01 фебруар 2010



13 коментара:

Анониман је рекао...

ometa kmeta pametan

Dejan Minić је рекао...

Ovo je bolje rešenje od originalnog. Bane, do Olafovih rebusa slova su bila ćirilična, pa nije čudo da ih poneko pomeša sa latiničnim. Treba samo da staviš napomenu. Pozdrav.

Luka је рекао...

Za ovo rješenje fraza je 5,5,7?

ako je pak fraza 5,4,6, i latinica, onda rješenje glasi:

OMETA KMET AHMETA!

Strahinja је рекао...

Ne, kmet ne voli gasove:
OMETA KMETA METAN

Бранислав Никић је рекао...

Evo još jednog lepog primera kako rebus može da ima i dodatni kvalitet - više rešenja. Možda je i dobro što nisam naveo da su slova u rebusu latinična, pa je to navelo rešavače da pronađu i sasvim logična rešenja, posmatrajući data slova kao ćirilična.

Dejan Minić је рекао...

Pošto Bane ostaje pri frazi 5,5,6.,onda rešenje mora da bude OMETA KMETA HAMETA (lat.H se čita HA). Ili možda Hamet ima metak u telu, pa: OMETA METAK HAMETA. Ili...

Luka је рекао...

Prema mom saznanju, nepisano pravilo rebusa jest da se napisana slova koriste s ili bez prizvuka, a nikako miješano. Dakle, ako je H=Ha, onda treba biti i K=Ka.
Možebitno "latinično" rješenje ovog rebusa, uz zadanu frazu:
OMETA METAK AHMETA
(O meta, meta K, a H meta)

ero је рекао...

Sudeći po naslovu iznad rebusa onda je rješenje
OMETA KMETA AHMETA (O meta, K meta, a H meta)
dakle (On) ometa kmeta Ahmeta.
Doduše, ova slova su mogla biti s druge strane (lijevo).

Dejan Minić је рекао...

Luka, tako bi trebalo da bude, ali nikad se ne zna. Bogami, ti se dobro snalaziš sa ekavicom, pa i ćirilicom. Voleo bih da Bane jedne nedelje stavi rebuse na ijekavici, što u postavci, što u rešenjima. Verujem da bi bilo vrlo interesantno.

Luka је рекао...

Pri polemici i iznalaženju rješenja, očito nisam dobro obratio pažnju na sve moguće kombinacije, te mislim da je Slavko otkrio pravo rješenje prema frazi, osim što bi smisleno trebalo biti da KMETA OMTA žena s imenom AHMETA. Bravo prijatelju!

Бранислав Никић је рекао...

Izvinjavam se svim rešavači za pogrešnu postavu, pravilno je (5,4,6).

Бранислав Никић је рекао...

Rebus je tačno rešio Luka.

Luka је рекао...

Neobično mi je drago što sam našao vremena i dao svoj doprinos pri analizi ovoga rebusa, osobito zbog slučaja da sam našao ispravno rješenje, neovisno o krivoj frazi.
Slično se desilo prije petnaestak dana na enigmatskoj radionici, kada sam također našao ispravno rješenje, no tada je u palindromnom slogovnom rebusu bila krivo zadana fotka.
Očito imam žicu za rebuse i njegove varijacije.
Želim pozdraviti ovaj način prezentacije rebusa, gdje se može zgodno analizirati i polemizirati na određenu temu.
Također želim svima uspjeha na nedjeljnom natjecanju, obzirom da ću se, radi svog rekreativnog nogometa, ja vjerovatno uključiti kasnije, naravno ako mi što ostavite, makar ona druga rješenja.