18 септембар 2012


11 коментара:

Jovan Janjić је рекао...

PARKOM PAJU TERA STANA.

Ovakvi rebusi ne odbijaju samo prosečne rešavače već i ljubitelje rebusa. Kod rebusnih varijanti koje se ređe javljaju i koje je teško objasniti, a kamo li rešiti, postavka ili rešenje moraju biti interesantni (lepi). Kod ovog rebusa je sve isuvše nategnuto - sastavljen je "na mišiće", da ne propadne početna ideja (ako je ideje uopšte i bilo!).
Nakon dve nedelje izvanrednih rebusa početak ove je ZA ZABORAV!

Dusan је рекао...

Slažem se . Kakav Kazahstan i slicno. Packa i nasem uredniku???

Dejan Minić је рекао...

Ma, dobro, ne mogu svi rebusi da budu odlični.

Ja sam tek jutros počeo da se bavim ovom temom i vidim da uopšte nije zahvalna za sastavljanje. Poslao sam dve ideje, kojim sam relativno zadovoljan, ali videćemo da li će tako misliti i posetioci ovog bloga.

Бранислав Никић је рекао...

Primedbe su na mestu. Ja praktikujem da rebus malo izmenim ili doradim, ako nije zadovoljavajućeg kvaliteta, ali kod ovog to nisam iz dva razloga: nisam imao ni jedan drugi rebus u tom trenutku, a ni dovoljno vremena da sam smislim neki, jer smo juče klincu slavili rođendan.
O gradu Astani nisam pre ovoga znao ništa, ali kada sam potražio podatke o njemu bio sam jako iznenađen onim što sam video i pročitao. Evo i dela teksta o njemu:

Астана је прва престоница изграђена у 21. веку, и савршено представља лице новог света. Она је, уистину, визија једног човека: Нурсултана Назарбајева, председника Казахстана. Подржан милијардама петродолара, град је грађен од нуле у далекој и пустој области азијских степа. Резултат запрепашћујући: футуристичка окултна престоница спаја у себи Нови светски поредак и прослављање древне религије: обожавање Сунца. Град је и даље огромно градилиште, али завршена здања већ сумирају окултне визије Назарбајева.

Dejan Minić је рекао...

Zaboravih da dodam da nam fali malo Slavkovih vragolija.

Dejan Minić је рекао...

U, gust saobraćaj.

Astana je najmanji problem. Ne bi me čudilo da čujem od svetskog putnika Ivana Andonova da je bio i tamo:)

Srećan rođendan klincu!

Анониман је рекао...

Zakasnih na diskusiju. Ne vidim u čemu je problem, osim možda u tome to ovo uopšte nije rješenje.

Pravo rješenje glasi
ORAČU NARA DA STANA (do računara Astana)
prevod: Orač se umorio pa tražio osvježenje od Stane, a ona kazala mogu da ti dam malo nara ako hoćeš, ili bi radije nešto drugo? Orač se odlučio za komadić mogranja.
S.B.

Čedomir Jelić је рекао...

Počeo sam pisati poslije drugog komentara (u wordu), a kad sam završio vidim da su se komentari brzo namnožili. Svejedno ću se i ja osvrnuti.

Ja se ipak ne mogu složiti. Željko Prvanov je na ovom blogu imao niz odličnih rebusa. I sada se hrabro uhvatio u koštac s vrlo zahtjevnom temom, krenuo od "nezgodnog" kompjutera, dosjetio se suvisle sintagme i na koncu sastavio rebus kojem ne nalazim nikakve formalne nedostatke. Usput, rješenje mi je prilično simpatično. Ako se danas u rebusima često pojavljuju više ili manje poznate osobe, veći ili manji gradovi i mjesta, čak bih rekao i više ili manje poznati pojmovi, onda ne shvaćam zašto bi bio nepoželjan GLAVNI GRAD jedne velike države. Kad stvari promatramo kao rješavači, znam da svatko ima svoj ukus, o čemu se, kažu, ne raspravlja. No, kako nas je ovdje podosta čas u ulozi rješavača čas u ulozi sastavljača, nemojmo ignorirati ovu drugu poziciju, jer je posve prirodno da svaki kreativac stvori djela, koja će možda i njega oduševiti, i djelca koja mu dobro dođu kad ažurira broj objavljenih radova. Zato ovdje i nailazimo na raznorazne rebuse, od onih sjajnih do pokojeg neuspjelog, jer naprosto - tako mora biti. Gornji rebus Ž. Prvanova definitivno ne bih uvrstio u ovu posljednju skupinu. Istina, rebuse slovoskoke i slogoskoke ni ja baš "ne razumijem" i ne sastavljam, ali neka to (zasad?) bude moj izbor i moje pravo, makar je činjenica da se oni sve češće pojavljuju. Čak priznajem da su mi se i neki od njih veoma dopali.

Jovan Janjić је рекао...

Da ne bude zabune: ne smeta meni glavni grad Kazahstana, a ni kompjuteri - smeta mi nesuvislo konačno rešenje. Kod nas se ljudi jure, a tera se STOKA (marva, blago). Ako se već radi neka izmena u rebusu onda za to treba da postoji valjani razlog. Ne mora se objaviti sve što se sastavi. Pre objavljivanja treba PROČITATI rešenje. Nekada su majstori enigmatike čitali (vodoravno i uspravno) u ukrštenicama. Nama je danas teško da pročitamo rešenje rebusa od ČETIRI REČI!
I još nešto, nije ovo najgori rebus objavljen na ovom blogu a nemam ništa ni protiv autora - jednostavno, ako se radi iz zadovoljstva, a Bane sigurno ne isplaćuje honorare za ove rebuse, onda to mora biti znatno bolje urađeno!

Čedomir Jelić је рекао...

Ne treba biti isključiv. Glagol t(j)erati ima više značenja (vidjeti npr: http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search) i niz sinonima: goniti, juriti...

Бранислав Никић је рекао...

Матија Бећковић би на све то рекао:
- Ћераћемо се још...