01 мај 2020

На Славковом блогу је објављен конкурс са пропозицијама за ''Енигматске Дане лудаје 2020''. Ево тог текста:

ENIGMATSKI DANI LUDAJE 2020



ENIGMATSKI DANI LUDAJE 
Enigmatski klub „Kikinda raspisuje tradicionalni sastavljački konkurs „Enigmatski Dani ludaje 2020“ u tri discipline:

UKRŠTENICA
Sastavite klasičnu ukrštenicu veličine 11x15 polja bez slike sa obavezno uvrštenim nazivima (sva tri)GALADSKA (ili GALACKA), ĐUKOŠIN, ZLATICA, na bilo kom mestu u mreži. Ukrštenicu NE treba opisivatiti, ali treba obavezno navesti izvore za manje poznate pojmove (kojih treba da bude što manje). Obrazloženje: Obično se za Kikindu kaže da je grad bez reke (istina!) ali ovde ćemo pokazati da postoji i druga istina – Kikinda ima tri reke. Galadska ili Galacka je ogranak reke Moriš, a kroz grad Kikindu “teče” ispod zemlje jer je sistemom cevi povezana sa Kikindskim kanalom. Za Zlaticu i Đukošin je specifično to što teku ispod istog mosta (Devet grla) ali U SUPROTNIM PRAVCIMA.

ANAGRAM
Sastavite čist anagram od:
ŠTA RADIMO DA ZAŠTITIMO ŽIVOTNU SREDINU?
(34 slova)

REBUS
Sastavite rebus (klasičan sa slikama) sa rešenjem do 20 slova, s tim da početno slovo rešenja bude jedno od ovih slova: Č, Ć, DŽ, Đ, LJ, NJ, Š ili Ž. Drugi uslov: U rešenju mora se iskoristiti još makar jedno od tih slova (bilo koje, na bilo kom mestu). U postavci rebusa, uz slike, moguće je koristiti i dopisana slova, ali ne mogu se dopisati ta DVA zadata slova.
Primeri: Može: ŠTA PIŠE STARI (štap i šestari) ili ŠTA PIŠE STARI DOKONJAK (štap i šešir do konja K).
Ne može: ŠKOLA POČELA (Š kola, po čela).
Rebuse ne treba crtati. Dovoljno je poslati samo ideju, ali pri sastavljanju treba voditi računa o načinu prezentacije rebusa.

Propozicije:
1. Pravo učešća imaju svi koji žele, sa najviše po 3 rada  za svaku disciplinu (dakle 3 x 3). Možete poslati i više radova, a naknadno odabrati one koji idu u konkurenciju.
2. Sastavi se potpisuju punim imenom i prezimenom autora.
3. Radovi se sastavljaju na srpskom jeziku (ekavica, fonetsko pisanje stranih imena).
4. Ranije objavljeni rebusi biće eliminisani pre žiriranja.
5. Radovi se šalju na adrese: slavkobovan@yahoo.co.uk ili slavkobovan@gmail.com
ili poštom na adresu: EK “Kikinda”, Gavrila Principa 11, 23300 Kikinda.
6. Rok za slanje radova: 01.07.2020. do 24 sata.
7. Ocenjivanje će obaviti žiri sastavljen od uglednih enigmata po izboru EK „Kikinda“. Radovi koji budu u konkurenciji za nagrade biće ponuđeni žiriju pod šifrom.

NAGRADE:  Za svaku disciplinu pobednik će dobiti pehar i novčanu nagradu – 8000 dinara za ukrštenicu i po 5000 dinara za anagrame i rebuse. Još nekoliko kvalitetnih sastava biti nagrađeno drugim prigodnim nagradama. Nagrade će biti uručene tokom “Dana ludaje” krajem septembra.

Kikinda, 01.05.2020.
Predsedništvo EK “Kikinda”

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Hvala!
Izvolite.