28 мај 2012


3 коментара:

Dejan Minić је рекао...

OBRAČUN KOD OK KORALA (Bračun, Kodok oko rala)

Bez pretraživača nije moguće rešiti ovaj rebus. Mišljenja sam da nepoznati pojmovi ne mogu biti u rebusu.

Анониман је рекао...

Ovde je veci problem prepoznati fudbalera sa slike, nego doci do grada u Sudanu, jer prosecan poznavalac geografije moze da zakljuci da je u pitanju Sudan i da onda na netu potrazi njegovu mapu i vidi koji je grad u pitanju. Problem je za one resavace koji nisu navikli da snime sliku na svoj komp, potom iseku deo koji im nije jasan i potraze na google tu sliku. Ali ... cesto u rebusima tesko je prepoznati i neke poznatije likove kada im se vidi samo glava ili slicnim situacijama, pa je i tu pomoc neta neophodna za kvalitetno resavanje.

Cvetkovic Svetislav

Milan S. је рекао...

Svakako smatram nepoznati pojam manjim prekršajem od zajedničkog morfema u postavci i u rešenju - i u svakom slučaju, to je prekršaj na račun estetike, a ne korektnosti.

Što se "poznatosti" pojma tiče, stvari nisu potpuno crne ili bele, tako da ćemo se svi složiti da je rebus sa "manje poznatim pojmom" bolji nego rebus sa "poznatijim pojmom", ali bih rekao da su oba, strogo uzevši u obzir, korektna.

S druge strane, zajednički morfem smatram nekorektnošću, pa i različitim stepenima poklapanja morfema (po meni) odgovara različiti stepen nekorektnosti. Prekršaj je teži ako se radi o slobodnom morfemu, pogotovo o korenskom, i ja tu skalu vidim otprilike ovako:

I. MIŠ/MIŠOLOVKA, KOS/KOSOVO - ogroman prekršaj, jedna reč je direktno izvedena iz druge, apsolutno nedopustivo (čak bez obzira na to što se u drugom primeru svest o poreklu reči Kosovo izgubila već do te mere da se i akcenat promenio);

II. RED/REDOVNO, PET/PETKA, PADA/NAPADA, KAMPANJE/KAMPANJERO - "srednje ozbiljni" prekršaji, gde su obično u pitanju slobodni morfemi, tj. RED i PET su reči same za sebe (čak i u slučaju da se stroga semantička veza izgubila);

III. U/ULOŽI, DO/DOSTAVA, PUTIĆ/KAPUTIĆ - mali prekršaji, koje i sebi ponekad tolerišem :), gde su obično u pitanju vezani morfemi.

U svakom slučaju, ne bih nikad odbacivao rebus zbog "nepoznatosti pojma" ako ga već ne odbacujem zbog zajedničkog morfema.