24 октобар 2021

 

Ilija Ozdanovac je pobednik ovog takmičenja, jer je jedini rešio sve rebuse u prvoj fazi. Slavko je osvojio drugo mesto, jer je pre Svetlane poslao rešenja u prvoj fazi, a Svetlana treće sa istim brojem bodova kao Slavko. Bravo Ilija, iskrene čestitke, a čestitke i Slavku i Svetlani. Šteta što neki nisu mogli učestvovati, jer bi borba za prvo mesto bila neizvesnija. Hvala svima na učešću, pa vas pozivam da se i sledeće godine uključite u ovo, nadam se zanimljivo takmičenje!

11 коментара:

Svetlana је рекао...

Čestitam, Ilija, svaka čast na svim rešenim rebusima.
Čestitke drugoplasiranom Slavku, a onda i redom svima ostalima.

Oko dva sata sam pokušavala da rešim 2 rebusa koja su mi ostala(4. i 10.), ali nisam makla dalje od početka. Sada vidim da bih mogla i do prekosutra da pokušavam, ne bih uspela. Lumin mi je nepoznat, a pokušavala sam da ubodem nešto što počinje sa LO ili LA (začini jelo ili jela), a i Luka mi je poznat kao enigmata, ali ne i kao fudbaler amater. :) Jedino da mi je vedeta pala na pamet, pa da tako preko Tee dođem do rešenja, ali teško...

Bane, Luka, hvala vam mnogo na organizaciji takmičenja. Dobro sam se zabavila sa interesantnim rebusima. Nadam se da ćete nas obradovati i sledeće godine. :)

Aljoša Vuković је рекао...

Bravo za Iliju. Čestitke svim sudionicima. Zahvaljujem Bani i Luki. Dobro sam se zabavio.

Slavko Bovan је рекао...

Računajte da sam ponovio potpuno isti komentar kao Svetlanin!
Baš isto.

Broj 4 ne bih nikad odgonetnuo, posebno ovako poslatvljen. Luka + Luka + isti stav + isto poslatavljene ruke. Da je bio Luka Modrić u ovom dresu ili u dresu Reala i nei (nepoznat) fudbaler u dresu npr. "Pleta" iz Nakova :) postojala bi šansa da se riješi. Ovako, doveden sam u zabludu, jer na slici vodim dvije vedete :)

Šteta što nije bilo više rješavača.
Čettitam IlijiO, a ni mi ostali nismao rđavi.

Ilija Đurković је рекао...

Čestitke imenjaku za maksimalan rezultat i pobjedu. Takođe čestitke Slavku i Svetlani na dobrom izdanju, kao i svim ostalima. Hvala Banetu i Luki za priređeno takmičenje sa interesantnim zadacima.
Malo su me iznervirale ove greške u frazi (postavka 10.rebusa i kasnije pomoć za 4. i 10.), ali sigurno ova dva rebusa ne bih riješio "ni do sjutra". Zato posebne čestitke IlijiO.
Kod 16. rebusa sam u prvoj fazi imao rješenje "PALAC AKADEMIKA", iako Kaa drži jezik za zubima :) Eto možda ideje za novi rebus...
Lijepo provedeno veče uz poznata lica sa druge strane monitora!
Pozdrav svima

IlijaO је рекао...

Ma, za prvi sat riješih ih 17-ak, a onda problemi kod 4. Pretpostavio sam da se radi o nogometu- oba Luke u dresu. Modrić ne prolazi kao zvijezda, profi, ako pretpostavimo da je Luka amater u nogometu. A onda sam se poigrao sinonimima za zvijezde.
Onda problem sa 10. Nikako ispoštovati napisanu postavku...Svi mogući prijedlozi ( do, pri, uz, kod, iza,...)....a kad sam timun ( to sam našao na Goo...)- sinonim za luč, lučicu, svijećicu...stavio naprijed...zanemario postavku- to je to....
Sa 16. sam se mučio, zbog ona dva Ka i ka. Pretpostavio sam da Ka ide iz mora, sa žala...a onda logika čini svoje. ( mučio me i nedostatak glagola- ide, puzi, gmiže gleda?)
Posebna je priča 20. po meni najteži! Dok se nisam sjetio lanosa( ljanosa)( Lanos sam vozio 10-ak godina), pa opet uz pomoć Googla, potvrdio LJANEROS. Vrijeme na satu sam shvatio kao bitno- mada je moglo ići i kao rebus u stripu!
I napomena: 13. ono OBESNA...u prvi mah sam shvatio kao SVESNA....

Pohvala Banetu i Luki, čestitke svima na trudu, kao i svima plasiranima. A meni je , eto, išlo...

Božo је рекао...

Maločas Lukin Alaba dade gol.

Cryptoman је рекао...

Jedva sam čekao rezultate samo da vidim ima li ko da je riješio ovaj četvrti...
IlijaO, skidam kapu!
A ni drugi ne zaostaju. Svaka čast!

Autorima, Luki i Banetu, zahvalnost za uložen trud i vrijeme, i odlično obavljen posao.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Lako je Iliji pobijediti kada ja nisam sudjelovao.

Bravo za najbolje i sve sudionike, a čestitke i autorima rebusnih zavrzlama.

Luka је рекао...

Nakon maslinarske nedjelje evo poluorganizatorske čestitke svim sudionicima, a posebno najuspješnijima i najupornijima, s kratkim osvrtom na spomenute moje 'sporne' uratke.

Bane mi je na vrijeme poslao rebuse na provjeru, no ja nažalost nisam uočio grešku u rebusu 10, što je većini odnijelo dosta vremena a rješenja nigdje, stoga duboka isprika svima.

Što se tiče Slavkove analize ...

Broj 4 ne bih nikad odgonetnuo, posebno ovako poslatvljen. Luka + Luka + isti stav + isto poslatavljene ruke. Da je bio Luka Modrić u ovom dresu ili u dresu Reala i nei (nepoznat) fudbaler u dresu npr. "Pleta" iz Nakova :) postojala bi šansa da se riješi. Ovako, doveden sam u zabludu, jer na slici vodim dvije vedete :)


... ona je baš onakva kako sam ja zamislio da se dođe do rješenja. Naime, moja slika u dresu (moje pokojne firme) i identičan stav poput imenjaka, trebao je asocirati da se osobe usporede kao nogometaši, što je Eri promaklo. Kad se dođe do ... A MATER!, onda se početak rečenice sam po sebi nametne.

Nije da nisam razmišljao s inačicom o (ne)poznatom nogometašu iz nekog (ne)poznatog kluba, no pitanje što je to za vrhunske rješavače poput vas (ne)poznato, te se bojah se to ne odvede u krivom smjeru, i odlučih se sebeljubno staviti sebe.

Inače, za one koji ne znaju ja stvarno igram amaterski nogomet (počeo sa 25 godina na nagovor kolege enigmata Željka Bilankova pri mom učlanjenju u Boživran), a ova slika baš za ovaj rebus nastala je neposredno pred jednu moju rekreacijsku tekmu, koje još uvijek upražnjavam 1-2 puta tjedno (fotkao logičar Siniša Hrga).

PS: Zahvaljujem se Slavku na epitetu 'vedeta', no u nogometu to sigurno nisam.

Luka је рекао...

Zaboravih se zahvaliti blogogazdi na ukazanom povjerenju kao sastavlječa rebusa, kojeg sam, nadam se, opravdao, te vjerujući da je vama rješavanje bilo zanimljivo.

Miroslav Cvetković је рекао...

Moj komentar sa bloga "Miroslavljeva enigmatika i ostalo":
Nemam običaj da učestvujem u rešavačkim takmičenjima (mnogo vremena provedem tokom dana uz računar, pa uveče dajem sebi odmor), ali sam napravio izuzetak. Naterao sam sebe da mozgam dodatnih pola sata. To što sam u cugu rešio, rešio sam. U pola dvanaest više nisam bio u stanju da nastavim takmičenje. Radovi su bili zanimljivi, neki dosta laki, a neki meni nedokučivi. Pozdrav tebi i Luki!