11 јун 2010

7 коментара:

Dejan Minić је рекао...

GABRIELA SABATINI ( Alibaba igra tenis )
Opet hrvatska varijanta. Sjajan rebus. Bane,ti si olakšao rešavanje dopisivanjem "40 razbojnika".

Анониман је рекао...

Ovaj rebus bio na nekom davnom "Izletu u nepoznato" i sjećam se da sam ga odgonetnuo u autobusu kroz šalu i zezanciju...Eh, lijepih li sjećanja.
Ero.

Анониман је рекао...

Idejni tvorac ovog rebusa (a bio je i anagram) sam ja - Nikola Petkovski. Na jednom davnom susretu enigmata ondašnje Jugoslavije (mislim da je bilo u Kumrovcu, ili Bjelovaru), sam prezentirao ovaj rad, ali je bio na makedonskom jeziku, pošto se na makedonskom jeziku kaže i piše GABRIELA bez J (na srpskom je GABRIJELA sa J). Obadva rada - i rebus i anagram su objavljeni (na makedonskom jeziku naravno) u skopskoj reviji "Ekran" u ono vreme pre više od 30 godina. Onda su kolege iz Hrvatske rekle da bi to moglo ići i u Hrvatskoj, zbog njihovog pisanja inostranih imena u originalu, pa je tako nastala pored makedonske i "hrvatska" varijanta Gabriele Sabatini.

N. Petkovski

Dejan Minić је рекао...

Polako malo s godinama. Gabrijela je rođena '70te, profesionalno karijeru je počela '85, a prvi gren slem osvojila '88. Taj rebus sigurno nije star više od 22-23 godine.

Анониман је рекао...

U pravu si Dejane. Prošlo je mnogo godina, pa sam i ja malo izlapeo. Naravno da je manje od 30, verovatno kao što kažeš 22-23 (ja ne vodim vremensku evidenciju, nego onako po sećanju). U svakom slučaju, pošto sam ja u ono vreme išao na nekoliko jugoslovenskih enigmatskih sustreta i "Kvizovih" izleta u nepoznato, na nekom od tih sastanaka sam prezentirao pomenuti rebus. A u reviji "Ekran" sam vodio enigmatsku rubriku od 1975 do 2003 godine, pa ko će sad pamtiti kad sam ga objavio. U svakom slučaju hvala na upozorenju, a sa moje strane izvinjenje zbog moje "staračke" zaboravnosti :) :) :).
N. Petkovski

Dejan Minić је рекао...

Pozdrav za Nikolu, večitog mladića!

Анониман је рекао...

He-he-he, dobro ti je ono "večiti mladić", moram za to da te počastim nekim pićem samo da se negde sretnemo (možda na Koloniji u Somboru krajem meseca). Inače moj enigmatski pseudonim je "perpetuum mobile", pa sad ti je sve jasno, jel'?

Pozdrav, N. Petkovski