понедељак, 11. мај 2015.


20 ГОДИНА ЕНИГМАТСКОГ КЛУБА БРАНИЧЕВО ИЗ ПОЖАРЕВЦА

У Пожаревцу, маја 1995. године основан је Енигматски клуб Браничево. Оснивачи су били Бранислав Никић, Зоран Живановић, Др Јовица Динчић и Бошко Никић. Мој покојни отац је био велики заљубљеник у енигматику, али више као решавач, јер је играо шах и касније био савезни шаховски судија. Др Јовица Динчић је такође био љубитељ енигматике и бавио се састављањем укрштеница које је објављивао у локалним новинама неколико година. Зоран је неколико година био врло вредан састављач скандинавки и осмосмерки и са њим сам покренуо енигматски лист ХАОС (хумор, анаграми, осмосмерке, скандинавке). Лист је био необичан, јер је био шаљивог садржаја, а радили смо га по узору на бјеловарски ЗЕЗ (забава, енигматика, знање). На жалост, такав концепт није пронашао своју публику (част изузецима), па су изашла само 4 броја. Након тога, покренули смо нови лист у почетку назван ''Мини квиз'' не знајући да је такав лист нешто раније покренуо и Бранко Полић, намењен деци школског узраста. Од другог броја лист се звао ''Квиз Браничево'' и излазио је све до 1999. године. Две године касније, лист је наставио са радом, али овог пута је издавање листа препуштено ''Ен-Прес''-у Милета Јанковића из Новог Сада. 
Непуних годину дана након оснивања, клубу се придружује брачни пар Ранка и Јован Новаковић, а нешто касније и Златко Делић. Они су били окосница нашег листа, а касније су започели обимну сарадњу са издањима Милета Јанковића и Младена Спасојевића. Неко време се клубу прикључио и млади Драган Милош, првенствено због игре квизовка, да би касније открио свој таленат према цртању карикатура. Тада су се клубу придружили још неки млађи људи који су се касније повукли због неких других обавеза. Једно време су чланови клуба били и Мирослав Живковић из Јагодине, Стојимир Талијан из См. Паланке и у новије време, Дејан Минић из Лесковца, Живадин Јовановић из Чешљеве Баре, Братислав Голић и Милан Живановић из Пожаревца. Након 11. Сусрета енигмата Србије одржаних у Пожаревцу, клубу се придружују Душан Миросављевић из Пожаревца и Ана Виторовић Рајић из Свилајнца. 
Клуб је имао доста успеха у разним такмичењима како у појединачној, тако и у екипној конкуренцији. 


14 коментара:

Miroslav Cvetković је рекао...

Čestitam izuzetan jubilej!

Бранислав Никић је рекао...

Hvala Miroslave.

Ilija Đurković је рекао...

Čestitam jubilej svim članovima Enigmatskog kluba "Braničevo" i želim uspjeh u daljem radu!

Бранислав Никић је рекао...

Hvala Ilija.

Č. Jelić је рекао...

Branislave, čestitam!

IlijaO је рекао...

Čestitke tebi osobno i tvom klubu- uz prijedlog da me prihvatiš(-ite) kao člana-prijatelja kluba, a za dalje se dogovorima prilikom prvog susreta!
pozz

Бранислав Никић је рекао...

Hvala Čedo. Ilija, dobrodošao kao prijatelj kluba!

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam i vijest objavljujem i na svom blogu. Vrijedne jubileje valja obilježiti.

Dragiša је рекао...

Čestitke na izuzetnom jubileju!

Бранислав Никић је рекао...

Hvala Slavko i hvala Dragiša.

Žeca је рекао...

Čestitke na vrednom jubileju od kolega iz "Natoševića".
Vidimo se na Koloniji :)

ESSA је рекао...

Čestitka iz Sarajeva na sjajnom jubileju!

Бранислав Никић је рекао...

Hvala svima!

N. Petkovski је рекао...

Ne može da izostane čestitka od iskrenog enigmatskog prijatelja iz Makedonije!