02 децембар 2012



U zadnjem trenutku se setih ovog rebusa iz nekadašnjeg humorističko-enigmatskog lista ZEZ koji je verovatno jedan od prvih tematskih rebusa, iako tada nije bilo ideje da se predstavi kao neka nova podvrsta rebusa. 

2 коментара:

Luka је рекао...

NAGAŽENA NAGA ŽENA!

Ovo je eklatantan primjet tematkog rebusa objavljen je u ZEZ br. 3 10.09.1983. godine s potpisom Aurel, iliti Zlatko Stipaničić.

Prema napomeni iz moje arhive, rebus je bio objavljen s glumicom Enom Begović i slovom Ž, a ovakav prikaz je punu efektniji.

Milan S. је рекао...

Ja ovo ne bih tretirao kao tematski rebus, već se pre uklapa u definiciju jedne druge (zasad nepostojeće) vrste zagonetke, u kojoj je ilustrovana rečenica ili sintagma koja se sastoji od dve (fonemski) identične polovine ("Nagažena naga žena").
Primeri toga - ili primeri zagonetaka koje bi se mogle lako prevesti u tu kategoriju - bili bi: "Ana poljubila Kiša, a napolju bila kiša" (Nikić) i "Uma lomi Đošu u Malom Iđošu" (Minić). Ovo je treći primer koji susrećem, a dobro bi joj, po mom mišljenju, pristajao naziv DUPLERICA.
Ovaj konkretan rebus jeste specijalan slučaj tematskog rebusa (jer možemo posmatrati frazu kao "naga žena nagažena" a rešenje kao "nagažena naga žena" i obrnuto), ali ne bi ga trebalo svrstavati u opštiju kategoriju ako se već uklapa u efektniju potkategoriju. (I spuneristički rebus je specijalan slučaj anagramnog, pa ga ipak nazivamo spunerističkim). Zanimljivo je da je Minićev rebus u tom smislu tematski, a Nikićev ne (jer se ne radi o dve polovine čiji se redosled može slobodno menjati)!