15 јул 2020


8 коментара:

IlijaO је рекао...

NE BOJE SE NJE ( nebo jesenje)

Бранислав Никић је рекао...

Da! Boris je imao duže rešenje, ali sam ga ja skratio, jer je ovo efektnije.

oaktreeB је рекао...

Prva i prava verzija ovog skraćenog rebusa glasi NE BOJE SE NJEGA JUNAK I STANOJE (nebo jesenje Gaju nakistano je), a zamišljena ideja bila je da slikar pruža platno sa tmurnim nebom Ljudevitu Gaju, i kaže, npr. Izvolite, slika za vas je gotova, i samo stoji napomena da se sve to događa u oktobru, dakle, u jesen.

Анониман је рекао...

Sva sreća da je skraćeno...

oaktreeB је рекао...

A zašto je to "sreća", sarkastični i ANONIMNI autoru? Ako ti se već ne sviđa nečiji rad, zašto se onda kulturno ne potpišeš?

Milan S. је рекао...

Evo ja ću se potpisati. (Iako volim sarkazam i rado se njime služim, uvek se potpišem :))

I po mom mišljenju je sreća što je rebus skraćen - jednostavno mislim da je ovo dobro, a ono loše, a evo i zašto.

Za početak, za "kistati" i "nakistati" nije čuo ni HJP, ni RMS, pa čak ni RSANU (koji je zaista čuo za svašta). A i da ta reč postoji, red reči u "nebo jesenje Gaju nakistano je" na svaki mogući način je problematičan - za početak, enklitika "je" gramatički ni ne sme da dođe na treće mesto u svom konstituentu ("Gaju nakistano je") već, kao i svaka enklitika, samo na drugo (dakle "Gaju je nakistano" ili "nakistano je Gaju") - a može, naravno i "nebo jesenje je...", pa čak i "nebo je jesenje...", sve mogućnosti koje sam naveo su manje ili više nategnute, ali nisu gramatički neispravne (poput predloženog "Gaju nakistano je"). Dakle, bez ikakvog sarkazma mislim da ste dobro postupili što ste objavili kraću verziju - a prva verzija, koliko sam razumeo, ostala je na nivou ideje, odnosno, i niste je objavili u formi rada - tako da tu nije dobio kritiku rad već ideja, a hvala bogu, ideje i jesu za kritiku baš zato da sutra ne bi postale rad.

Uzgred, sve i da je duža verzija nije imala nepostojeću reč i gramatičku grešku pride, meni bi se kraća više svidela. Prvo, produžavanjem se ništa ne bi postiglo (u postavci ste objasnili KO se ne boji, ali i dalje niste objasnili KOGA se oni ne boje), odnosno, od dva nedostajuća referenta uveli biste samo jednog, a dobili biste gomilu teksta na slici - em oblačić, em biste morali nekako da prikažete da se radi o Ljudevitu Gaju (u poslednje vreme to mnogi nažalost rešavaju tako što na čoveka napišu "Ljudevit") - uglavnom, kraća verzija je i mnogo čistija. (Ja bih čak na mestu autora ovaj rebus realizovao kao povratni, čime bi bar rešenje bilo dovedeno u besprekornu formu, ali je, naravno, opet stvar ukusa je da li je veći dobitak napraviti čist rebus umesto povratnog ili postići nemarkirani red reči umesto markiranog.)

oaktreeB је рекао...

Sad bi Anonimni trebao da napiše: Da, baš sam ja isto ovo hteo da kažem! :)

Što se tiče enklitika, verujem da se one poput "je" i "su" mogu naći na trećem mestu kod mnogih pesnika, jer ih dotični koriste kao rime drugim rečima na kraju stiha, dakle, služi kao pesnička sloboda i dozvoljeno je. Ovaj rebus nije pesma, naprosto, želeo sam da iskoristim ideju i kombinaciju koja do sada još nije bila upotrebljena, i nisam se bavio analizom jezika i detaljisanjem. Pa kad se tome doda ovaj drugi deo da nije objašnjeno KOGA se oni to boje, ne postoje lični podaci, bračni status, broj cipela, mamino devojačko, omiljena boja, za koga je glasao, itd. e, to je već pravo vađenje creva i duše i ne vodi ničemu. Razumem komentarisanja, opaske i (dobronamerne) kritike, ali razglabanje na 12 kucanih strana je zaista bespotrebno i dosadno. Nikad nećemo saznati kako bi prošao rebus u primarnoj verziji, ali pošto rešavači nisu ni lingvisti ni članovi akademije (barem ogromna većina njih), siguran sam da bi ga i takvog odgonetnuli, i ne bi se obazirali na njegove sitne nedostatke. Peace

Milan S. је рекао...

Pošto reč "nakistano" ne postoji, prošao bi dosta loše. Peace.