28 октобар 2014


10 коментара:

Bud је рекао...

PRIMAMLJIVE ODLUKE

Бранислав Никић је рекао...

Tako je!

Milan S. је рекао...

Kakva je onda razlika između subjektivnog rebusa i autorebusa? Koliko vidim, princip je potpuno isti (bez obzira da li se eksplicitno pojavljuje reč "JA" ili ne).

Dejan Minić је рекао...

E, ovo je već tema za mene. Ti si, Milane, prvi dao jednom rebusu naziv "Subjektivni rebus" (OPIS TEME / opiste me), a ja sam definisao autorebus.

Ja to ovako tumačim: Kod autorebusa se sagledava postavka iz ugla autora rebusa, a kod subjektivnog iz ugla samog (samih) aktera rebusa. U ovom slučaju, kao i u Ilijinom "palindromu", je autor rebusa istovremeno i akter radnje u rebusu, pa su oba rebusa i subjektivni i autorebusi, tako da Bane negde i nije pogrešio u nazivu. Ne znam kako to Bane i ostali vide.

Neko će reći da smo prolupali i da su to sve samo REBUSI i da sve to nije bitno, i možda je u pravu:)

Luka је рекао...

Meni je razlika očita, siubjektivni rebus je na ćirilici, a autorski na latinici. Malo šale nije na odmet.

Unknown је рекао...

Mislim da bi se ova dva naziva (autorebus i subjektivni rebus) mogli podvesti pod jedan naziv - recimo AUTOREBUS koji češće koristimo, jer ne vidim razliku između njih, niti potrebu da koristimo dva naziva za nešto suštinski identično.

Milan S. је рекао...

Subjektivni rebus se, premam mom shvatanju, odnosi na misli ili reči nekog aktera postavke koji ne mora obaavezno biti i autor rebusa. Dakle, u tom rebusu "OPIS TEME", u postavci je neka pripita osoba koja drugima kaže "opiste me", i mi pogađamo njene reči ili misli - tj. pogađamo kako ona doživljava radnju rebusa iz svog ugla. Otud termin subjektivni rebus.

Autorebus se, s druge strane, odnosi na bilo koju situaciju u kojoj je akter postavke autor rebusa, i imamo reči popout "JA", "MENI", "MOJ", "PRIMAM" i sl. Pri rešavanju objektivno sagledavamo postavku. U "PRIMAM ŠLJIVE" nema ničeg subjektivnog, to se stvarno dešava na slici.

Znači, slično je, ali može se uočiti razlika (ako se slažete s mojim viđenjima ovih definicija).

Dejan Minić је рекао...

Tako je, Milane. Upravo sam o tome govorio u svom komentaru, ti si to malo podrobnije objasnio.

Ilija Đurković је рекао...

Slažem se sa Milanovim objašnjenjem, ali mogao je u rebusu "Opis teme" staviti svoju sliku, pa opet imamo autorebus. Treba razmisliti o opravdanosti izdvajanja kategorije "Subjektivni rebus", tim prije što su vrlo rijetki sastavi tog tipa. Mislim da je "Autorebus" širi pojam koji obuhvata i "Subjektivni rebus". U svakom slučaju treba o ovome još razmisliti i čuti mišljenje ostalih kolega.

Бранислав Никић је рекао...

Ja sam se rukovodio logikom da u autorebusu koristimo u postavci ''ja'', a u subjektivnom rebusu koristimo neku radnju koju obavlja autor rebusa. Možda je to nepotrebno, ali je ovaj primer dobrodošao upravo zbog ove razmene mišljenja na osnovu koje bi mogli da se dogovorimo kako će se ubuduće zvati.

p.s. Milane, na slici su gljive, a ne šljive :))