09 мај 2022

НАЈРЕБУС АПРИЛА

Ево нас на крају још једног избора за најребус. Судије су и овај пут имале тежак избор између 9 ребуса који су ушли у другу фазу. На почетку гласања било је неизвесно, али се при крају већ назирао победник. Са 25 освојених поена, 2 више од другопласираног и 4 више од трећепласираног, победио је ребус Мирослава Цветковића са решењем: НАПЕТЕ ВРАЖИЦЕ (на пет евра жице). Честитам победнику за сјајан ребус и илустрацију! Честитке и осталима, а судијама захвалност на одлично урађеном жирирању. 


12 коментара:

Božo је рекао...

Čestitam.Dobar rebus!
Uz njega je moj favorit bio i Banetov rebus.

Aljoša Vuković је рекао...

Čestitam Miroslavu i svim finalistima!

Miroslav Cvetković је рекао...

Hvala. Moji favoriti su bili rebusi koji su osvojili 2. odnosno 5. mesto.

Svetlana је рекао...

Rebus na drugom mestu je sam po sebi odličan rebus, ali pošto je više od njegove polovine već poznato, a ovo je ipak takmičenje, takvim rebusima nikada ne dajem poene. (Bio mi je favorit dok nisam zvirnula u bazu)

Miroslav Cvetković је рекао...

Tu bazu su izmislili neki koji mrze sastavljače rebusa :) Pre nekoliko dana sam sastavio par super rebusa, a onda sam zavirio u bazu :(

božo је рекао...

Malo mi bi nelagodno kad pročitah Svetlanin komentar budući da obično dobro proverim u bazi.Sad sam ponovo pregledao u bazi i našao razlog.Ukucao sam "pod Eliotom"i nema u Bazi takve postavke,a tako sam i ranije našao.Kad sam malo detaljnije tražio,sad nađoh Svetlanin rebus iz 2018 godine koji ima to isto u postavci,ali je neko, ko je unosio rebuse,pogrešno uneo,nedostaje jedno slovo.U Bazi je unešeno "po Eliotom" umesto "pod Eliotom",i zato ga nisam našao kad sam proveravao.
Ovim komentarom nimalo ne želim umanjiti kvalitet odličnog pobedničkog rebusa,samo želim naglasiti da su pretrage u Bazi nekad baš zamorne.Nekad je dovoljno samo slučajno pritisnuti razmaknicu na tastaturi,pa da dobijem drugačiji podatak.
Još jednom čestitam Miroslavu,ovaj mesec je baš "razvalio" sa rebusima.
P.S. Inače,Svetlana me naučila kako da koristim Bazu !

Svetlana је рекао...

Sada mi je potpuno jasno zašto mi je bio favorit. :)))
Nisam znala da je taj u bazi što liči, bio baš moj rebus. Brzo zaboravljam šta sam sastavila, a u kopiji baze na svom računaru sam obrisala sve kolone sem postavke i rešenja da bi pretraživanje išlo brže, tako da nisam znala ko je autor. :)

Stvarno fali D, nisam to primetila. Na tvoju nesreću, Božo, pretraživanje vršim po pojedinačnim (ključnim) rečima i iz postavke i iz rešenja, tako da mi je iskočio. Da nisam na taj način, bio bi prvi. :)

Nije ništa strašno ni kada se ponavljaju delovi, samo kod žiriranja jako pazim da posle ne bi bilo zamerki.

Quizmaster је рекао...

To je potpuno pogrešan rezon ukoliko je neka ranija ideja bitno popravljena. Pa i onaj često citirani rebus "Muharem u haremu hara" nastao je kao razrada nekih ranijih, manje uspelih kombinacija.

I takođe je pogrešan rezon da se ne daju poeni nekom rebusu samo zato da bi se izbegle eventualne zamerke. Treba da ocenjuješ koliko je nešto bjektivno kvalitetno, eventualno spustiš za poziciju-dve ako je umanjena originalnost.



Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Miroslav Cvetković је рекао...

Ja bazu koristim tako što pretražim svaku pojedinu reč, a ne ceo rebus odjednom. Ima grešaka, ali sam primetio više pogrešno upisanih listova u kojima su rebusi objavljeni, ima i pogrešno upisanih autora... Ali, ko radi onaj i greši. Nije nimalo lako stalno unositi nove i nove rebuse. Ja duže od godinu dana nisam upisao nijedan svoj rebus objavljen u "Srpskom telegrafu" u svoj popis, a anagrame objavljene u istim novinama - ne pamtim!

Svetlana је рекао...


Zorane, nije pogrešan rezon. Najteže je stvoriti nešto novo, a dobro i to treba nagraditi. Sem toga, nisi dovoljno pažljivo pročitao šta sam napisala - "ako je više od polovine rebusa poznato". To znači da je više od polovine od ukupnog broja slova rebusa, u istom (nerazbijenom) obliku već zabeleženo u bazi.

U ovom slučaju moj je glasio "Nes pod Eliotom" (bila su dva Eliot Nesa jedan ispod drugog), a Božin "pod Eliotom oplate". Čisto matematički - 10 slova poznato, 6 novih -> 0 bodova. To je pošteno i pravedno jer nam nije cilj da na bilo kom takmičenju pobeđuju rebusi koji su skoro kopija već postojećih rebusa sa minimalnom razlikom, pa makar bili i pet puta bolji od originala. Bilo je mnogo žalbi u vezi toga i to je i razlog zašto Bane i ja već godinama popisujemo rebuse, da bi se takve situacije izbegle. Ako je neka slika već naslikana i poznata, dodavanjem na pr. prelepog leptira na nju, ona ne postaje novo delo koje bi trebalo da dobije bilo kakvu nagradu. (to ne znači da ne mogu i njoj da se divim, već da nije pogodna za takmičenje)

"Eventualno spustiš za poziciju-dve" pogotovo ne funkcioniše jer ne gledaju sve sudije bazu. Najbolji primer za to je baš nedavno takmičenje ESS-a. M. Džudžar je bio drugi ili treći (ne sećam se više) sa rebusom "Miri skoro naviru suze" (miris koronavirus uze), a u bazi je "sedeo" već davno objavljen rebus Milana Sečujskog "Bori skoro naviru suze" (Boris koronavirus uze). Da li je to bilo fer prema ostalim učesnicima, a pogotovo prema Milanu? Ni trunčicu!

Quizmaster је рекао...

Primetio sam to i napisao još komentar u vezi toga, pa obrisao. Ali evo reći ću ipak - takvi rebusi koji nemaju bar 50% originalnosti ni ne treba da se pojave na takmičenju. A ono je bila sugestija za radove koji taj uslov ispunjavaju - njihov kvalitet treba objektivno proceniti i eventualno im umanjiti plasman, a nikako automatski ih eliminisati.