10 фебруар 2010

Ове недеље ћу вам представити раребусе. То је подврста ребуса која се у задње време јако ретко среће у нашим часописима, а била је једно време доста популарна (80-их година). Ја сам захваљујући Момиру Вученовићу дошао до књиге Бранка Стојановића ''Раребус и ребусоид'' па ћу вам ову врсту загонетке представити коритећи се том књигом. Књига је изашла из штампе 1981. године у издању Енигматског удружења ''Чвор'' из Бјеловара, а илустрације је радио Ђуро Јанчи. Код раребуса који су дати само описно, ја сам нашао слике на интернету па ћу их тако презентовати.
За оне који незнају како се ова врста ребуса решава, ево и кратког објашњења. Колико зареза има испред (или иза) појма представљеног сликом, толико слова из тог појма се одузима. То исто се уради и са другим појмом (и осталим појмовима ако их има више), па се прочитају преостала неодузета слова, а на њих се затим надовежу сва одузета слова и тако се добија коначно решење. Неки пут се уместо зареза користе борјеви у загради који означавају које се слово из датог појма одузима и у ком редоследу (нпр. на цртежу је бандера и испод ње (6,7,4) што би значило да смо одузели слова у следећем редоследу: Р,А,Д а остала би Б,А,Н,Е).

08 фебруар 2010

Ево и свих (правих) решења:

1. Наутичар (арнаут ИЧ)
2. План Ине (планине)
3. Томас о НИС-у (то масони су) - Наслов би гласио: Американац помиње нашу нафтну индустрију
4. Туре ти га на сисе (Туре, Тигана, Сисе)
5. Волим пијац (В олимпијац)
6. Устрептати (пет туриста)
7. Јана Марка мами (ја на маркама МИ)
8. Са моста Лане паде (самосталан Е, па ДЕ)
9. Диван глас Марије Калас (ДИ вангла, СМ арије, К алас)
10. Заста вам Алија (застава Малија)
11. Ко скупи мале карте (коску П има лекар ТЕ)
12. Маче Вање (мачевање)
13. Прика ми нуди његове чепиће (при камину диње, говече, пиће)
14. Мисли Бана (мис Либана)
15. Долија Нели Јана (до лијане лијана)
Прво такмичење у решавању ребуса је завршено. Иако кажу да се први мачићи у воду бацају, мислим ипак да је било добро осмишљено и да су се такмичари показали као сјајни решавачи. Било је неких мањих пропуста с моје стране (у ребусу број 13 ставио сам слику тикви, уместо диња, за алтернативна решења нисам одмах нагласио да могу имати различит број слова од оригиналног решења), али мислим да то није битно утицало на резултате. Као што сам и претпоставио пре почетка такмичења, 2 ребуса нису решена, а да су имали наслов, верујем да би и њих решили. Било је доста занимљивих алтернативних решења, а по неко од њих је и боље од оригиналног као нпр. ''Брине Талибанка'' (бринета Либанка) Луке Павичевића или ''У честарима чуда су'' (уче стари мачу дасу) Страхиње Влајовића. Можда сам погрешио што је у бодовању била мала разлика између оригиналног и алтернативног решења, али наведени примери доказују да је било потребно велико умеће доћи до њих, па самим тим завређују те бодове. Такмичење је показало да осим умешности у решавању ребуса, треба бити и довољно брз, имати добру тактику и бити довољно маштовит. На крају се испоставило да је о победнику одлучио велики број алтернативних решења, па је тако победник првог такмичења у решавању ребуса Зоран Радисављевић са освојених 42 поена. Пласман свих такмичара изгледа овако:
1. Зоран Радисављевић 42 (5*3 + 3*9)
2. Славко Бован 33 (5*3 + 3*6)
3. Никола Живановић 20 (5*4)
4.-5. Дејан Минић и Страхиња Влајовић (3*2)
6.-7. Аница Милошев и Никола Милићевић (5*1)
Нажалост, Лука Павичевић је остао без бодова само зато што се није потписао пуним именом и презименом, а то је био важан предуслов наведен и у пропозицијама такмичења. Да је то урадио освојио би 20 поена и био би на четвртом месту (исти број поена са Николом Живановићем, али мањи број погођених тачних решења).
Да су се бодовала само тачна решења, табела би изгледала овако:
1. Никола Живановић 4 решена ребуса
2.-3. Зоран Радисављевић и Славко Бован 3
4.-5. Аница Милошев и Никола Милићевић 1
Првонаграђеним такмичарима ћу послати дипломе за освојена места у ЈПГ формату, а за неко наредно такмичење пробаћу да обезбедим и по неку вредну награду. Хвала свима на учешћу.

07 фебруар 2010

САМО ДА ПОЈАСНИМ, АЛТЕРНАТИВНО РЕШЕЊЕ РЕБУСА НЕ МОРА ДА ИМА ИСТУ ФРАЗУ КАО ОРИГИНАЛНО, ДАКЛЕ, ПУСТИТЕ МАШТИ НА ВОЉУ.


Такмичење почиње, срећно свима који учествују.
Као што сам већ најавио, вечерас у 19,00 почиње прво такмичење у решавању ребуса на мом блогу. У то време почећу са постављањем укупно 15 ребуса, а слање решења можете започети одмах по постављању првог ребуса. Такмичење се прекида тачно у поноћ. У току такмичења нећу давати своје коментаре. Није потребно решавати ребусе редом, па ће то омогућити већем броју такмичара да освоје по неки бод. За свако тачно решење (оно које сам ја замислио) доделићу 5 поена, а за свако алтернативно решење (ако је коректно) доделићу 3 поена. За алтернативно решење можете слова која су дата у поставци третирати и као латинична. Важна напомена: своје одговоре шаљите као коментаре испод сваког ребуса потписане пуним именом и презименом, јер анонимне и коментаре потписане псеудонимом, надимком и слично, нећу прихватати и бодовати. У једном коментару можете уписати само једно решење, а ако их напишете више, прихватићу само прво.
Срећно свима и видимо се у 19,00.

Решења:
332. Златарево злато (ЗЛ ат, аре, во ЗЛ, ат О)
333. Рибарске мреже (риба Р СК, Е М реже)
334. Осмина јабуке (ос, мина ЈА, бук Е)
335. Дарко лута у Топлицама (дар, колут, ауто П, лица МА)
336. Воја стогове слаже (во, јастог О, весла ЖЕ)
337. Нема нигде мале Маре (немани ГД, ЕМ але, М аре)
Боро вашу Мару пази (борова шума, рупа ЗИ)
338. Кланац Таре (К лацан, Т аре)
339. Весела посела (ВЕ села, ПО села)
340. Добро друштво (ДО брод, Р уш, Т во)
341. Сок од шипка (соко Д, шипка)
342. Икосаедар (И коса, Е дар)
343. Главна је жустрина (Г лав на јежу, С трина)
344. Шешири од сламе (ШЕ шири О, ДС ламе)
345. Три торбара (Т рит, ОР бара)
346. Врбова свирала (ВР бова, С вир, ала)