14 јануар 2019

NAJREBUS 2018.

Pristigli su mi glasovi od sudija koje sam naknadno zamolio da učestvuju u glasanju, pa sada mogu konačno da objavim rezultate. Tri rebusa su se u startu izdvojila u odnosu na ostale, a onda je jedan od njih ubedljivo osvojio prvo mesto. To je sjajan rebus Čedomira Jelića sa rešenjem: Oko Vange ronimo (okovan Geronimo). Vanga je inače ostrvce u Jadranu koje je bilo omiljeno odmaralište Josipa Broza Tita, poznato i kao Titov raj. Ovaj rebus je osvojio 3 petice, 2 četvorke i 1 trojku i ubedljivo osvojio prvo mesto sa 26 poena, dok su drugoplasirani i trećeplasirani osvojili 15, odnosno 12. Inače, sva tri rebusa su delo velemajstora za rebuse, Čedomira Jelića. Bravo! Čedi će pripasti zlatna plaketa i diploma, a sleduje mu i jedna enigmatska knjiga koju bude odabrao iz ponude koju ću mu poslati. Hvala sudijama koji su učestvovali u glasanju, kao i svim saradnicima koji su tokom cele prošle godine poslali veliki broj izuzetno kvalitetnih radova.




8 коментара:

Svetlana је рекао...

Sve čestitke Čedo, sjajan rebus, bio je i moj favorit. :)

Uštedeo si Banetu poštanske troškove, samo na jedno mesto treba da šalje nagrade. :D

Анониман је рекао...

Mada su neki sumnjali u moje žiriranje, na Banetov poziv sam se odazvao, između ostalog, jer je traženo drugačije mišljenje. Evo sada mali komentar.
Miroslav i ja smo stara garda pa su nam se dopala ona dva U iz kanua, mada u samo sastavljanje nije uloženo previše truda.
Vučenovićev rebus plijeni i postavkom i rješenjem (mada tužnim).
Pobjednika Geronima sam stavio tek na treće mjesto zbog poznate fore iz vica ronimo - đe ronimo (crnogorski ronilački klub).
Cetićev rebus osvaja krasnom fotkom, mada je ideja Poljak pupoljak već viđena. Taj rebus i pobjednički objavit ćemo u narednom "Feniksu".
Na peto mjesto mogli su, po meni, biti svi ostali, ali nemoguća misija gdje jedan šahist ustrijeli prahistorijsku životinju, osvojila je 1 bod zbog krasnog rješenja.
Živjeli rebusi! Pero

Svetlana је рекао...

Ti si mi, Pero, bio "glavni osumnjičeni", pošto znam da si rekao da nećeš više da budeš u žiriju i izvinila sam se već na drugom mestu što sam sumnjala u tebe. :)

Za Mirku sam pretpostavljala, nadam se da smo joj samo dosadili, a da nisu u pitanju neki privatni problemi. Čudi me Nikola, nadam se da je i tamo sve u redu, možda je otputovao negde za novogodišnje praznike.

Quizmaster је рекао...

Svaka čast, Čedomire! Izuzetno zanimljive ideje i vrhunska realizacija, zbog kojih sa nestrpljenjem čekamo tvoje pošiljke rebusa.

Da ne bude da sam bilo kome nešto lično zamerio - nisam uopšte znao ko nije glasao, samo mi je načelno zasmetalo što Bane, posle toliko uloženog truda, mora da naknadno zove nove sudije. Moguće je da ovo dvoje nesuđenih članova žirija ni ne otvaraju mejlove nekoliko dana i da se zato nisu javili.

Ne slažem se da korišćenje neke ranije ideje umanjuje vrednost rebusa, pod uslovom da je autor uspeo da ideju dovede do savršenstva (poput "Naša lepa dečačka lica", kome sam deo pet poena ili onog mog "Demostriranje nikako da stane", koji neopravdano nije stigao do finala, a može komotno da bude među top 3 rebusa). Ipak je daleko bitnija virtuoznost i majstorstvo autora od te navodne neoriginalnosti. Uostalom, tako je u fazama nastao i onaj čuveni rebus "Muharem u haremu hara", koji ispada da ovde ne bi mogao da bude ni mesečni pobednik (a tek je Gojko Mandić tom završnom varijantom dao pravi kvalitet ideji).

Quizmaster је рекао...

Čedomir Jelić - Ostatak sveta 58:32 :)

Svetlana је рекао...

Jadni mi pored Čede. :)))

Da počnemo da kopamo, verujem da bi svaki od ovih rebusa imao nešto u sebi, što je već poznato. Sve je to pitanje sreće, tj. zavisi čega se određeni član žirija seća.

Ako smem, imam jednu muzičku želju. :)
Milane S, ako imaš vremena i u mogućnosti si, molim te napravi nam taknmičenje za kraj godine. Toliko sam mu se uvek radovala. Više od 24 sati za rebuse, verujem da nisam jedina kome to fali. :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Moje čestitke najboljima, ocjenjivačima i organizatoru.

Бранислав Никић је рекао...

Podržavam Svetlaninu ideju. Milane, prioni na posao i nemoj da čekamo sledeću novu godinu, napravi to mnogo ranije!