03 мај 2014


ВРЕМЕПЛОВ

Да се мало подсетимо и ребуса из Бањалучког Мини Рубикона од пре 11 година.

5 коментара:

IlijaO је рекао...

Ne znam mišljenja i stavove drugih-ali- ondašnji rebusi su mi bili "prirodniji" (možda zbog crteža a ne fotografija-,jednostavnijih postavki a efektnih rješenja koja su bila općepoznate fraze i sintagme.
Kolege koje su duže u enigmatici zasigurno pamte - JEDNAKOST(Dečje Novine,Novi Sad ,1921., Krakerove PETKINE ZADUŽBINE , Koširovu OSMATRAČNICU, Obadovo NADARENO MOMČE, Jelić/Mandićev SIR ENES JEDE i puno drugih.
Ne bih da netko pomisli da sam protiv ovih današnjih, oni su produkt vremena u kom i s kojim živimo(sveopća kompjuterizacija- pa nitko nema vremena za crteže,a i ljudi vičnih tome je sve manje-valjda), ovo je samo osobno razmišljanje i svodi se na rubriku S.B. Nostalgija.

IlijaO је рекао...

Za nadodati je još i da je sve gore rečeno u uskoj vezi s "Evergreenom" i dakako s "Vremeplovom" (ovo drugo je zbog "gazde bloga"- ma ne,nije, samo šala)!

Бранислав Никић је рекао...

Slažem se s tobom, ali danas u eri kompjutera svako može da bude ilustrator svojih ideja, potrebno je samo malo bolje poznavanje programa s kojima se to može uraditi. U prošlom vremenu su rebuse crtali crtači što je imalo svojih draži naračito ako su to bili majstori svog zanata.

Бранислав Никић је рекао...

Međutim, u listovima koji nisu imali crtača ili su ga imali, ali je bio slab ili nezainteresovan da osmisli i nacrta neku lepu situaciju, dobre ideje su propadale. Sada se dobijaju jako lepe ilustracije (u većini slučajeva), a mogućnosti za kombinovanje su se znatno uvećale zbog korišćenja ličnosti čije slike je lako naći na internetu. I kod rebusa, kao i kod ukrštenica postoji onaj ''takmičarski'' motiv napraviti kombinaciju od što težih pojmova, pa nije čudo što ponekad rešenja zvuče nategnuto.

IlijaO је рекао...

Dakako-slažem se!