27 септембар 2017

АНИМИРАНИ РЕБУСИ 5 У 1


5527.                                         Аутор: Милан Жарковачки

13 коментара:

IlijaO је рекао...

-ODE LAV U ČESTAR
-ODE LAV U ČEZE
-ODE LAV U ČE---
-ODE LAV U ČENEJ
-ODE LAV U KUBISTE

Svetlana је рекао...

3. Ode lav u Čepel

Бранислав Никић је рекао...

Sve je rešeno!

Анониман је рекао...

Nisam za ovakvo spajanje nespojivog. Zašto tražiti sve moguće i nemoguće varijante određene ideje? Valjda je logično da se autor odluči za onu najbolju. Ovdje je to nesumnjivo "ode lav u čestar", a sve ostalo je isti tren trebalo odbaciti i zaboraviti.

Animirani rebus je rijetka i uglavnom spektakularna forma (sjetimo se DEVEDESET ALASA Milana Sečujskog). Bojim se da se ovakvim kompilacijama ona zapravo iskrivljuje i obezvređuje.

Č. Jelić је рекао...

Gornji komentar je moj.

Milan Žarkovački је рекао...

Hvala na primedbi.

Milan Žarkovački је рекао...

Ali ovo u suštini nije animirani rebus, nego pet klasičnih rebusa animacijom spojeni u jedan prikaz. Animacija služi samo uštedi prostora. A i gori rebusi od ta ostala četiri iz ovog niza se objavljuju samostalno, dakle zauzimajući veći prostor (i vreme), pa to nikom naročito ne smeta.

IlijaO је рекао...

Ne slažem se, Milane, s ovim tvojim navodom:" A i gori rebusi od ta ostala četiri iz ovog niza se objavljuju samostalno, dakle zauzimajući veći prostor (i vreme), pa to nikom naročito ne smeta."
Jer, u koju bi kategoriju ti svrstao ovaj pod brojem 2? U gore ili u bolje?
Vidim prilično nespretnu i pomalo nerazumljivu frazu: Ode lav u čeze ili Ode Lav u čeze. Čeze su zaprežna kola koja vuku konji i služe za prevoz ljudi, ili lagana kola na dva kotača. U njih se može sjesti....
Međutim, jedna kafana u S.Palanci se isto tako zove, pa bi Lav mogao otići tamo....
Ali, gledajući uopćeno, za jedan obični rebus, treba utrošiti previše vremena da se shvati što je pjesnik htio reći!
Ova opaska, dakle, nije zlonamjerna- samo produkt razmišljanja ....

Milan Žarkovački је рекао...

Po tome kako komentarišeš, Ilija, ne bi se reklo da ti smeta kad se ne zna šta je pesnik hteo da kaže. Ali da pokušam da odgonetnem, kroz dva pitanja: 1. Da li tvrdiš da se ne može biti u čezama, nego samo na njima? (Ja vidim da mnogi pišu da je neko u čezama.) Ako se ipak može biti u čezama onda se može i ući u njih, pa se može i otići u čeze.
2. Ako te dobro razumem, uklanjanjem drugog rebusa iz ove animacije sve bi bilo u redu. Je l' tako?

Milan Žarkovački је рекао...

Sad sam proverio i u RMS-u, tamo se navodi primer da ljudi idu na sabor U čezama, znači sve je u redu i sa 2. od ovih rebusa.

Č. Jelić је рекао...

Nije u redu, Milane. Gore si, kako napisah, spojio nespojivo a u ovom rebusu razdvojio nerazdvojivo. Ako ne vjeruješ, pitaj Ze Roberta.

Milan Žarkovački је рекао...

Da, Čedomire, u pravu si – Ze Roberto je skraćeni oblik dvodelnog imena Hoze Roberto. Zato sam poslao Banetu ispravku ilustracije, gde sam ga zamenio Zeom Kastrom, kome je Kastro (očevo) prezime, a Ze je opet skraćeni oblik od Hoze, tako da kod njega Ze može stajati samo.

Inače, onda bi i Dejan trebalo da prepravi ilustracije u svoja dva rebusa na TIO-u: rebusanje 237, „Do Bresta Ze“, i rebusanje 2055, „Ze, Džena, mine, ceger“; pošto je u obe Ze Roberto.

Бранислав Никић је рекао...

Zamenjeno!