05 април 2011


За почетак један тежи ребус. Као помоћ ево поставке: 8,2,3,1,4

04 април 2011

Решења:
918. Скуп о Мимари (с купом И Мари)
919. Мараја Кери (Марија, Мери)
920. Бенд има Ријана (Б Енди Мари, Јана)
921. Нада ланчић добила (Надал, Анчић до Била)
922. Лепе хармонике (ЛЕ пехар Монике)
923. Није ми Нена жена, него цура (Нијеминен АЖ, Енан ЕГ, ОЦ ура)
924. Поништени сервиси (пони Ш, тенисер виси)
925. Нада лупа Ризу (Надал у Паризу)
926. Мари основа компаније (Марио с Новаком па није)
927. Криминалци (К/р/им и На Л/ц/и)
928. Игра фино ас (И Граф и Ноа С)
И да вас подсетим на такмичење у решавању ребуса које је за вечерас припремио Зоран Радисављевић.

U ponedeljak, 4. aprila 2011, od 21:00 do 23:30, na forumu "Enigma kafe" (adresa: www.voy.com/96502/ ) biće održan 2. Kup Srbije u rešavanju rebusa. Propozicije ovog takmičenja su sledeće:

1. Sve rebuse (ukupno 20) sastavlja novosadski enigmata i domaćin foruma "Enigma kafe" Zoran Radisavljević. Link sa rebusima biće pušten na forum u 21:00.

2. Rešenja rebusa se šalju isključivo na mejl zoradis@eunet.rs. Moguće je kašnjenje od maksimalno pet minuta (do 23:35), s tim što će svaki minut kašnjenja takmičare koštati 5 poena.

3. Rešenja rebusa se ne moraju slati odjednom, ali za svaki od rebusa moguće je samo jednom poslati rešenje, tako da vodite računa šta kucate. Naknadne ispravke neće biti uzimane u obzir!

4. Takmičenje se odvija u tri faze, od kojih zavisi koliko će takmičari osvojiti bodova.

a) Prva faza traje od 21:00 do 22:00 i tokom nje takmičari kao pomoć imaju samo broj slova u rešenju. Za svaki tačno rešen zadatak u tom periodu dobija se 100% od njegove vrednosti.

b) Druga faza traje od 22:00 do 23:00 i takmičari će kao novu pomoć dobiti broj slova u frazi rebusa. Naravno, poruka sa tom dopunskom pomoći pojaviće se na forumu "Enigma kafe" u 22:00. Za svaki tačno rešen zadatak u tom periodu dobija se 75% od njegove početne vrednosti.

c) Treća faza traje od 23:00 do 23:30. Kao poslednju pomoć takmičari će u 23:00 dobiti raspored najfrekventnijeg samoglasnika u svakom rebusu. Za svaki tačno rešen zadatak u tom periodu dobija se 50% od njegove početne vrednosti.

5. Domaćin takmičenja pripremio je sledeće tipove rebusa:

a) rebus (klasična vrsta, rešava se ili prostim nabrajanjem pojmova sa slike ili objašnjenjem date situacije)

b) rebus sa pomešanim ilustracijama (od datih slika, koje nisu složene redom, treba sklopiti rešenje)

c) slovni rebus (na crtežu su samo slova)

d) palindromni rebus (rešava se kao i klasični rebus, s tim što se dobijena fraza čita odnazad da bi se dobilo konačno rešenje)

e) povratni rebus (rešava se kao i klasični rebus, s tim što postoji slovo u frazi od kojeg se počinje sa čitanjem rešenja. Kad se dođe do kraja fraze, pridodaju se slova koja su preostala)

f) rebus sa rečima (slično slovnom rebusu, umesto slova date su reči)

g) anagramni rebus (dobijenu frazu, koja mora biti u strogoj vezi sa datom slikom, treba anagramirati tako da se za rešenje dobije poznata sintagma)

h) foto-rebus (potrebno je prepoznati date ličnosti i od njihovih imena, prezimena ili pseudonima pronaći rešenje rebusa)

i) palindromni rebus - slovoskok (iz dobijene fraze jedno slovo treba premestiti na neku drugu poziciju, a zatim sve to pročitati odnatrag)

6. Svaki od zadatih rebusa trebalo bi da ima jedinstveno rešenje. Domaćin takmičenja priznaće neko alternativno rešenje samo u slučaju da zadovoljava visoke standarde, to jest, da ne postoji nikakva nategnutost u frazi ili rešenju.

Za najbolje takmičare Savez zagonetača Srbije obezbedio je pehar i medalje.

Ukoliko ima nekih nejasnoća, možete se obratiti domaćinu takmičenja na mejl zoradis@eunet.rs ili na telefon 064/297-3582. Vidimo se u ponedeljak i ugodna vam zabava!

Zoran Radisavljević

Ово је задњи ребус на тему тениса који нисам стигао да објавим за викенд па га ево објављујем сада, а уобичајена решења за ребусе из протекле недеље објавићу у 12,00. Уједно вас обавештавам да ће нова тема бити ''цвеће'' (почело је пролеће).