06 јануар 2016

NAJREBUS MESECA DECEMBRA

Glasanje je završeno, poeni su upisani i sabrani i dobili smo novog šampiona meseca. To je sjajni novosadski majstor za rebuse Milan Sečujski sa rebusom: Gase li se pozorištanca? (Gas elise po zori štanca). Milan je dobio čak 7 četvorki, pa nije bilo dileme ko će pobediti. Čestitam! Drugo mesto pripalo je sarajevskom enigmati Ejubu Semiću, koji je imao originalnu i zanimljivu postavku. Treći je Čedomir Jelić iz Vareši koji je ponovo imao 5 svojih rebusa među prvih 10. Evo najboljeg rebusa i tabele sa najboljih 10.







8 коментара:

Milan Žarkovački је рекао...

Čestitam imenjaku, a zatim i svima ostalima! Posebno mi je drago što je Ejubov rebus visokoplasiran iako, kako pretpostavljam, ne zadovoljava baš najviše tehničke kriterijume, jer mu je fraza niti iz jednog daha a niti je čisto nabrajanje, jer mi se baš sviđa kako se lepo uklopila zanimljiva reč "šćućuren". Pomišljam da bi možda taj rebus bio još bolji kad bi fraza glasila: "Go, šćućuren Džeri mač u'vati."; ne znam da li je dozvoljeno tako sa apostrofom.

Zašto rebusi sa 8 poena ne dele svi 8-10. mesto, nego blogovlasnik ima protekciju? :-)

Milan Žarkovački је рекао...

Pobednički rebus ima mali faul: "zora" i "pozorište" imaju veze sa rečju "zreti" - gledati.

Бранислав Никић је рекао...

Kod jednakog broja bodova, prednost ima rebus koji ima više četvorki, zatim trojki, pa onda dvojki. Kada su rebusi i posle te provere isti, onda dele određena mesta na tabeli.

Milan Žarkovački је рекао...

Hvala.

Milan S. је рекао...

Hvala na zapažanju za zajednički koren - posumnjao sam i ja na tako nešto ali nisam bio siguran u poreklo reči "zora". U svakom slučaju, mislim da rebus koji ima koliko-toliko primetan zajednički koren ne bi trebalo da bude u konkurenciji za nagradu kao što je rebus godine.

Milan Žarkovački је рекао...

Ja nisam za to da se "faul" tretira kao činilac koji apsolutno diskvalifikuje rebus. Među prvim mislima nameće mi se ideja o mogućnosti zloupotrebe: pronaći neku tanku vezu između dve reči i to proglasiti za faul. Znači, bitno je pitanje koliko faul smeta.

A to znači da je stvar relativna, da faul treba tretirati kao samo jedan od činilaca kvaliteta rebusa. Dakle, ako je, npr., neki rebus svojim sadržajem i idejama veoma kvalitetan, zašto to ne uzeti u obzir pri razmatranju eventualnog faula koji bi se u njemu našao? Jednostavno rečeno: Zašto više ceniti neki prazan rebus, ali u kom nema faula, od nekog sadržajnog i efektnog koji sadrži neki umereni faul?

Možda da malo izađem iz teme: Meni u ovom pobedničkom rebusu više od faula smeta to što od reči "elise" nastaje "...e li se", što je po meni prilično trivijalna veza.

Milan S. је рекао...

Ne kažem ni ja da zajednički koren treba apsolutno da diskvalifikuje rebus, ali bi trebalo da ga diskvalifikuje u borbi za prva mesta na takmičenju u sastavljanju rebusa. Što se tiče mnogućnosti zloupotrebe, ne slažem se. Zajedničkog korena ili ima ili nema - ako izuzmemo treću mogućnost, koja nije naročito česta, a to je kada je vrlo teško ili nemoguće dokazati ni da ga ima ni da ga nema. Odličan primer je "Lorens od Arabije". Da je Loren pravo prezime glumice, mogli bismo (verovatno) analizirati u kojoj je meri srodno sa imenom Lorens, ali pošto je u pitanju njen pseudonim, takva analiza je prepuštena manje ili više argumentovanom nagađanju. Ali ne možemo stvoriti zajednički koren tamo gde ga očigledno nema. Nema tu mnogo sivog, sve je uglavnom crno ili belo - jedino je pitanje ako je crno, da li je mnogo crno.

Naravno da faul treba tretirati kao jedan od činilaca kvaliteta rebusa, i da dobar rebus sa malim faulom može biti objavljen (na blogu, u časopisu) - što potvrđujem svojim primerom :D Biće svakako interesantniji od nekog praznog ali korektnog rebusa.

A što se tiče "elise" - "li se", to je sjajan pokazatelj kako su ukusi različiti. Uopšte ne razumem šta ima trivijalno u "li se"/"elise" - veza kao i svaka druga veza.

Svetlana је рекао...

Za zoru (prasl. i stsl. zorja) je na HJP naveden glagol "zrijeti", ali je prisutan i znak "≃", koji označava da etimološka veza nije neposredna. Kod reči "pozor", tj. po+"zor" (prasl. zorъ), opet stoji znak "≃" ispred "zrijeti", tj. ni zora, ni pozor nisu direktno nastali od "zrijeti". Prema tome, po meni je ovo tipičan primer sive zone. 😁

Milane Ž., sećam se da si rekao da ne vidiš pravilno njihove oznake na sajtu - ja sam nedavno instalirala njihov font "libersina" koji može odatle da se download-uje, pa se sada sve redovno vidi.
(Od toliko muških imena, moraju baš dva Milana da vode razgovor. 😁 (pretpostavljam da ni mog smajlija ne vidiš))