20 април 2016


4 коментара:

Milan Žarkovački је рекао...

Primarijus i Rene. - Pri Mariju sirene.

Ovo mi je nešto kao rebusi sa uzajamnim frazama; mislim, ni za jednu od njih ne bih rekao da je dobra kao rešenje rebusa. Sečujski bi verovatno rekao čak da ni jedna od tih rečenica nije ispravna - nemaju predikat. Doduše, ono prvo i ne mora da bude rečenica, ali je čudno i kao sintagma. Ali dobro, što se mene tiče, i ovako je simpatično kao ideja, zbog te uzajamnosti.

Бранислав Никић је рекао...

Rešenje je tačno, a komentar ima smisla. Ilija me je pitao da li se ovo može objaviti kao uzajamni, a meni se svidela ideja i mogućnost zanimljive ilustracije pa sam ga objavio.

Milan S. је рекао...

Ne bi Sečujski tako nešto rekao, jer "Primarijus i Rene" očigledno nije rečenica nego imenička sintagma (kakvu radnju, stanje ili zbivanje iskazuje!?) pa bi bilo besmisleno nazvati je "neispravnom rečenicom". "Pri Mariju sirene" bi mogla da prođe kao (nepotpuna) rečenica tipa "U kući tišina" u nekom poetskom tekstu. Ali, kao što kažete, ne mora postavka rebusa biti rečenica - kao imeničke sintagme, obe te fraze su ispravne (i gramatički i kao postavke u rebusu).

Međutim, ovde jako škripi to što se nijedan od ova dva rebusa pojedinačno ne može objaviti kao rebus jer je rešenje u oba slučaja definitivno ispod nivoa prihvatljivog. "Primarijus i Rene" sasvim je OK kao postavka rebusa, ali tom sintagmom ne možemo biti zadovoljni kao rešenjem ("Ivica i Marica" da, "igla i konac" da, "slon i štuka" hajde-de, ali "Primarijus i Rene"? Pa još sa vlastitim imenom?). Slično, "pri Mariju sirene" je sasvim OK kao postavka (i sasvim uobičajeno) ali je nedopustivo kao rešenje. Nije stvar u semantičkoj nepovezanosti pojmova, jer bi i "u loncu supa", bila nedopustiva, kao i sve takve konstrukcije - osim ako ne postoji neki debeo razlog za suprotno (npr. "Kroz granje nebo", kao naziv poznate pripovetke). Za rešenja u rebusima važe znatno stroža pravila nego za postavke, u kojima se dopušta svašta - kombinovanje sintagmi i rečenica, slova i štošta drugo. Idemo li ka tome da sutra dopustimo slovo i u rešenju rebusa?

Da rezimiram, ne može se od dva ne-rebusa praviti jedan uzajamni rebus. Nije dovoljno čak ni da je samo jedan smer ispravan. Da bi nešto bilo uzajamni rebus, moraju oba smera samostalno moći da funkcionišu kao rebus. Zato je to relativno teška vrsta i nema ih mnogo. Možda nije bila greška ovo objaviti, ali svakako nije trebalo da ide pod ovim imenom - za ovu vrstu je trebalo ponuditi neki drugi naziv.

Бранислав Никић је рекао...

Iako je Sečujski u pravu da oba rešenja (ne postavke) ne zvuče dobro, probaću da izvučem neko opravdanje. Rene Bitorajac je igrao ulogu hirurga u popularnoj seriji ''Naša mala klinika'', pa sam pokušavao da nađem sliku na kojoj je on sa nekim od glumaca u ulozi drugog lekara. Pošto nisam našao to što sam hteo, odlučio sam se za ovu sliku i na nju montirao glavu Renea. U tom smislu, kao poznati glumac u ulozi lekara i manje poznati glumac u ulozi drugog lekara (da pretpostavimo - primarijusa), nadao sam se da ovakvo rešenje može da ima smisla. Rešenje drugog rebusa sam video kao fudbalera Mandžukića koji se slika sa dve glumice iz serije ''Sirene'', ali ni tu ideju nisam uspeo da realizujem na način kako sam zamislio.
Kako god bilo, mislim da je odlično što možemo ovako kroz komentare da razmenjujemo mišljenja o tome šta je dobro, a šta ne.