10 јун 2016



Овај ребус је реаговање на ребус број 4467 Светлане Јоргаћијевић.


09 јун 2016

NAJREBUS MAJA

Još jedna pobeda Ilije Đurkovića! To bi u najkraćem bio komentar na glasanje za najbolji rebus meseca maja. Ilijin rebus ''Medijatori balansiraju'' se najviše svideo četvoročlanom žiriju i zasluženo osvojio prvo mesto. Ilija, čestitam! Mislim da je dobrom utisku o ovom rebusu, doprinela i Svetlana koja ga je odlično ilustrovala, pa i ona zaslužuje pohvale. Sledeća tri mesta pripala su rebusima Čedomira Jelića, koji su standardno odlični sa zanimljivim idejama i sjajnim ilustracijama. Na kraju, velika zahvalnost četvoročlanom žiriju na vremenu koje su odvojili da bi odabrali najbolje, kao i njihovom pažljivom i stručnom ocenjivanju.
Sledi pobednički rebus, a zatim i tabela sa glasovima.









Ово је реаговање на ребус из рубрике ''Времеплов'' под бројем 4479.

08 јун 2016

06 јун 2016

    Večerašnje takmičenje je završeno trijumfom Slavka Bovana koji je rešio sve rebuse i osvojio 283 poena. Čestitam! Drugo mesto pripalo je Dejanu Miniću, a treće Iliji Đurkoviću, pa čestitke i njima. Za njih trojicu, ja i Luka smo spremili po jednu enigmatsku knjigu i nekoliko enigmatskih časopisa. Sutra ću vas obavestiti šta je ko od njih dobio, čim se dogovorim s Lukom. Nadam se da ste zadovoljni ovim što smo vam pripremili i da ste uživali u rešavanju. Evo tabele sa redosledom takmičara i tabele sa osvojenim poenima.






Takmičenje počinje, a link za skidanje svih rebusa u jednom PDF fajlu je ovde:  https://app.box.com/s/l46ixh6m803zpb2ic1g0r717m2j2ck94






















Ова два ребуса су најава за такмичење у решавању ребуса које почиње данас у 18,00. Пропозиције за ово такмичење су објављене јуче на блогу. Очекујем вас у што већем броју и желим свима пуно успеха у решавању задатака. 



05 јун 2016

NAJREBUS MAJA
(PRVA FAZA)

     U prvoj fazi izbora za najrebus maja, učestvovalo je 16 sudija. Nakon sabiranja njihovih glasova dobili smo 11 rebusa koji će ići u drugu fazu. U drugoj fazi, četvorica sudija odabraće 5 rebusa za koje smatraju da su najbolji i podeliće im bodove po sistemu 5, 4, 3, 2 i 1 bod. Sudije u drugoj fazi biće Boris Nazansky, Ejub Semić, Mirka Šajić i Milan Sečujski
     Ukoliko je neko od sudija sprečen, molim da mi na vreme javi, da bih našao zamenu. Rok za glasanje je sreda, 8.6.2016 do 20,00 časova. Glasovi se šalju na moj mejl nikic.branislav@gmail.com  Evo odabranih 11 rebusa:













PROPOZICIJE TAKMIČENJA U REŠAVANJU REBUSA

Takmičenje u rešavanju rebusa počinje sutra (ponedeljak, 6.6.2016) u vremenu od 18:00 do 23:00, na blogu "Rebusi" (adresa:www.rebusi.blogspot.com).
Propozicije takmičenja su sledeće:

1. Rebuse za takmičenje smo pripremili ja i Luka Pavičić. Ima ih ukupno 18 i biće objavljeni na blogu i u PDF formatu. Link sa rebusima biće postavljen na blog u 18:00.

2. Rešenja rebusa se šalju isključivo na mejl  nikic.branislav@gmail.com . Rešenja koja stignu posle 23:00 neće se uzimati u obzir.

3. Rešenja rebusa se moraju slati odjednom, u svakoj od dve faze takmičenja. Ako ste primetili da ste u prvoj fazi poslali pogrešno rešenje nekog rebusa, možete ga ponovo poslati u drugoj fazi, ali će vrednost bodova za taj rebus biti umanjena za polovinu.

4. Takmičenje se odvija u dve faze, od kojih zavisi koliko će takmičari osvojiti bodova.

a) Prva faza traje od 18:00 do 22:00 i tokom nje takmičari kao pomoć imaju samo broj slova u rešenju. Za svaki tačno rešen zadatak u tom periodu dobija se onoliko poena koliko ima slova u rešenju.
b) Druga faza traje od 22:00 do 23:00 i takmičari će kao pomoć dobiti broj slova u postavci rebusa. Naravno, poruka sa tom dopunskom pomoći pojaviće se na blogu u 22:00. Za svaki tačno rešen zadatak u tom periodu dobija se polovina poena manje od njegove početne vrednosti.

5. Svaki od zadatih rebusa trebalo bi da ima jedinstveno rešenje. Domaćin takmičenja priznaće neko alternativno rešenje samo u slučaju da zadovoljava visoke standarde, to jest, da ne postoji nikakva nategnutost u frazi ili rešenju i da se rešenje uklapa u postojeću frazu.

6. Pravo učešća imaju svi koji su voljni da se takmiče (što naravno ne važi za mene, Luku i Mirku koja je nacrtala neke od rebusa). Za tri prvoplasirana takmičara obezbedio sam po jednu enigmatsku knjigu i nekoliko enigmatskih časopisa.

7. U slučaju jednakog broja bodova, odlučivaće veći broj bodova u prvoj fazi, a ako i tu bude izjednačeno, onda će presuditi brže vreme slanja zadataka u prvoj fazi.

Ja i Luka vam svima želimo puno uspeha u takmičenju i dobru zabavu!
Решења:
4463. Оборио Сенад Ани јелу (обор и осе на Данијелу)
4464. Доста данас папи Рима (до стада На с папирима)
4465. Компас Јаков има - Компа с јаковима
4466. Далила студира (Дали ласту дира)
4467. Пресу Дана мак Адаму (пресуда на макадаму)
4468. Анале Тика купи (Ана лети ка купи)
4469. Иди сутра к тору (и Дис у трактору)
4470. Груб ремен (Гру, Бремен)
4471. Нама Рака није жилав (на Маракани јеж и лав)
4472. Скупа мами машина (с купама Мима, шина)
4473. Парк у Паланци (пар купа, ланци)
4474. Иви киви клија (киви, киви, лија)
4475. Добар бек Аца (до барбе каца)
4476. Прича Јулија (при чају лија)
4477. Ко бре најебао? (кобре, наје, боа)
4478. Цијена костима (ЦИ је на костима)
4479. Наста зида бар (на стази дабар)
4480. Јури је циљ убити (Ј у ријеци љуби ТИ)