Cvetković, Čedomir Jelić, Luka Pavičić, Ejub Semić, Momir Vučenović i Rešad Besničanin) pa bih zamolio i ostale koji žele, da što pre pošalju svoje glasove.







04 октобар 2015

СЛИКЕ ИЗ БРАНКОВИНЕ









СЛИКЕ ИЗ ПЕТНИЦЕ




15. Сусрети енигмата Србије у Ваљеву

       Ево да предухитрим друге блогове па да вам покажем нешто од слика које сам усликао јуче у Ваљеву. Нисам био у могућности да идем на два или три дана, већ смо ја и Живадин Јовановић из Чешљеве Баре били само на један дан. Утисци су сјајни и све похвале Воји Додевском и осталима из Ваљева који су сјајно обавили свој посао. На мени су најлепши утисак оставили обиласци истраживачке станице Петница и Бранковине у којој смо обишли гроб Десанке Максимовић и посетили њену кућу у којој је стварала своје песме. Неописив доживљај је просторија у њеној кући у којој су по зидовима њене фотографије и текстови из новина, у средини просторије је постоље са холограмом њене бисте и њеног споменика, а док све то разгледате, чујете њен глас како чита своје песме.
       На такмичењима су остварени следећи резултати (знам само појединачне, али нисам сазнао за екипне):

Такмичење у решавању:
1. Перо Галогажа
2. Решад Бесничанин
3. Бранислав Никић

Такмичење у састављању:
1. Славко Бован
2. Владимир Шарић
3. Гордана Шарић

Мини турнир у скраћеној квизовки:
1. Славко Бован
2. Бранислав Никић
3. Сретен Перић
4. Владимир Шарић

Ово су незванични резултати, а ако сам негде погрешио, извињавам се.


Решења:
3814. Роби вагабунд Еву (Роби вага бундеву)
3815. Сто перика на деришту (стопери канадер ишту)
3816. Једва ''југо'' мили (Једвај у гомили)
3817. Кулен ова купила (куле, Новаку пила)
3818. Јак налет ветра Перице (јакна, летва, траперице)
3819. Наши бицикли нови (на шибици клинови)
3820. Мапа лица (мала пица)
3821. Уча суши месо (осе, миш у сачу)
3822. Да ли Јагош ваља? (далија, го, шваља)
3823. Нас парти занима (На с партизанима)
3824. Измењивач (чизме, њива)
3825. Једва Јуре Веру пипа (Једвај у реверу Пипа)
3826. Клеопатри јака рата (Клео, партија карата)
3827. Моли кум Раку (Молик у мраку)
3828. Мечеви с Иснером (мече виси с Нером)
3829. Гојко Зец (го Ј, козе Ц)
3830. Мисли Каћа на нас (МИ слика, Ћ ананас)
3831. Копче лала стеже (КО пчела, ласте ЖЕ)