12 април 2018

ANTOLOGIJSKI REBUS

Na današnji dan, pre 38 godina, dakle 12.4.1980 godine u Čvor Razbibrizi, Gojko Mandić je objavio ovaj antologijski rebus.





11 април 2018


ПРЕМИНУО ЈЕ ЗЛАТКО ДЕЛИЋ

    Ову тужну вест јавио ми је колега Душан Ђукић. Златко је преминуо од инфаркта у стану у којем је живео сам. Пронашли су га ватрогасци у недељу увече. 
    Златко је дуго година био члан нашег клуба ЕК Браничево. Придружио нам се врло брзо након оснивања клуба, јер се у то време преселио из Книна у Пожаревац. Остаће нам још дуго у сећању бројна кућна дружења испуњена шалом и причама о енигматици, али и о разним другим животним темама. Путовали смо заједно на бројна енигматска такмичења и турнире у квизовци. Увек је свима био драг гост. На жалост, живот је према њему био суров. Након повратка у Бањалуку да би се запослио код Младена Спасојевића као уредник свих издања, чинило се да му је све кренуло на боље. Има троје деце, посао који воли, пристојну зараду. Али, срећа почиње да га напушта. После неколико година остаје без посла и након много мука како преживети и шта радити, остаје и без породице. Развод га је тешко погодио и то није могао да преболи. Притисли су га и здравствени проблеми, а затим су почели и проблеми у задњој ствари која му је причињавала задовољство, енигматици, коју је тако здушно волео. 
    Моје најискреније саучешће породици и свима који су га ценили и волели.

Златко, много ћеш нам недостајати, почивај у миру!

09 април 2018

NAJREBUS MARTA

Priveli smo kraju još jedno glasanje za rebus meseca. Nakon prve faze, svi rebusi su podjednako konkurisali za najviši plasman, jer je razlika između prvog i desetog bila samo 3 boda. Odlukom sudija, prvo i drugo mesto sa istim brojem bodova osvojili su rebusi Svetlane Jorgaćijević. To je njen najveći uspeh i mogu samo da kažem - bravo Svetlana! Osvojiti prva dva mesta u ovako jakoj konkurenciji je svakako veliki uspeh. Drago mi je da je i Ejubov rebus stigao do visokog 3. mesta, iako je u jednom trenutku kada je objavljen na blogu, zamalo bio eliminisan. Nakon korektne ''rasprave'', doneli smo odluku da je rebus ispravan i da može na glasanje, a njegov dobar plasman je dokaz da se radi o odličnom rebusu i da nismo pogrešili.








08 април 2018


Срећан Ускрс свима који данас славе!

Решења:
5984. Пијесак Ејо сипа (пије саке Јосипа)
5985. Да ли ће Вили стићи? (Далићеви листићи)
5986. Делићу лову (Делић у лову)
5987. Насекира мала јувелира данас (''На секирама лају'' - вели радан ас)
5988. Догу Раде дарива (догура деда Рива)
5989. Скупа мами статуа (с купама мис татуа)
5990. Јато рибица (ја, Тор, Ибица)
5991. Ми се надамо (мис Ен, Адамо)
5992. С Анда Лазар оде (сандала за роде)
5993. Уређена обала (У ређе на оба ла)
5994. Пере снаја мајци (Перес на Јамајци)
5995. Сапе Карим алате (са пекарима лате)
5996. Покај, Данка, масу зала (по кајданкама су З, А ла)
5997. Достава трипица (доста ватри, пица)
5998. Досолите равиоле (до солитера виоле)
5999. Контаминирана цијела долина (Конта, Мини, ранац и јела до Лина)
6000. Снаге Анголе (С наге, АН голе)
6001. Умаче Мишо (У маче, миш О)
6002. Изабране драме (иза бране Д раме)