26 март 2023


PRAVILA TAKMIČENJA

1. Za takmičenje je pripremljeno ukupno 18 rebusa, podeljenih u 3 grupe u zavisnosti od težine - lakši, nešto teži ili izrazito teški. Rebusi će biti objavljivani tokom 6 dana od 01. aprila do 6. aprila , tj. biće ukupno 6 kola.

2. Svake večeri u 20:00 biće odjednom objavljena 3 rebusa (po jedan iz svake grupe), slučajnim redosledom, tj. njihova pozicija neće imati nikakve veze sa težinom rebusa.

3. Rešavanje rebusa će se odvijati uživo, ISKLJUČIVO PUTEM KOMENTARA, a bodove za uspešno rešen rebus dobija samo osoba koja prva upiše tačno rešenje. Pobednik takmičenja će biti osoba/e sa najviše skupljenih bodova.

4. Rebusi iz svakog kola se mogu rešavati do 17:00 sledećeg dana, a za svako tačno rešenje u ovom periodu dobijaju se 2 boda.

5. U 17:00 ću u obliku komentara dati fraze za sve nerešene rebuse od prethodnog dana i od tada rešenje ne vredi više dva, već samo jedan poen. Svi nerešeni rebusi mogu se rešavati sve do kraja takmičenja. (7. april 20:00)

6. Svaki učesnik može da upiše neograničen broj pokušaja (čak i okviru istog komentara), a priznaje se ISKLJUČIVO MOJE ZAMIŠLJENO REŠENJE.

7. Svi takmičari koji u jednom kolu, dobiju DVA poena za neki rešeni rebus, u sledeće kolo mogu da se uključe tek DVA SATA NAKON POČETKA, tj ne smeju da upisuju rešenja pre 22:00. Ako to učine, njihovo rešenje će biti ignorisano i samim tim dostupno drugima za legitimnu "krađu". Ovo se odnosi isključivo na nove rebuse koji vrede 2 poena, svi ostali nerešeni rebusi iz prethodnih kola koji vrede 1 poen, mogu
se rešavati bez ikakvih ograničenja.

8. Svako slovo rešenja mora da bude na svom mestu, tako da pazite kako kucate. Pogrešite li i samo jedno slovo, rešenje vam neće biti priznato.  Možete pisati malim ili velikim slovima, to neću gledati, važno je samo da su slova i razmaci među rečima u redu. Takođe, ignorisaću sva tačna rešenja gde izostane ime rešavača.

9. Ukoliko primetite da ste napravili grešku ili zaboravili da se
potpišete, brzo ponovite komentar sa KOMPLETNIM REŠENJEM i POTPISOM. Neće se priznavati ako samo napišete "to sam bio ja, XY" ili ispravite jedno slovo ili reč u rešenju. Pošto će svako videti vaš prvobitni komentar, može se desiti da vam neko u međuvremenu "ukrade" rešenje i to je potpuno legitimno, a vi ćete onda sami biti krivi što vam se to
desilo. :)

10. Pošto je Bane izrazio želju da i on učestvuje u takmičenju,
dogovorili smo se da ću ja, kao gostujući autor na njegovom blogu, svaki dan sa svog računara početi prebacivati rebuse u 19:55. To je dovoljno vremena da se oni na blogu pojave tačno u 20:00, ali vas molim da se ne ljutite ako slučajno ispadne koji minut kasnije. To nas ujedno dovodi i do tačke 11:

11. Ukoliko me neka viša sila (nestanak struje, interneta,
grmljavina...) spreči da rebuse postavim na vreme, pokušavaću to da učinim sve do 20:15. Ako mi ne pođe za rukom, sledeći pokušaj će biti u 21:00, pa sve do 21:15. Ako i onda budem sprečena, to kolo se odlaže, a sledećeg dana će onda istovremeno biti objavljeno 6 rebusa. U ovom poslednjem slučaju dvosatna zabrana učestvovanja iz tačke 7. se neće primenjivati.

11.b Ovaj 15-minutni okvir važi i za postavljanje fraza: pokušavaću od 17:00 - 17:15, pa od 18:00 - 18:15 i tako dalje, svakih sat vremena.

12. Ako kojim slučajem neko reši rebus oko 17:00, primenjuje se jednostavno pravilo - Ukoliko je rešenje ispred mog komentara sa pomoćniim frazama, dobijaju se dva boda, a ako je iza, 1 poen.

Napomena: da bi ste u svakom trenutku bili sigurni ko je uspeo da reši neki rebus, potrebno je da češće osvežavate ekran (strelica savijena u krug pri vrhu ekrana s leve strane). To će vam pomoći da znate da li je neko u međuvremenu već rešio ono što vi trenutno rešavate.

Нема коментара: