24 новембар 2010

20 коментара:

Анониман је рекао...

Na prvi pogled mi se čini da je rebus sa faulom (Milinova terminologija). Sačekaj da se malo priberem...

Svojevremeno ja napravio:prijelaze golu ženu div i nosonja /"prije Laze Goluže nudi vino Sonja/
S.B.

Dejan Minić је рекао...

UHODI JE TETA ( uho dijeteta )

Анониман је рекао...

Iako sam ijekavac ovo ekavsko okruženje me ponekad zbunjuje pa ne mogu odmah da prepoznam grešku u ijekavštini (posebno kada to treba napisati)

Ako je rješenje UHODI JE TETA (uho dijeteta) onda treba vidjeti da tu ne treba da stoji uho djeteta (vidi gornji pasus)
S.B.

Jovan Nedić је рекао...

Nominativ - tko? što? - dijete
Genitiv - koga? čega? - djeteta
Dativ - komu? čemu? - djetetu
...

Анониман је рекао...

Ovdje nije potrebno posebno poznavanje jezika da bi se vidjelo da rebu nije jezički korektan. U svakom rječniku i pravopisu se može naći ispravan oblik a to je kako napisa Jovan - djeteta.

ero је рекао...

Dobro, dešava se, ljudi griješe...
Tako ponekad neko pogriješe i ne potpišu se.

Анониман је рекао...

Naravno da se dešava ali nije bila potrebna žurba u objavljivanju rebusa dok se ne provjeri ispravnost riječi. Prema tome, očekujem da se navedeni rebus ukloni uz izvinjenje autora.
prof. Stefanović Milenko,

ero је рекао...

Neka ga!
Bane je napravio hiljade dobrih i odličnih rebusa pa mu je dozvoljeno da napravi i jedan sa faulom.
Jedino mi možemo da se poigramo i probamo da napravio ispravan rebus na datu sliku.
Evo jednog ikavskog pokušaja u znak pozdrava Luki i luci (Splitu)
UHODI TE TA (uho diteta)
Doduše, faul je u postavci, ali može se dandraditi sa UHODI TE TATU (uho deteta tu, a Tatu može biti žensko - Odri Tatu, pa se uklapa i u naslov.

ero је рекао...

Doduše, faul je u postavci, ali može se NADGRADITI* sa UHODI TE TATU (uho deteta tu, a Tatu može biti žensko - Odri Tatu, pa se uklapa i u naslov.

Анониман је рекао...

Pročitao sam negde reči TAJA i TAJO kao TATA (odmila), pa ako je to ispravno, onda bi ispravna bila i množina TAJE od TATE (odmila). I onda bi rebus mogao biti i ovakav: UHO DETETA JE i rešenje: UHODE TE TAJE.

Nikola Petkovski

Анониман је рекао...

Ono što sam napisao u predhodnom komentaru je iz razloga što verujem da je Banetov rebus u ekavštini (teško mi je poverovati da ga je zamislio u jekavštini, pa i ijekavštini). Ajde neka Bane sam odgovori.
Nikola Petkovski

Анониман је рекао...

Ipak, u naslovu je osoba ženskog pola i onda ...
N. Petkovski

Quizmaster је рекао...

Rešenje ovog rebusa može da bude UHODE ČAČIĆA (uho dečačića). Radimir Čačić je poznati hrvatski političar i biznismen, te nije teško zamisliti da takvu osobu mogu uhoditi.

Još jedno moguće rešenje je UHODE ČAKA.

Quizmaster је рекао...

Ispravne su i varijante sa UVO - UVODE.

Анониман је рекао...

Varijanta koju je predložio Quizmaster UHODE ČAČIĆA jeste više nego dobra ali to ne amnestira autora pogrešne varijante u njegovoj obavezi da se oglasi povodom "faula" kojeg je napravio (iz neznanja ili u žurbi, svejedno).
prof. M.S.

Бранислав Никић је рекао...

Тек сам сада стигао да погледам блог, па сам се пријатно изненадио бројем коментара који се односе на овај ребус. Нажалост, коментари су због моје грешке у граматици, настале због мог недовољног познавања ијекавице. Пре објављивања сам погледао по интернету и на доста сајтова видео реч ДИЈЕТЕТА, па сам помислио да је исправна не улазећи у то у којим се падежима такав облик користи и тако сам направио глупу грешку. Извињавам се посетиоцима блога због тог пропуста. С друге стране, хвала пре свега професору Миленку Стефановићу и Јовану Недићу што су указали на грешку и дали образложење.

Бранислав Никић је рекао...

Да не заборавим, добро је да су Зоран и Никола понудили алтернативна решења, па ћу променити поставку.

Jovan Nedić је рекао...

Stvarno je nevjerovatno da na Googleu postoji 24.500 "potvrda" oblika "dijeteta", iako se samo u nominativu, akuzativu i vokativu piše dijete, dok se u ostalim padežima piše djeteta, djetetu, djetetom. No, tome se i ne treba mnogu čuditi jer većina Hrvata ijekavski govor uči u školi budući da su izvorno ikavci ili ekavci.

Iznenadilo me je da Rečnik SANU nema odrednicu "dijete". Ta riječ spomenuta je samo pod odrednicom "dete".

Ovaj "slučaj" pokazuje da ekavci moraju biti veoma oprezni kad koriste ijekavicu. Nedavno sam jednom našem kolegi skrenuo pažnju da je stanovnik Osijeka "Osječanin" (a ne "Osiječanin"). Isto važi i za pridjev: "osječki", a ne "osiječki", iako Osijek ostaje Osijek u svim padežima (Osijeka, Osijeku, s Osijekom).

Бранислав Никић је рекао...

Promenio sam postavku i opredelio sam se za rešenje koje je ponudio Zoran, a u kojem mi je logičnije da u postavci bude UVO, a ne UHO, jer je drugi deo postavke (DEČAČIĆA) u ekavskoj verziji.

ero је рекао...

Vidim da:
1. Zaboravio si na moj doprinos u ovom faulrebusu :)
2. Tražiš novi izgled bloga. Prošla varijanta sa onom ptičicom i crnoplavom podlogom je bio loš. Ovo sada ne izgleda loše.
PS. Nemoj mnogo da se sekiraš zbog rebusa. Evo npr. pozitivno u svemu ovome je veći broj komentara.