24 јун 2016

НАЈАВА ТАКМИЧЕЊА У РЕШАВАЊУ АНАГРАМА

       На блогу ШМЕК Зорана Радисављевића, вечерас почиње такмичење у решавању анаграма које је саставио Кристиан Кнежевић. Ево текста са Зорановог блога:

U petak, 24. juna, na blogu ŠMEK (Šah - Mozgalice - Enigmatika - Kvizovi) biće održano nagradno takmičenje u rešavanju anagrama. Početak je u 20 časova, a takmičari će tokom sat i po vremena rešavati odlične anagrame Kristiana Kneževića (ukupno 50 zadataka).

Pored redovnih nagrada za najbolje takmičare, za ovu priliku je pripremljena i jedna specijalna nagrada. Najuspešniji rešavač koji još nije učestvovao na enigmatskim turnirima osvojiće knjigu “World of Anagrams“, koja je najbolja zbirka svetskih anagrama. Ukoliko volite “Slagalicu“, biće vam interesantno da se oprobate u ovoj igri slovima. 

Dobro došli i ugodna vam zabava! http://chessandpuzzles.blogspot.rs/



21 јун 2016


ВРЕДАН ЕНИГМАТСКИ ЈУБИЛЕЈ

     Члан нашег клуба, Златко Делић, прославља 40 година енигматског рада и стваралаштва. Јубилеј вредан пажње, не само због бројке, већ и због великог броја сјајних енигматских радова, бројних награда на разним енигматским такмичењима, као и педантног, прегалачког рада на уређивању бројних издања Рубикона. Омиљена енигматска дисциплина му је ''укрштање р(иј)ечи'' у свим врстама и подврстама, где се увек трудио да одржи равнотежу између квалитета и р(ј)ешивости. У енигматском листу ''Квиз Браничево'', који је раније издавао наш клуб, објавио је пуно одличних укрштеница и скандинавки и тиме дао велики допринос његовом квалитету. На недавно одржаним енигматским сусретима на Уни, остварио је сјајан успех освојивши прво место на такмичењу у састављању ребуса. Иако их је ретко састављао, показао је да му и та енигматска дисциплина није страна. Златко, у име свих чланова и пријатеља нашег клуба упућујем ти срдачне честитке, уз жељу да нижеш успехе и наредних 40 година! :))




19 јун 2016

Решења:
4496. Лијепа ли је Теодора (лије па лије те одора)
4497. Оде Лана драгом (одела над рагом)
4498. Пери скупа скуша (периску пас куша)
4499. Патрис Евра (пас, три евра)
4500. Муса Сисоко (око сиса су М)
4501. Димитри Паје (Дим и три Паје)
4502. Слатка Ирма (алатка, урма)
4503. И кона храма (икона храма)
4504. Алида десет карика тура на роду - Али даде сет карикатура народу
4505. Попиј лек Рајане (по пиле крај Ане)
4506. Ту нису застале (Тунис уз астале)
4507. Воде Монгола ћилимари (во, демон, голаћ и лимари)
4508. Ниве су застале (Нивес уз астале)
4509. Сава зету канистере осуши (са вазе тукан и стерео с уши)
4510. Прети тапетар (пре Тита Петар)
4511. Сава тражи ревију (СА ватра, жиреви ЈУ)
4512. Мишо копа њиве (миш, око, пањ, иве)
4513. Обрад вара нас (О брадва, рана С)