21 март 2017

UPUTSTVO ZA PRETRAŽIVANJE BAZE REBUSA

Kada otvorite link gde se nalazi baza rebusa, pretraživanje se može vršiti na dva načina.

1. DIREKTNO IZ TABELE

Pritisnite "Ctrl + F". Otvoriće vam se mali prozor gde piše "pronađite u tabeli". Tu možete uneti reč ili deo teksta rebusa po kojem želite vršiti pretraživanje. Kada unesete tekst, sa leve strane prozorčića, pojaviće se tri animirane tačke. To znači da je pretraživanje u toku i da morate jedno vreme da sačekate da se taj proces završi. Kada tačke nestanu, u prozoru ćete moći videti koliko puta se vaš traženi tekst nalazi u tabeli. Pisaće na primer: "1 od 25", ako se on 25 puta pojavljuje ili "0 od 0" ako ga uopšte nema. Pored prozorčića nalaze se i strelica gore i strelica dole. Kliknite na strelicu dole da bi vam se prikazao sledeći red u tabeli gde se traženi tekst nalazi, pa onda još jednom za sledeći itd. Za novu pretragu, jednostavno unesite novi tekst u prozorčić za traženje, pa ponovite opisani postupak.

Prednosti ovog načina - Najnoviji podaci su vam uvek dostupni
Mane - Pretraživanje je mnogo sporije nego kod 2. načina i morate biti povezani na internet


2. PRETRAŽIVANJE SA SVOG RAČUNARA

Kod ovog načina je pre pretraživanja potrebno da tabelu snimite na svoj računar. To ćete učiniti tako što ćete u meniju koji vam se pojavljuje u gornjem delu ekrana, kliknuti na "Datoteka", zatim u novom meniju koji vam se otvori postaviti miša na "Preuzmi kao" i onda u novom meniju kliknuti na format tabele koji vama odgovara: Microsoft Excel ili OpenDocument format (ako koristite Open Office na pr.) ili PDF itd. Snimite to na računar i otvorite. Pošto koristimo različite programe za obradu teksta, tačan postupak za pretraživanje ne mogu da vam opišem, ali je uobičajeno da svi programi negde u meniju imaju funkciju "Pronađi", "Traži", "Find" ili nešto slično, pa se pretraživanje tabele vrši pomoću njih.

Prednosti - Pretraživanje je brzo, može da se vrši i bez interneta
Mana - Pošto se u bazu rebusa uvek dodaju novi rebusi, morate je često iznova snimati na računar da bi podaci bili ažurni.


Napisala: Svetlana Jorgaćijević

13 коментара:

Svetlana је рекао...

Ako nekom nešto slučajno nije jasno, slobodno pitajte. :)

oaktreeB је рекао...

Gde je dotična baza rebusa i kako da je skinem?

Бранислав Никић је рекао...

Ulazak u bazu je preko linka koji se nalazi sa desne strane ovog bloga u rubrici KORISNI LINKOVI, pod nazivom BAZA OBJAVLJENIH REBUSA.

Svetlana је рекао...

Borise, u uputstvu pod brojem 2 je opisano kako da se skine baza na računar.

oaktreeB је рекао...

Hvala, urađeno.
Drago mi je što su i moji radovi uvršteni u bazu, samo mala napomena za rebus gde je jedno slovo greška: JA NABIFLAM, PA UTUVIM (dakle, treba V umesto L - na poslednjoj slici je poljski pisac Julijan Tuvim). Takođe, rebus DERANA TARA BIJE je naveden kao povratni, mislim da bi trebao ostati kao što sam ga dao na mom blogu - čisti, klasični (dera na tarabi je). Pozdrav.

Бранислав Никић је рекао...

Ispravljeno!

Dejan Minić је рекао...

Koja je to tipka F? Ja imam na tastaturi od F1 do F12, samo F nemam.

Dejan Minić је рекао...

Aha, vidi se da se još nisam probudio. Obična tipka za slovo F:)

Svetlana је рекао...

Dejane, to je slovo "F" (ono između slova "D" i "G")
Prvo pritisneš "Ctrl" i držiš ga (obično se nalazi skroz levo dole na tastaturi), a onda pritisneš i slovo "F"

Svetlana је рекао...

Spora sam! :)

Dejan Minić је рекао...

Radi, Svetlana, naročito uz jutarnju kafu:) Pomislio sam da ima neko drugo specijalno slovo sa oznakom ˝F˝.

Milan S. је рекао...

"Dera na tarabi je" gramatički je neispravno (i daleko je od granice ispravnog).

Milan Žarkovački је рекао...

Da li bi neko, molim vas, mogao da kaže gde piše piše da je "Deda na tarabi je." nepravilno. Jednom ranijom prilikom sam se prilično potrudio da to pronađem i nisam uspeo. Najbolje što sam našao je prilično neodređeno, i obično tekstovi skrenu u pitanje položaja enklitike, a to nije to.