10 децембар 2010

Rešenja zadataka 8. kola Lige rešavača 2010:
36. Navijači Fiorentine
37. Dekodiranje (deko, diranje ...)
38. Maraja Keri (jaram i reka)
39. Meni su pune činije (ME nisu, PU ne, ČI nije)
40. cvetnjak, vatrena, Etinger, trn-noga, NJegovan, Anegada, Karanac

Bilo je i nekih drugih rešenja za rebuse, neke sam prihvatio, a neke nisam. Prihvatio sam rešenje MENI JE: PUNE ČINIJE za zadatak broj 39 i SMARAJMO KERA (jaram sa rekom) za zadatak broj 38. Nisam prihvatio IMA RAJKO TOP (jaram i potok) samo zato što na slici nikako ne može da bude potok, jer su na njemu čamci, pa je logično da može biti samo reka. Nekoliko takmičara imalo je rešen kvadrat sa greškom u samo jednom slovu (TRNBOGA, a trebalo je TRN-NOGA), pa su takmičari na osnovu pravila ostali bez poena. Kod indirekta sam namerno izostavio frazu da bih otežao rešavanje, ali su neki takmičari to pogrešno shvatili pa su im i rešenja bila pogrešna: BRATIMLJENJE, NAGOVARANJE, DEKORISANJE...

7 коментара:

Quizmaster је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Quizmaster је рекао...

Izvinjavam se, ali rečenica "Meni je: pune činije" nema jezičkog smisla, jer neki meni (jelovnik) čini spisak jela, a ne pune činije. Drugo, pri tom nabrajanju bilo bi pravilno reći "Na meniju su...", "Meni sadrži...", a ne "Meni je:..."). Konačno, što je možda i najbitnije, ovim neispravnim rešenjem se u potpunosti poništava ideja autora, a to je bilo da fraza sadrži tri različite negacije (nisu, ne, nije).

Dakle, ja ovo rešenje rebusa ne bih prihvatio, a verujem da će se nakon moje analize i takmičar koji je poslao to rešenje složiti da mu je rešenje neispravno i da nije shvatio suštinu rebusa.

I još jedno pitanje - kako to Rade Goljović 2,5 poena? Ako se nekom takmičaru priznaje alternativno rešenje onda mu treba dati ceo poen, a ne pola (jer tako nešto i nije predviđeno propozicijama).

Quizmaster је рекао...

Ne bih da ovo preraste u neku žučnu polemiku, samo sam izneo svoje mišljenje pošto mi je stalo da svi takmičari budu zadovoljni i kvalitetom zadataka i suđenjem. Konačnu reč, naravno, ima domaćin ovog kola, koji može, a i ne mora da usvoji moju primedbu.

Анониман је рекао...

potpisujem Quizmasterove komentare!
posmatrač

Бранислав Никић је рекао...

Rade je imao tri tačna rešenja, ali je malo zakasnio sa slanjem mejla pa je po propozicijama kažnjen sa oduzimanjem pola poena.
Rešenje MENI JE: PUNE ČINIJE sam prihvatio iako je rečenica jako labava, ali su ga poslala tri takmičara koja su imala samo 1 ili 2 rešenja, pa nisam želeo da ih demotivišem za dalje takmičenje. Samo rešenje sam shvatio kao duhovitu i tužnu svakodnevicu, mnogima koji gladuju nije važno šta im se nudi (šta je na meniju) već samo da im činija bude napunjena. U svakom slučaju, ja lično prihvatam svaku vrstu kritike, pa se nadam da će tako shvatiti i ostali takmičari.

Kontrolor је рекао...

Moj skromni doprinos ovoj polemici: http://www.box.net/shared/jqru5hpdqx

Quizmaster је рекао...

Ok, Bane.

Prihvatam da si ohrabrio takmičare, a sad molim samo da u nastavku takmičenja zauzmeš ipak stroži kriterijum. Meni, recimo, u prvom kolu, nije priznat pasijans, i nisam se bunio pošto shvatam da mi rešenje koje sam poslao nije u skladu sa enigmatskim standardima. A s tim bodovima bio bih pobednik prvog kola.