22 октобар 2010

9 коментара:

Анониман је рекао...

Napadi Nijemaca.
S.B.

Quizmaster је рекао...

Ovo je bilo objavljeno još u "Kvizu". Autor: Pavle Bogdanović.

Бранислав Никић је рекао...

Ja sam od Jovana Nedića dobio stranicu iz Kviskoteke gde je ovo objavljeno, a on mi je rekao da nema u svojoj evidenciji podatak da je objavljen ranije sa potpisom Pavla Bogdanovića. Ako imaš sačuvan taj broj bilo bi odlično da mi pošalješ skeniranu stranu.

Quizmaster је рекао...

Imam samo isečenu sliku u boji, a kao autorka je potpisana Olga Franić. Taj rebus je, prilično sam siguran, bio u nekom od specijalnih izdanja (proleće, leto, jesen, zima), u okviru skandinavke sa rebusom.

Quizmaster је рекао...

Hteo sam reći, autorka crteža.

Jovan Nedić је рекао...

Ovaj rebus Roberta Matijaša osvojio je 3. mjesto na Prvom otvorenom prvenstvu Hrvatske u enigmatici 1997. godine. Objavljen je dva puta u Pauletićevoj "Kviskoteci" (121. i 178. broj).

Ako ga je objavio i Pavle Bogdanović u "Kvizu", onda je Matijašev rebus "nehotični plagijat", što u Hrvatskoj izgleda nije poznato jer Matijašev rebus Pauletić spominje i u 232. broju kao antologijski rebus.

Šteta je što u nekim zbirkama objavljenih zagonetaka nisu zapisani brojevi (ili datumi) listova u kojima su objavljene te zagonetke. Ovako ih je teško pronaći, osim u listovima koji su kratko izlazili.

Jovan Nedić је рекао...

Ja sam ipak pronašao taj rebus. Objavljen je u "Kvizu" broj 385 (19. XI. 1986), na 51. stranici (predzadnja omotna stranica), u križaljci s naslovom "Skandinavka s rebusom". Autor skandinavke je Eskulap (dakle, Zvonimir Kurpes), na rebusu piše "Fran", dok u samoj skandinavci - osim opisa "Rješenje rebusa" - nema nikakvih drugih podataka.

Mislim da je "Fran" potpis "Ivana Franića", dok se Olga Franić potpisivala malim slovom "f" u velikom slovu "O" (što se vidi u istom broju, str. 47, na njenom "Ilustriranom anagramu").

Dakle, ostaje da pitamo Borisa Nazanskog da li se sjeća ko je autor rebusa: Eskulap ili Franić?

Odmah ću skenirati cijelu stranicu i poslati je Nikiću.

Quizmaster је рекао...

Eto, nisam baš sve zapamtio... Godine čine svoje, držim u glavi na hiljade zagonetaka, pa nešto i pomešam.

Učinilo mi se po kvalitetu hartije da je to specijalno izdanje, a u to vreme obično je Pavle radio enigmatske kombinacije u skandinavkama, pa sam izgleda greškom zapisao da je i ovu. A kao što reče Nedić, potpis odgovara Ivanu Franiću.

Quizmaster је рекао...

Nećete mi verovati, kompjuter mi je tražio da verifikujem prošlu poruku pomoću slova - MILIN!