11 мај 2015

ПОЗИВ ЗА УЧЛАЊЕЊЕ

Поводом овог лепог јубилеја, одлучили смо да упутимо јавни позив заинтересованим енигматама и љубитељима енигматике да нам се придруже. Своје пријаве можете послати путем мејла: nikic.branislav@gmail.com или једноставним позивом на телефон: +381 64 8306174. Тренутно су чланови нашег клуба следећи људи:
- Бранислав Никић (плаћена чланарина ЕСС-у)
- Јован Новаковић (плаћена чланарина ЕСС-у)
- Ранка Новаковић
- Златко Делић  (плаћена чланарина ЕСС-у)
- Драган Милош
- Зоран Живановић
- Душан Миросављевић  (плаћена чланарина ЕСС-у)
- Живадин Јовановић
- Илија Оздановац (пријатељ клуба)
- Никола Петковски (пријатељ клуба)
- Илија Ђурковић (пријатељ клуба)
- Крста Иванов (пријатељ клуба)

20 ГОДИНА ЕНИГМАТСКОГ КЛУБА БРАНИЧЕВО ИЗ ПОЖАРЕВЦА

У Пожаревцу, маја 1995. године основан је Енигматски клуб Браничево. Оснивачи су били Бранислав Никић, Зоран Живановић, Др Јовица Динчић и Бошко Никић. Мој покојни отац је био велики заљубљеник у енигматику, али више као решавач, јер је играо шах и касније био савезни шаховски судија. Др Јовица Динчић је такође био љубитељ енигматике и бавио се састављањем укрштеница које је објављивао у локалним новинама неколико година. Зоран је неколико година био врло вредан састављач скандинавки и осмосмерки и са њим сам покренуо енигматски лист ХАОС (хумор, анаграми, осмосмерке, скандинавке). Лист је био необичан, јер је био шаљивог садржаја, а радили смо га по узору на бјеловарски ЗЕЗ (забава, енигматика, знање). На жалост, такав концепт није пронашао своју публику (част изузецима), па су изашла само 4 броја. Након тога, покренули смо нови лист у почетку назван ''Мини квиз'' не знајући да је такав лист нешто раније покренуо и Бранко Полић, намењен деци школског узраста. Од другог броја лист се звао ''Квиз Браничево'' и излазио је све до 1999. године. Две године касније, лист је наставио са радом, али овог пута је издавање листа препуштено ''Ен-Прес''-у Милета Јанковића из Новог Сада. 
Непуних годину дана након оснивања, клубу се придружује брачни пар Ранка и Јован Новаковић, а нешто касније и Златко Делић. Они су били окосница нашег листа, а касније су започели обимну сарадњу са издањима Милета Јанковића и Младена Спасојевића. Неко време се клубу прикључио и млади Драган Милош, првенствено због игре квизовка, да би касније открио свој таленат према цртању карикатура. Тада су се клубу придружили још неки млађи људи који су се касније повукли због неких других обавеза. Једно време су чланови клуба били и Мирослав Живковић из Јагодине, Стојимир Талијан из См. Паланке и у новије време, Дејан Минић из Лесковца, Живадин Јовановић из Чешљеве Баре, Братислав Голић и Милан Живановић из Пожаревца. Након 11. Сусрета енигмата Србије одржаних у Пожаревцу, клубу се придружују Душан Миросављевић из Пожаревца и Ана Виторовић Рајић из Свилајнца. 
Клуб је имао доста успеха у разним такмичењима како у појединачној, тако и у екипној конкуренцији. 





10 мај 2015

Решења:
3498. Загрми грмљавина (грм иза грмља Вина)
3499. Нас Петка дарива (И вана с пет када Р)
3500. Дуг ме пуче (дугме, пуце)
3501. Voli lijane Jane (voli, Jane, lijane)
3502. Телевизор (Зеле, Витор)
3503. Нивес у бару кија (Ниве, Субару, Кија)
3504. Купуси на Гоги - куп у синагоги
3505. Смије се Јован - смије Сејо ван
3506. Куче води Милан (Кучево, дим и лан)
3507. Из Етне лава кључа (Изет, Нела, Ава, кључ)
3508. Ту ни сира нема (Тунис, Иран, Ема)
3509. Купи Неда машине (купине, дама, шине)
3510. Шта каже Немачка (штака, жене, мачка)
3511. Тасо, видимо се! (тасови, дим, осе)