13 јануар 2014

Šta reći na kraju nego - Milane, svaka čast! Sjajan rebus i fenomenalna ilustracija. Sve čestitke i Čedomiru koji je bio nadomak pobede, kao i mladom Nikoli koji je pobedio u prošlogodišnjem izboru. I svi ostali koju su se plasirali u finale zaslužuju čestitke pre svega svojim kvalitetom koji je bio vrlo ujednačen i koji je sve sudije i iz kvalifikacija i iz finala stavio na velike muke, šta odabrati , a šta eliminisati. Pošto su kasni sati dok ovo pišem, daću vam samo link za skidanje fajla sa rebusima koji su ušli u finale, a o svemu ostalom komentarisaćemo sutra.   https://app.box.com/s/sywujg508aylstw1jaeq 

16 коментара:

Milan S. је рекао...

Drage kolege,

pre bilo kakvih čestitki - da ponovim da sam juče (pogrešno misleći da i dalje traje glasanje za prvi krug) u komentarima na post "IZBOR ZA REBUS GODINE NA OVOM BLOGU", pored svojih glasova dao i predlog da se ovaj rebus izostavi iz konkurencije pošto je svojevremeno Zoran Radisavljević imao - ne rebus, ali indirekt na istu temu, i to obrnut (tj. postavka je bila "sin od nas traži lovu" a rešenje "Sinod na Stražilovu"), ne sećam se detalja oko toga gde je to objavljeno. To, naravno, u vreme sastavljanja ovog rebusa nisam znao. Ovo nije prepreka da se rebus objavi, ali bi se reklo da jeste za to da uđe u neku ozbiljniju konkurenciju za nešto.

Trebalo bi da se članovi žirija izjasne o ovome, uz napomenu da bih u ovoj situaciji bio sasvim zadovoljan i "tapšanjem za fer-plej".

Još jedan veliki pozdrav i čestitka svim sastavljačima!

Бранислав Никић је рекао...

S obzirom da je glasanje uveliko završeno, nema svrhe bilo šta menjati. Ja tu ne vidim nikakav problem, pogotovo što je Zoran bio jedan od 5 članova žirija i baš za ovaj rebus dao maksimalnih 6 poena. Milane, pored pohvala koje sam ti izrekao, sledi i tapšanje po ramenu za ''ferplej'' a ti šalji adresu na koju ću ti poslati nagradu.

Dejan Minić је рекао...

Sve čestitke Milanu, ali i ostalim sastavljačima!

Milan S. је рекао...

Ma, to je Zoran samo hteo da kaže kako je njegov indirekt bio mnogo dobar :D

Hvala onda na čestitkama! Bio sam potpuno zaprepašćen rezultatima pošto, osim ovog rebusa koji sam otpisao, nisam imao ništa značajnije na blogu cele godine.

Ja bih od sastavljača posebno izdvojio Čedomira, sa vrlo velikim brojem izuzetno kvalitetnih rebusa ove godine, što se u konačnom plasmanu i te kako vidi. Što se mene tiče, ako ovo i jeste rebus godine, nema ni najmanje sumnje oko toga ko je "rebusaš godine".

Unknown је рекао...

Bio je ovo lep završetak jedne uspešne sezone, tako da čestitam domaćinu i svim sastavljačima koji su doprineli da ovaj blog bude bogat odličnim rebusima. Prvenstveno bih izdvojio Čedomira Jelića, čija produkcija vrhunskih rebusa i indirekata je neverovatna. Može se reći da je prethodnih godina u tome bio nenadmašan na prostorima SFRJ (sa čime ovdašnji enigmati možda nisu dovoljno upoznati).

Što se tiče glasanja, u polufinalu sam pogodio 13 od 20 rebusa koji će ući u finale, a još 5 rebusa su mi bili u najužoj konkurenciji da ih odaberem. U finalu sam dao 6, 5 i 4 boda rebusima koji su zauzeli prvo, drugo i četvrto mesto, pa kad se sve sagleda, mislim da sam vrlo realno ocenjivao takmičarske radove. Naravno, neko bi mogao da mi zameri što sam sopstvenoj ideji (koju svojevremeno nisam umeo da grafički pripremim u formi rebusa) dao maksimalan broj poena, ali očigledno da se ta ideja veoma svidela i ostalim glasačima.






Belirac је рекао...

Kad je već spomenuta Zoranova ideja, trebalo bi napisati gdje i kada je ona objavljena i kako je bila realizirana. Ja trenutno ne vidim kako se od indirektne postavke
"sin od nas traži lovu" dobiva rešenje "Sinod na Stražilovu".

Sneža је рекао...

Ja sam prezadovoljna plasmanom:)

Čestitam svima koji su učestvovali, veliki pozdrav!

Belirac је рекао...

Rebus koji je osvojio drugo mjesto ja nisam visoko rangirao jer mi se činilo da crteži ne odgovaraju frazi.
Prema crtežu bi se reklo: "pop donese stripove do Homera", a ne "odnese" jer odnijeti znači "noseći udaljiti".
Rješavač rebusa, naime, gleda prizor s takve pozicije da pop donosi stripove Homeru, a ne odnosi.
Sasvim bi druga situacija bila da rješavač na prizor gleda iz dubine šume.
Ukratko, fraza i rješenje su OK, ali postavka ne ukazuje na tu frazu.

Slavko Bovan је рекао...

Slažem se da su ovi odabrani rebusi, ali i mnogi drugi na ovom blogu, ODLIČNI.

Čestitka i ovdje, a tapšanje je i na TIO.

Milan S. је рекао...

@Belirac

Imate prepisku oko tog pitanja u okviru komentara na rebus kad je prvi put objavljen kod Baneta:

http://rebusi.blogspot.com/2013/06/blog-post_3.html

Zoran je tu pomenuo da je 2002. objavio dotični indirekt u momentu kad sam ja Banetu već poslao rebus na objavljivanje (samo zbog dan-dva kašnjenja još nije bio došao na red).

Milan S. је рекао...

Mala ispravka - to nije prepiska oko tog rebusa nego oko sličnog Čedomirovog rebusa sa Stražilovom, koji je objavljen dan-dva ranije. (Eto, Čedomir ima zasluge i za prvoplasirani rebus!)

Unknown је рекао...

Najbolje bi bilo da Bane tebi pošalje plaketu, a meni i Čedomiru, koji smo takođe učestvovali u stvaranju pobedničkog rada, po paket sla(s)nih proizvoda :)

Belirac је рекао...

Prenosim s adrese http://rebusi.blogspot.com/2013/06/blog-post_3.html:

Radisavljević:
U riječkom "Feniksu" 2002. godine objavio sam indirekt "Oče, majko, dajte mi pare!" sa rešenjem SINOD NA STRAŽILOVU (sin od nas traži lovu), pošto nisam bio dovoljno vičan da tu ideju predstavim kroz rebus. Danas bih to malo drukčije i preciznije iskazao, na primer "Jedinac nam ište pare".

Naravno, moglo bi to da se predstavi i kontra, da se u rebusu nacrta neki sabor popova na Stražilovu."

Sad je već jasnije o čemu je riječ.

Бранислав Никић је рекао...

Ja mislim da najveću zahvalnost za prvo i drugo mesto imaju u stvari sveštena lica, jer su oni akteri istih :)>

Бранислав Никић је рекао...

Kad smo već kod nagrada, Čedomiru sledi jedna enigmatska knjiga kao autoru najviše rebusa u prvih 11, a Zoranu (po njegovoj želji) paketić slatkiša jer je bio sudija sa najboljim učinkom u pogađanju finalista i rebusa koji su osvojili jedno od prva tri mesta.

Unknown је рекао...

Haha... Ja se šalio, ali izgleda da u svakoj šali ima i malo zbilje :) Hvala!