09 фебруар 2012


Evo jednog zanimljivog noviteta iz kuhinje našeg splitskog kolege. Naime, ovaj rebus ima dva rešenja, jedno se dobija kada se rešenje čita s leva na desno, a drugo kada se rešenje čita otpozadi, dakle kao obratni rebus. Njegov predlog je da se ova vrsta rebusa zove 'obostrani rebus', a ja bih se složio s tim.

10 коментара:

Milan S. је рекао...

Ja bih pre rekao DVOSMERNI REBUS (to je, inače, termin koji sam ja donedavno greškom koristio za uzajamne rebuse) - čini mi se da savršeno odgovara.

mihajlo је рекао...

ja složio-ERO SUDOKU RADI ZA MORE
ERO MAZI RADU KOD USORE

mihajlo је рекао...

ERO MAZI DARU KOD USORE Greška

Luka је рекао...

Bravo Mihajlo to je moj odgovor Eri koji samo radi.

Milana, tvoj prijedlog također je primjeren za naziv ove vrste rebusa. Samo je pitanje hoće li ona zaživjeti, odnosno, hoće li biti sastavljače koji će radit takvu vrst zagonetke.

Анониман је рекао...

Sudoku?
Može!

Dara?
MOOOOŽEEEE!

Ero

Luka је рекао...

Nisam ni sumnjao da ti se neće svidjeti!

Dejan Minić је рекао...

Luka, bravo na inovaciji.

Razmišljao sam ja ranije o takvoj ideji, ali nisam bio uporan da je realizujem. Mislim da bi bio izazov napraviti 'čisti' obostrani ili dvosmerni rebus. Oba su mi naziva prihvatljiva, možda ovaj drugi za nijansu prihvatljiviji.

Ovo je u stvari podvrsta dvojnog rebusa, koja sigurno zaslužuje da ima poseban naziv.

Luka је рекао...

Vjerovato Dejane nisi sam kome je ovakvo što palo na pamet. Ja sam o ovome počeo razmišljati još kod teme Japan i Kina, pa se tamo izrodilo da sa isti pojmovi spominju u postavci i rješenju: ZOVU KINA I JAPAN PAJU! (U Japan i Kina, pa JU voz). Ovakav tip rebusa bi se pak mogao nazvati recimo TEMATSKI REBUS.

U ovom slučaju, Ero je bio brži u samohvalisanju da samo radi, pa sam ja odlučio to malo razraditi. kao što vidim, Ero je to za zadovoljstvom prihvatio.

Što se tiče naziva, slažem se da su oba prihvatljiva. No, što se tiče svrstavanja, mislim da to ne bi bila podvrsta DVOJNOG REBUSA, već čisto podvrsta rebasa, kod kojeg se sa istom postavkom dobija dvostruko rješenje, u obliku: ČISTOH REBUSA i OBRATNOG (OBRTAJNOG) REBUSA.

Milan S. је рекао...

1) Da li može neko da mi objasni šta je, u opštem slučaju, DVOJNI REBUS? Probao sam na Netu da vidim pa nisam uspeo.

2) Jedno zapažanje: da bi naslov zaživeo, mislim da nije neophodno da se odmah pojavi određen broj takvih radova (to je u ovom slučaju i malo verovatno jer su teški za sastavljanje). Dovoljno je da se ustanovi neki dokument dostupan preko Neta (npr. viki), sa jednim ili 2-3 urednika, koji će ujedno služiti kao referenca kako se koja vrsta rebusa zove (sa primerima) i koji će moći da se koristi kao uputstvo za nove sastavljače ili rešavače (npr. u online enigmatskim takmičenjima).

Dejan Minić је рекао...

Poslaću ti ja mejlom nekoliko svojih primera sa objašnjenjem.