23 март 2017



TAKMIČENJE U REŠAVANJU ENIGMATSKIH ZADATAKA NA SAJTU JOVANA NOVAKOVIĆA

Prolećni miks

Predstojećeg vikenda će biti održano onlajn takmičenje u rešavanju zadataka, Prolećni miks. Osnovne informacije možete naći OVDE, a detaljnija uputstva pogledajte na linku instrukcije. Objavljena je i lista sa vrstom zadataka i bodovima.

Takmičenje traje 3 dana, a vreme za rešavanje zadataka je 120 min. u terminu koji učesnik sam odabere.



21 март 2017

UPUTSTVO ZA PRETRAŽIVANJE BAZE REBUSA

Kada otvorite link gde se nalazi baza rebusa, pretraživanje se može vršiti na dva načina.

1. DIREKTNO IZ TABELE

Pritisnite "Ctrl + F". Otvoriće vam se mali prozor gde piše "pronađite u tabeli". Tu možete uneti reč ili deo teksta rebusa po kojem želite vršiti pretraživanje. Kada unesete tekst, sa leve strane prozorčića, pojaviće se tri animirane tačke. To znači da je pretraživanje u toku i da morate jedno vreme da sačekate da se taj proces završi. Kada tačke nestanu, u prozoru ćete moći videti koliko puta se vaš traženi tekst nalazi u tabeli. Pisaće na primer: "1 od 25", ako se on 25 puta pojavljuje ili "0 od 0" ako ga uopšte nema. Pored prozorčića nalaze se i strelica gore i strelica dole. Kliknite na strelicu dole da bi vam se prikazao sledeći red u tabeli gde se traženi tekst nalazi, pa onda još jednom za sledeći itd. Za novu pretragu, jednostavno unesite novi tekst u prozorčić za traženje, pa ponovite opisani postupak.

Prednosti ovog načina - Najnoviji podaci su vam uvek dostupni
Mane - Pretraživanje je mnogo sporije nego kod 2. načina i morate biti povezani na internet


2. PRETRAŽIVANJE SA SVOG RAČUNARA

Kod ovog načina je pre pretraživanja potrebno da tabelu snimite na svoj računar. To ćete učiniti tako što ćete u meniju koji vam se pojavljuje u gornjem delu ekrana, kliknuti na "Datoteka", zatim u novom meniju koji vam se otvori postaviti miša na "Preuzmi kao" i onda u novom meniju kliknuti na format tabele koji vama odgovara: Microsoft Excel ili OpenDocument format (ako koristite Open Office na pr.) ili PDF itd. Snimite to na računar i otvorite. Pošto koristimo različite programe za obradu teksta, tačan postupak za pretraživanje ne mogu da vam opišem, ali je uobičajeno da svi programi negde u meniju imaju funkciju "Pronađi", "Traži", "Find" ili nešto slično, pa se pretraživanje tabele vrši pomoću njih.

Prednosti - Pretraživanje je brzo, može da se vrši i bez interneta
Mana - Pošto se u bazu rebusa uvek dodaju novi rebusi, morate je često iznova snimati na računar da bi podaci bili ažurni.


Napisala: Svetlana Jorgaćijević






20 март 2017




Ove nedelje ću se potruditi da objavljujem više od tri rebusa dnevno, jer su saradnici bili vredni, pa se nakupila veća količina od uobičajene. Pre podne ću objavljivati tri, a poslepodne još po nekoliko.




19 март 2017

                             
                BOŽIVRAN  2017                 
dopisni  natječaj  za  sastavljače

Povodom tridet pet godina aktivnog rada Enigmatski klub Božidar Vranicki Split organizira dopisni sastavljački natječaj Boživran 2017, koji se sastoji od četiri enigmatske vrste: križaljka, premetaljka, rebus i magični lik.

1. Križaljka: Zadatak je sastaviti SKANDINAVKU dimenzija 8x14 polja, uz obavezno uvrštavanje naziva berem jedne enigmatske ili logičke zagonetke.

2. Premetaljka: Zadatak je sastaviti čistu premetaljku od slova sintagme:

TRIDESET PET GODINA ENIGMATIKE ''BOŽIVRANA''

3. Rebus: Zadatak je sastaviti klasični rebus u čijoj postavci mora biti uvršten barem jedan broj, tj. kombinacija bro(jev)a i drugih pojmova, vodeći pri tom računa o načinu prezentacije rebusa.

 4. Magični lik: Zadatak je sastaviti MAGIČNI KVADRAT dimenzija 8x8 polja, sa uvrštenom sintagmom BOŽIVRAN, na bilo kojem mjestu mreže.

Generalno pravilo: Radovi u bilo kojoj kategoriji, moraju biti enigmatski ispravni uz obavezno korištenje ijekavice i etimoligije. Rok za slanje radova je 30. svibnja 2017. godine, a sastavljači mogu poslati maksimalno tri rada u svakoj kategoriji na adresu kluba:

EK "Božidar Vranicki", 21 000 Split, Vranjčki put 8, p.p. 263 ili luka130859@gmail.com

Uz rad(ove) obavezno dopisati svoje ime i prezime, adresu, telefon i(li) e-mail, radi kontakta. Za dodatna pojašnjenja možete se obratiti na gornji e-mail ili mob. (+385) 099 30 70 511.
Pristigli radovi bit će šifrirani i priređeni za žiriranje. (Pr)ocjenivanje radova, vršit će sami sastavljači prema vlastitom nahođenju, tako što će deset uradaka ocijeniti sa: 13, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 i 1 bod(ova), s tim da autori ne smiju davati bodove svom radu. Dvadeset najboljeplasiranih radova će potom biti poslano na ocjenjivanje petorici neovisnih enigmata.
Poredak po kategorijama utvrdit će se zbrajanjem plasmana, a titulu pobjednika BOŽIVRAN  2017 ponijet će najboljeplasirani sastavljač na osnovu zbroja plasmana radova u tri kategorije. Ukoliko autor ima radove u sve četiri kategorije, u obzir se uzimaju tri bolja plasmana. U slučaju istog broja bodova, dva ili više natjecatelja, poredak će odrediti plasman četvrtog rada (ako ga ima), a potom usporedba plasmana tri vrednovane kategorije, te osvojeni bodovi po kategorijama.
Službena obznana rezultata i proglašenje najboljih učesnika bit će najesen na 33. SOZAH-u. Vjerujemo da će enigmatski listovi naći prostora za objavu izvješća, kao i ponajboljih radova, a za najuspješnije sastavljače ćemo se potruditi osigurati makar simbolične nagrade.
Split, 1. ožujka 2017. 
Za EK BOŽIDAR VRANICKI


Luka Pavičić, predsjednik 
Решења:
5100. Прељуб у шуми (прељу Буш уми)
5101. Кријепи јунаке рум (крије пијуна Керум)
5102. Купине на Сицилији (купи Нена сиц Илији)
5103. Јашем понија (јаје, шампони)
5104. Нана пије ликер (је ли кер на напи?)
5105. Бор на гори (Борна гори)
5106. Скочићемо на Германе (с Кочићем онагер, Мане)
5107. Уча шамара жене (у чашама раже не)
5108. Скувај Ћани мало вина (с Кувајћанима ловина)
5109. Мангупи шумара куде (мангу пишу маракује)
5110. Уча ширу пије (у чаши рупије)
5111. Дошла пакост у народ (до шлапа кост, Уна, род)
5112. Ната суди вани (на тасу дивани)
5113. Мехмед узео џак (мех, медузе, оџак)
5114. Мени је лош камп (мени, јело, шкамп)
5115. Рудара жали чила цура (руда, ража, личилац, ура)
5116. Анка расплитала косе (Анкара, Сплит, ала, косе)
5117. Каменко завршава затворску терасу (камен, коза, врша, ваза, твор, скутер, ас У)