недеља, 30. август 2015.

                                          СЕПТЕМБАРСКЕ ОПТИМИЗАЦИЈЕ

На сајту Јована Новаковића ''Енигматика и друге заврзламе'' објављен је нови задатак за љубитеље оптимизација. Такмичење је међународно и на њему тренутно учествује 32 такмичара из следећих земаља: Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Немачке, Турске, Финске, Индије, Пољске, Француске, Естоније, Шпаније, Швајцарске и Велике Британије. Ево пропозиција преузетих са Јовановог сајта:

The September optimization

Quadrants

.............................

ZADATAK (prva mreža): U prvu mrežu treba ucrtati komplet pentomina, i to u svaki kvadrant po 3 figure (koristite VELIKA SLOVA). Pentomina se mogu rotirati i reflektovati, ali se ne smeju dodirivati, osim dijagonalno (bez obzira da li su u istom ili različitim kvadrantima).

DRUGA MREŽA: Pentomina su automatski ispunjena brojevima od -1 do -5, redom sleva nadesno i odozgo nadole, a kada upišete svoje ime, sva preostala polja biće ispunjena brojem 1.


OBRAČUN (treća mreža): Vrednost svakog polja u pojedinom kvadrantu treće mreže, jednaka je proizvodu brojeva na istoj poziciji u preostala 3 kvadranta druge mreže (AB2=U2*O8*U8). Maksimizujte sumu svih vrednosti treće mreže.

Ово је линк ка Јовановом сајту и место где можете преузети задатак у Екселу: http://enigmatika.webs.com/leagueoptimizers2015th.htm

Нема коментара: