09 новембар 2016


7 коментара:

IlijaO је рекао...

NAGLO GUBITE KILE!( na glogu bi tekile)

Mirka је рекао...

Naglo gubile kile

Milan S. је рекао...

Ovo je pre "beše tekile", ali generalno ideja je dobra. Aorist pre opisuje da se nešto (svršeno) desilo u nekom trenutku u prošlosti - "bi tekile" značilo bi da je bilo tekile samo u određenom momentu.

Milan Žarkovački је рекао...

Da li bi taj problem bio rešen kad bismo na početku dodali jednu sličicu koja je ista kao poslednja?

Da li taj problem postoji i u drugim rebusima?

Milan S. је рекао...

Ne bi - jer bi trebalo naznačiti da srednja sličica pripada prošlosti (tj. da npr. treća prpada sadašnjosti), a to se - barem sudeći po tome da to rešenje još nismo videli iako ne sumnjam da je mnogima, poput mene, još odavno palo na pamet - izgleda nikome nije dopalo jer komplikuje jednu jednostavnu potrebu do apsurda. Uglavnom se aorist iskazuje time što na slici vidimo efekat radnje, a problem nastaje samo u slučajevima kao što je ovaj (osim ako na glogu ne umeš da prikažeš osušene fleke od tekile).

Milan Žarkovački је рекао...

Ali kako drukčije shvatiti rebus u stripu ako ne tako da je poslednja sličica u sadašnjosti a one prethodne u (bližoj ili daljoj) prošlosti? Tj., zar se ne podrazumeva da je poslednja sličica u sadašnjosti a prethodne u prošlosti?

Milan S. је рекао...

Prema nekom mom shvatanju, ono što se dešava u stripovima je obično u nekom drugom svetu (npr. u Patkovgradu) - i patkovgradska vremenska osa ne mora u opštem slučaju biti vezana za našu u realnom svetu. Slažem se, ipak, da prikazani strip načelno opisuje nešto "što se desilo" - iako nisam oduševljen idejom pravljenja stripa da bi se prikazao aorist. Ali to je samo moje mišljenje.