15 октобар 2010

Захваљујући Јовану Недићу из Белог Манастира и његовој енигматској архиви, ево и антологијског ребуса Антуна Кошира објављеног у Чвору из Бјеловара.

5 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Sjajno, napokon za moju kolekciju.

Жељко Прванов је рекао...

УПРО ПАСТИР У ДИМ НОГЕ
УПРОПАСТИ РУДИ МНОГЕ

Жељко Прванов је рекао...

СТВАРНО ЈЕ СЈАЈАН РЕБУС.

Jovan Nedić је рекао...

Koširov rebus objavljen je na naslovnoj stranici "Čvora" broj 47 od 9. I. 1971. godine, što znači da će za nešto manje od tri mjeseca napuniti 40 godine.

Objavljen je pod naslovom "Rebus", bez ikakve pomoći (usmjeravajućeg naslova, bez fraze i bez broja riječi u rješenju i broja slova u tim riječima). Zato ga je tada bilo mnogo teže riješiti, nego uz prezentaciju kakva je na ovom blogu. Rješenje rebusa objavljeno je tek u 50. broju od 20. 2. 1971.

Nije nam poznato ko je nacrtao taj rebus pa nam preostaje da to pitamo samog Antuna Košira. I na kraju još jedna zanimljivost. Tada je "Čvor" koštao - "1 din."

Jovan Nedić је рекао...

Antun Košir se ne sjeća ko je nacrtao njegov rebus "Upropasti Rudi mnoge", a urednik "Čvora" Stjepan Horvat o tom rebusu kaže sljedeće:

"Rebuse je uglavnom crtao Branko Medak. I ovo je njegov crtež. U to vrijeme nije bilo mnogo komentara vezanih za rebuse. Tek kasnije smo počeli uvoditi pravila da se da fraza rebusa i rješenje rebusa. To je bilo po ugledu na talijanske listove koji su tako godinama objavljivali rebuse. Tu smo počeli tražiti da grafički elementi jednog rebusa budu likovno povezani, da to izgleda kao jedna slika na kojoj su na nekim likovima bila dodatna slova. Bilo je to teško uvoditi, jer mnogo toga je ovisilo o dobrom ilustratoru ...

Onda još nije bilo vrednovanja i antologiziranja rebusa, bili smo sretni kada je netko nešto takvo sastavio. Danas je to postao standard u ozbiljnim časopisima, dok se objavljuje mnogo rebusa sa samo pojedinačno postavljenim crtežima ili fotografijama (njih je jednostavnije složiti jer se uzmu pojedini crteži i slože jedan kraj drugoga)..."