20 март 2024

 

13. MEMORIJAL "ĐURO KNEŽEVIĆ"

U znak sećanja na Đuru Kneževića, jednog od najvećih majstora za anagrame,  Enigmatski klub „Kikinda“ raspisuje tradicionalni konkurs za čist anagram na zadatu temu:

NEKROPOLA IZ RANOG BRONZANOG DOBA U MOKRINU (37 slova)

Propozicije:

1. Od zadatih slova treba da sklopite čist anagram (ista slova u postavci i rešenju).

2. Učesnici mogu poslati neograničen broj anagrama, ali za konkurenciju treba da odaberu najviše TRI anagrama.

3. Jezik – srpski, ekavica

4. Anagrami se potpisuju punim imenom i prezimenom i adresom autora.

5. Rok za slanje anagrama je 10.05.2024. godine,  na e-mail: slavkobovan@yahoo.co.uk

6. Anagrami se mogu poslati i kao SMS na tel. 063-89-41-064, ili poštom na adresu: EK “Kikinda”, Gavrila Principa 11, Kikinda.

7. Najbolji anagram biće nagrađen peharom i novčanom nagradom od 5000 dinara.

Srećno svima. 

Uključite se i podržite ovo takmičenje, koje neguje sećanje na dragog kolegu.

Kikinda, 20.03.2023.

Predsedništvo EK “Kikinda

 

19 март 2024

 

VOLIM REBUS – nova knjiga ZD Čvor

Danas je prigoda da ZD Čvor predstavi svoju novu knjigu pod naslovom Volim rebus. Prigoda je zbog toga što je danas i rođendan njenog autora PERE GALOGAŽE, jednog od, ako to smijem tako reći, djeteta Čvora, koji je svoje zagonetačko življenje počeo sedamdesetih godina prošlog stoljeća, dolaskom u uredništvo u Bjelovaru, sa svojim školskim prijateljem Željkom Jandragićem. Od tada pa sve do današnjih dana njegova zagonetačka zvijezda visoko sjaji, a za njim su tisuće  i tisuću raznovrsnih zagonetaka, časopisa, odgonetačkih nastupa i pobjeda kako u autorskim natjecanjima tako i među odgonetačima.

Njemu, jedna od najomiljenijih zagonetaka je rebus. U predgovoru knjizi pod naslovom Par riječi (kao i rubrika u kojoj se u svakom broju Feniksa obraćao čitaocima i suradnicima), kaže da mu je od prvih deset objavljenih zagonetki bilo pet rebusa, a nakon toga uvijek se našlo mjesta za ovu zagonetku u njegovom stvaralaštvu. Posebno danas kada je u zasluženoj mirovini i kada više vremena posvećuje upravo rebusu.

Knjiga Volim rebus izbor je gotovo stotinu i pedeset rebusa objavljenih na stranicama Feniksa, od onih u rubrici Antologija rebusa koju je godinama uređivao, do onih objavljenih „ovih dana“. Knjiga ima 84 stranice u boji (A5 formata).

Uz rođendanske čestitke Peri, recimo i to da očekujemo i nove zbirke njegovih zagonetaka u nadolazećim godinama.

Knjiga Volim rebus tiskana je u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od Čvor d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 10 eura (u to je uključena i dostavna poštarina za Hrvatsku!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unosi se OIB naručitelja. Bilo bi dobro da po izvršenoj uplati nazovete Tajništvo i javite točnu adresu za dostavu (tel. 043 244 050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 14 eura. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 14 eura (uključena je vrlo skupa dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem. (sh)

Stjepan Horvat