20 децембар 2012


9 коментара:

Jovan Janjic је рекао...

Jel' kaput in?
(jelka, Putin)

Milan S. је рекао...

2-1-5-2 a ne 3-5-2!
(Doduše, u skladu je sa naslovom :))

Dejan Minić је рекао...

Ja sam Banetu i napisao to rešenje 2,1,5,2, mada skraćenica od JELTE je JEL', bar tako piše na internetu. Ja sam ipak za JE L' od JE LI.

Milan S. је рекао...

Gde tačno na Internetu?

Dejan Minić је рекао...

Ne znam tačno, to sam prošle godine gledao. Bilo je na par mesta na nekim forumima koji se bave jezičkim nedoumicama. Ako te interesuje, sigurno to može da se nađe.

Анониман је рекао...

Dal', jel', bostani... sačuvaj me bože.

Milan S. је рекао...

U pravu si, skraćenica od "jelte" je "jel'", ali ti ne želiš da pitaš "jelte kaput in?", zar ne?

Koliko znam (i koliko sam uspeo da proverim), "jel" ide isključivo kao skraćeni oblik od "jelda" ili "jelte" kada su u funkciji modalne rečce:
"On je, jelda, dobar čovek?" -> "On je, jel', dobar čovek?" (s tim da i ovo pripada razgovornom jeziku, odnosno, ne bi ga trebalo pisati (osim kao prenesen govor).

Međutim, "jel'" NIJE skraćenica od "je li", odnosno, ne može poslužiti kao pitanje, pa "Jel' danas petak?" ne pripada ni razgovornom jeziku, odnosno, pogrešno je - treba "Je l' danas petak?" (i ti kažeš da si "pre za JE L' od JE LI" - u pravu si, samo što nije stvar sklonosti nego je obavezno).

A za Baneta: "Dal'" ne postoji uopšte - nije skraćenica ni od čega. Postoji isključivo "da l'" kao skraćenica od (pitanja) "da li".

Dejan Minić је рекао...

Verovatno je Bane nehotice napisao "dal", jer je stalno u škripcu sa vremenom. Njemu preostaje da ispravi to u naslovu, napiše "da l'" i da stavi 2,1,5,2 kako sam mu uostalom i poslao.

Lepo je što te nije mrzelo da kopaš po internetu, pa smo malo i proširili neka znanja.

Бранислав Никић је рекао...

Evo i ovaj rebus sam ispravio. Izvinjavam se za nepažnju i hvala za upozorenja.