01 јун 2019

Zahvaljujem svima na učešću u takmičenju i nadam se da ste zadovoljni mojim i Lukinim rebusima. Posebno hvala Luki koji već nekoliko godina zajedno samnom priprema rebuse za takmičenje. Najbolji rešavač je Ilija Ozdanovac koji je u prvoj fazi rešio čak 19 rebusa, a u drugoj i poslednji, pa mu je to donelo najveći broj poena. Drugi je Slavko koji je u prvoj fazi rešio 17, a zatim Svetlana sa 16. To je i presudilo u konačnom plasmanu. Čestitke Iliji za osvojeno prvo mesto za koje mu sleduje plaketa, jedna enigmatska knjiga, jedna knjiga od Antonija Isakovića, kao i upaljač i olovka sa logom ovog bloga. Od njega očekujem da mi se javi i odabere šta želi od knjiga kao nagradu. Nagrade ću mu uručiti 9. juna u Zagrebu. Molim sve učesnike da mi pošalju svoje adrese kako bih im poslao upaljač i olovku, a prvih petoro osvajaju i knjige. Knjige će prvo birati pobednik, a zatim sledeći po redosledu na tabeli. Hvala svima na učešću i očekujem da ćete se odazvati i na takmičenju u sastavljanju koje traje do 20. juna.



20 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam šampionu.
Čestitka i ostalim učesnicima.

Gojko је рекао...

Broj učesnika govori da se rješavalo sve u šesnaest...čestitka Iliji,prvom u nizu(i ostalima koji mu i jesu i nisu blizu)...

Svetlana је рекао...

Čestitke Iliji. Ovo mu je satisfakcija za prethodno takmičenje. :)
Čestitke i Slavku, a onda redom i svima ostalima.

Hvala Luki i Banetu na sjajnim zadacima, 5 sati je prošlo kao od šale. Meni tipične stvari su me namučile - Banetova rakija, fudbaler i kola (meni je to bio pikap :) ), a Lukini rebusi su mi standardno teži zbog ijekavice i etimologije (Raspe Ćeli sol Tara baš nije zvučalo najbolje, a i Pi(j)eta je bila priča za sebe :)) )

Zahvaljujem se i vremenu, što nije grmelo, mada sam se malo bojala jer je počela da pada kiša. :D

Iskoristiću priliku da napišem, da se nadam da nam i Milan Sečujski sprema rebuse, pa da se svi ponovo okupimo krajem godine. :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Svaka čast najboljima i organizatoru. Bodove sam osvojio rješavajući oko 45 minuta i vrlo sam zadovoljan. Broj 3, 5 i 7 samo nisam dobro posložio, a broj 16 nisam riješio jer vidim da su to jazavčari dok u frazi stoji brojka 10.

Dragiša је рекао...

Čestitke pobjedniku!
Svaka čast svim učesnicima, a posebno trojci na vrhu!
Za Nedjeljka - desetka su JAZAVIČARI!

Marko Mihaljević је рекао...

Svaka čast autorima. Pokušao sam riješiti još koji zadatak da podržit natjecanje, onako na prvu. Sprečila me proslava prijeteljiva vjenčanja. U ime podrške nazdravljam u ime sviju !!!

IlijaO је рекао...

Zahvaljujem na čestitkama, a čestitam, opet svima koji su se uhvatili ukoštac s rebusima. Pohvale Banetu i Luki na trudu i idejama. Iskreno, neki od njih su me i namučili: u prvom redu Oguz, malo sam se igrao s jazavičarima, pa čak imao ideju oko zavičaja, jedva sam prepoznao lovce u šahu....
Što se tiče nagrade među neenigmatske knjige, nju bih poklonio onom tko se odluči za "Tren 1 ili 2 " ( da ima obje !), a za to predlažem Svetlanu koja je jedina dama među mušketirima ! Od kavalira očekujem da me podrže u ideji!

Slavko Bovan је рекао...

Ilija, svakako te podržavam (u mnogim stvarima), ali mi se čini da se još nisi razbudio i pogledao tabelu.

Dragiša је рекао...

Pogledaj imena koja završavaju sa A!

Slavko Bovan је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Jutro je pametnije od večeri, pa bi se moglo malo i prodivaniti o rebusima.

Rješavačkih takmičenja nikada nije previše. Zato čestitka Banetu!
Čestitam i zahvaljujem autorima (Banetu i Luki) na trudu.
Rebusi uopšte nisu bili jednostavni, a termin jeste bio vrlo nezgodan, ali ipak MORALO je biti više učesnika.

U prvoj fazi nisam odgonetnuo 7, 8 i 9 iako sam kod svakog bio veoma blizu. Krenuo sam od U PIJESKU, a onda sam nekoliko minuta proveo u razmišljanju o ekavici/ijekavici, buljio u sliku da li je stvarno ovo u pijesku ili je posađen neka skulptura na obalu mora...

Cjepidlačenje: Smatram da anagramnim rebusima nije mjesto ovdje, a ima jedan rebus (neću da kažem koji) u kome će "rebuski puritanci" zapaziti faul (ne, nije gologuza).

Ono sa slikama Mile, prvo sam se zapetljao sa bradatim (završetak TAMILA)a onda sam došao do LIKE, ali mi onda nešto u malom mozgu govori da smo imali nešto sa NAS LIKA MAMI (na slikama mi) ili možda nismo? Možda sam nekada pokušavao nešto da uklopim pa je ostalo u sjećanju...

Svetlana је рекао...

Hvala, Ilija, na lepom gestu, ali ja po običaju ne primam nikakve nagrade sa rešavačkih takmičenja. To važi i za ovo.

Kod anagramnog rebusa sam pretpostavljala da je postavka "kolo jazavičara", ali pošto mi rakije nisu mnogo bliske, preinačila sam je u "kolo, jazavičari", pa poslala "mnogo lepše" rešenje KOLORI ZAVIČAJA. :D

Gugl slike su me izdale, nisu htele da mi izbace Poli. Verovatno sam jedina koja nije čula za ovu vrstu automobila, ali ni ne postoji osoba koju vozila manje zanimaju od mene. :D
Pokušavala sam sa fudbalom u prvoj fazi, ali "gol Ažena" se Guglu nije svideo, pa sam odustala. Ljutim se na sebe što mi nije palo na pamet da proverim i Oguza, iako sam pokušavala nešto i sa gologuzom, ali sam je suviše brzo odbacila.

Slavko, da je tu Milan Ž., već bi odavno znali na šta misliš. Kod mene sve prolazi, a mrzi me da istražujem. :D

Andon Koloski је рекао...

Uz čestitke za 10-godišnjicu rada bloga, ovo je bilo još jedno lepo i uspešno takmičenje u rešavanju rebusa.
Rešavajući rebuse,kod četiri, našao sam (EUREKA!) alternativna rešenja, koja možda to i nisu.Redom:

1.PRILAZI MAKEDONKI HOTELIJER - Lukino
- Obrati pažnju na DOLAZAK MAKEDONKI, HOTELIJER - do Laza K. Mak,E, Don Kihot, Elije, R - alternativno (?)

11.UVO GUSARA - u Vogu Sara - Banetovo
- PRE SISARA - pres i Sara ( ako časopis Vog posmatramo kao vrsta novine= pres - alternativno (?)
16. RAKIJA LOZOVAČA - kolo jazavičara -Banetovo
KOLORI ZAVIČAJA- kolo, jazavičari (zvuci/ slike/šarenilo od boje/KOLOR ZAVIČAJA) alternativno (?)
19.GOL OGUZA NAPOLIJU - Banetovo
- GOL ADAMA (Čarlija) NAPOLIJU - gola dama na Poliju alternativno (?)

Kako srpsko- hrvatski jezik mi nije 100% poznat, ako može neko pojašnjenje, od znalca, zašto alternativna rešenja ne mogu ili pak mogu da se prihvate kao ispravne.
Zaboravih, čestitka IlijiO na pobedi,i malo sam iznenadjen kako to da nije rešio na prvu rebus br.19, da ne kažem skoro omanuo kod gologuze dame?:)

Luka је рекао...

Kao prvo, zahvaljujem se Banetu na ukazanom povjerenju, nadajući da ga nisam iznevjerio.

Čestitam svim učesnicima, vjerujući da vam (moje i Banetove) umotvorine nisu zadale previše glavobolje. Žao mi je ako ste možda gubili vrijeme zbog loše prezentacije pojedinih rebusa, te su vam razmišljanja odvela u krivom smijeru.

I na kraju čestitke ponajboljima, a posebno Svetlani koja se domogla medalje.

Do sljedećeg rebusanja!!!

Slavko Bovan је рекао...

Luka, nipošto nismo gubili vrijeme!
Zabavljali smo se (Mislim da smo se svi zabavljali. Ja jesam!).

Svetlana је рекао...

Andone, ja ti mogu odgovoriti za prvi rebus. Pravilno je "do Laze", a ne "do Laza".

Za ostale rebuse će ti odgovoriti Bane, pošto je to kako vidim sve drugačije prirode, tj. nema veze sa srpskim jezikom i gramatikom. Kolore zavičaja sam i ja poslala, ali sam znala da to neće biti to, pošto jazavičari čine kolo, pa sliku, takvu kakva je, nema mnogo smisla deliti posebno na kolo i posebno na jazavičare.

Svetlana је рекао...

Da se ne bi pogrešno shvatilo, s onim "takvu kakva je" nisam nikako htela reći da je slika loša, već da TU sliku nema smisla razbijati na dva pojma. :)

Бранислав Никић је рекао...

Ja sam Andonu već poslao mejl sa objašnjenjima. hteo bih da kažem još da smo imali i 17. takmičara, a to je Dinko Knežević koji nije uspeo da pošalje u predviđeno vreme, ali ga beležimo kao takmičara.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Dragiša, vidio sam u rješenjima da su JAZAVIČARI. U rječnicima hrvatskoga jezika to su JAZAVČARI.

Анониман је рекао...

Bi i bio su faul