27 јул 2019

Остао сам вам дужан за списак судија који су учествовали у оцењивању ребуса. Ево комплетне табеле са именима судија и бодовима које су додељивали. Нажалост, нису се одазвали сви којима сам послао ребусе за оцењивање, али сам то и претпоставио, јер је сезона одмора увелико почела.




7 коментара:

Svetlana је рекао...

Samo malo da pojasnim tabelu, pošto Bane to nije napisao. Ocenjivalo se od 1 do 10, sve vrste rebusa su bile ravnopravne i nije se smela skidati ocena jer je rebus na primer bio povratni. Povezanost postavke i rešenja je trebalo ekstra nagraditi, a rebus, koji je se članu žirija najviše dopao, je dobio dodatnih 5 poena.

Što se mog žiriranja tiče, 8 poena sam dala svim rebusima koji su po meni bili odlični i nije im se moglo ništa zameriti, 9 poena koji su imali nešto dodatno što se meni jako dopalo (nesvakidašnje reči u postavci, neku vrstu komplikovanosti ili vrlo skladnu jednostavnost). 10 poena su mi "zaslužila" dva rebusa pošto sam htela posebno da izdvojim svoje prvo i drugo mesto. 7 poena su dobili rebusi gde mi ili postavka ili rešenje nisu bili potpuno dorečeni ili tečni, a šestice su oni koji su mi najviše "škripali". :D

Dejanov rebus je dobio tih ekstra 5 poena, pošto je imao normalnu postavku, lepo rešenje i stoprocentnu povezanost postavke i rešenja, koju je Bane u propozicijama takmičenja naveo kao nešto čemu treba težiti.

Uvek mi je zanimljivo videti rezultate glasanja i različite "struje" u žiriju. Stvarno je umetnost zadovoljiti sve ukuse, a Čedo i Luka su to majstorski uradili.

IlijaO је рекао...

Zanimljivo tumačenje i malo dekonstruirana analiza! Jer, eto ja za EKIPU NA LIMU dobih 7, jer : "7 poena su dobili rebusi gde mi ili postavka ili rešenje nisu bili potpuno dorečeni ili tečni", ...A što to nije dorečeno ili tečno?
Kratko i jasno, dorečeno i tečno, vrlo dobro prikazano, skoro za čistu peticu. I ne želim ga poređivati sa rebusima koji su dobili poen-dva više, ali ne mogu ne primjetiti "Iskopali smo Meši...." koji je tečan i dorečen??? Kakvu zaboga miloga limariju? Limarsku radionicu, ili dijelove Fiće...
I za kraj,i meni je uvijek zanimljivo vidjeti rezultate glasanja i različite struje u žiriju.
Ne se srdiš Svetlana?

Svetlana је рекао...

Objašnjenje ocena je naravno generalizovano, ne može se baš na svaki rebus odnositi. Konkretno, kod tvog rebusa su mi "smetale" dve stvari i zato je skliznuo sa osmice.

Prva je postavka, "u Milana Pike". U Milana je u ovom slučaju slika na kojoj se nalazi Pike, teško da jedna osoba može da "ima" drugu osobu, ukoliko nisu u pitanju sin ili kćerka. Pošto mi ni rešenje "Ekipa na Limu" nije bilo mnogo privlačno, nekoliko puta sam mu menjala ocenu između osmice i sedmice, i na kraju sam se odlučila za 7. Kada se nekome kaže "limarija", čovek odmah ima gomilu otpada pred očima, a kada se kaže "ekipa", to može biti svašta - milicija, košarkaška ekipa, grupa prijatelja...

Možda ovo zvuči sitničavo, ali kada čovek mora da bira između ovoliko dobrih rebusa, mora da se hvata i za najmanju slamku, da bi nekako podelio bodove.

Ilija, kod mene si još i dobro prošao, dobijao si i gore ocene, ali ako hoćeš čistu peticu mogu zamoliti Baneta da ti je upiše. :D

Šalim se, naravno. Nemoj toliko da si nezadovoljan, Ilija. Ti imaš sasvim drugačije kriterijume kod rebusa, to sam već primetila. Uglavnom predstavljaš drugačiju struju od svih ostalih.

IlijaO је рекао...

Ha-ha! Tvoja posljednja rečenica nije baš korektna i u duhu zagonetaštva, jer mi se čini da me na neki način "izopčavaš"! Ajd, da piše, od nekih, ili mnogih, shvatio bih, ali baš od svih ostalih? A nisi se zapitala, Svetlana, da to možda nisi , zapravo, ti? Ili znaš što svi misle o mojim rebusima?
Na kraju krajeva, nisam nimalo nezadovoljan, dapače. Nisam, čak, niti preferirao svoj rebus, htio sam ti samo ukazati na nelogičnost tvog vrednovanja rebusa i tvoje analize načina na koji si podijelila ocjene.
Evo dokaza tome:
"Kada se nekome kaže "limarija", čovek odmah ima gomilu otpada pred očima, a kada se kaže "ekipa", to može biti svašta - milicija, košarkaška ekipa, grupa prijatelja..." ..
Trebaš pročitati ponovo tu limariju,(uz uvažavanje autora, vrlo dobra postavka, ali rješenje kao smislena rečenica, po meni nema baš nikakva smisla), pa onda ekipu. O tom ti pričam!


pozzz

Svetlana је рекао...

Ilija, u vezi tvog rebusa sam rekla sve što sam imala. Inače, blogogazda, kao vrlo miroljubiv čovek, je baš ovo hteo da izbegne, pa se sada meni obija o glavu što sam dala neka objašnjenja za svoje žiriranje, za koje sam smatrala da će možda nekog zanimati.

Ako još nekog slučajno interesuje zašto je od mene dobio ocenu koju je dobio, neka slobodno pita, samo sa manje strasti, molim. :)

IlijaO је рекао...

O čemu ti to, Svetlana ?
Pa blog i komentari na blogu, pored ostalog, služe i tome da svatko može iznijeti svoje mišljenje ili stav, komentirati ono što mu paše ili ne. Što , po tvom, "miroljubivi" blogogazda ima s tim?
Ništa ružno, omalovažavajuće ili uvredljivo nisam napisao, ni o tebi ni o tvom žiriranju, pa me čudi reakcija. A blogogazdi na procjenu!
I koliko sam primjetio, preveliko zanimanje je nastalo za tvoj način žiriranja, pa ti se, eto, po tebi, obija o glavu. A trebala bi znati i ono: Tko se pravda? Možda onaj tko je svjestan da možda nije donio pravednu odluku!
Kakve strasti, kakvi bakarači. Sasvim normalno....;-))

Tonci M је рекао...

Iliju su malo ponijele emocije, ali stvarno nema razloga za to: i letimičan pogled na tablicu ukazuje da je Svetlana imala kriterije ujednačene s ostatkom žirija (zapravo, samo Rade značajnije odskače od kolega po strukturi bodova, npr. čak jedini nije dodijelio 15-icu).

Mislim da nema smisla da komentiram vlastiti rebus (očito mislim da je dobar kad sam ga poslao, a ostalo je na žiriju), ali imam dojam da Iliju najviše zanima da mu se objasni vrednovanje njegovog uratka, pa možda bolje da to uradim ja sa strane nego da se žiri (koji je jako lijepo odradio posao) mora pravdati:

Ilijin rebus je dobar, ali svakako ne odličan, i da ga ja vrednujem u ovom načinu ocjenjivanja, dao bih mu čistu sedmicu (četvorica članova žirija su mu dala nešto nižu 6-icu, dvoje baš sedmicu, a dvoje devetku).

Što su glavne karakteristike ovog uratka? Najprije, odsustvo ambicije: rebus je potpuno monoton (bez ijedne suglasničke skupine), minimalne duljine i s jednostavnim nosivim pojmom. Ovako na prvu, pretpostavio bih da ja rebus poslan samo radi podrške natjecanju, bez ikakve želje za visokim plasmanom. Naravno da kratak i jezgrovit rebus može biti visoko plasiran (takav je i pobjednički!), ali u tom slučaju izvedba treba biti bez zamjerki: pobjednički rebus ima 7-slovni pojam kao nosivi, te sedmoslov u rješenju, uz tečnije rješenje. Ja vrhunskim kratkim rebusom tipično smatram onaj kod kojeg je rješenje samostalna sintagma ili vrlo pitka rečenica. S obzirom da je čitava kombinacija od samo 10 slova, naravno da svaka manjkavost značajno spušta ocjenu. Međutim, ovdje jednostavno ne vidim puno prostora za raspravu: rebus je sasvim u redu za objavu u časopisu, ali iskreno, među objavljenih 30-ak, da nisam vidio ovu raspravu sada, ne bih ga ni primijetio niti zapamtio.

Ako pogledamo jedini preostali element postavke (PIKE), je li to nešto što bi moglo prevagnuti na stranu vrhunskog uratka? Očito ne, svakako je poželjnije da su u postavci ljepši (teža slova, domaće riječi) ili makar aktualniji pojmovi.

Rješenje ima malu dodatnu vrijednost (u obliku u kojem je ilustrirano), ali opet, kad pogledam tablicu, ima zanimljivijih čak i ispod njega (OREŠ, A DUŠA PATI ili OZ DA NOVAC SIROTIMA), barem kad je riječ o mom ukusu.

Ovo sam komentirao više jer ispada kao da se Svetlana brani pred Ilijom, a zapravo je samo prezentirala kako je ona rasporedila bodove u sladu s uputama, što su očito smjernice koje je slijedio čitav žiri.

T