19 јун 2022

38. SOZAH - Prvenstvo autora zagonetaka Hrvatske (PAZAH)

Enigmatski klub „Božidar Vranicki“ iz Splita, postao je četrdesetogodišnjak i tim povodom je organizator 38. Susreta odgonetača i zagonetača Hrvatske (SOZAH). Prema planu i programu, a u dogovoru sa Hrvatskim Zagonetačkim Savezom (HZS), organizira se dopisni natječaj za sastavljače (PAZAH) u sljedećim kategorijama:

1.)  KRIŽALJKA (klasična, dimenzije 21x13) je posvećena najpoznatijem splitskom zagonetaču i njemu omiljenoj uspješnici legendarnog Olivera, te je obavezno ukrižati sljedeće pojmove:

IVICA RADOVNIKOVIĆ IVRA i OPROSTI MI PAPE

2.)  PREMETALJKA (čista) je posvećena našem klubu, a tekst za premetanje je:

ČETRDESET GODINA ENIGMATIKE BOŽIVRANA

3.)  REBUS (klasični) - u postavku moraju biti uvrštena najmanje dva pojma, iz različitih ponuđenih kategorija: vjetar (jugo, bura, lebić, široko), sport (bili, žuti, Gusar, Nada), riba (raža, lignja, sipa, mol), brod (leut, guc, veslo, ankora). Dovoljno je poslati postavku i rješenje u tekstualnom obliku, ali svakako treba voditi računa o mogućnosti slikovne prezentacije.

4.)  ŠTIT 6x8 je posvećen našem domaćinu, te na jedno od 6 mjesta treba uvrstiti ime omiške utvrde:                              MIRABELA

5.)  SRDAŠCE 6x5 je posvećeno gradu Splitu, u središte 4x3 treba uvrstiti slova sintagme:                                          SPLITSKA RIVA

Svi radovi moraju biti sastavljeni na hrvatskom jeziku, pravopisno korektni, te u skladu s uobičajenim pravilima sastavljanja za pojedine radove (posebno obratiti pažnju na izvorno pisanje stranih imena, te izbjegavanje istih korijena riječi u postavci i rješenju kod premetaljke i rebusa).

Radove nije potrebno opisivati, ali obavezno treba navesti izvore za manje poznate pojmove. Kao izvor može poslužiti i internet, ali samo ozbiljne i vjerodostojne stranice (ne blogovi, forumi, ...).

Svaki sastavljač može poslati najviše po jedan rad u svakoj od kategorija. Sve ispravne radove žiri će ocijeniti i odrediti poredak sastavljača po kategorijama, a zbir istih će dati konačnu redosljednicu pojedinačno.

Radovi moraju biti potpisani punim imenom i prezimenom (poželjan kontakt). Potrebno je navesti ime ekipe od tri člana, jer će se sumiranjem pojedinačnih rezultata dobiti i ekipna redosljednica.

Voditelji PAZAH-a su Miro Šarić i Željko Bilankov, koji će žiri dopuniti eminentnim zagonetačima koji ne budu sudjelovali u natjecanju.

Radove treba poslati najkasnije do 17. jula 2022. godine na adresu:

EK „BOŽIDAR VRANICKI“, Vranjički put 8, PP 263, 21 000 Split,

ili e-poštu : miro.saric@st.t-com.hr (poželjno pdf, te xlsx ili docx format).

 

                                                                                                      Predsjedništvo EK Božidar Vranicki

1 коментар:

Luka је рекао...

Zahvaljujem na objavi!

Privremeno izvješće: Pristigli radovi 10-ak sastavljača, od čega dvoje u svih 5 kategorija, a za sada su prijavljena 2 tima.