02 март 2012



Sećam se ovog rebusa i čak imam zapisano u jednoj staroj sveščici da je objavljen u Čvorovoj Križaljci, ali nisam zapisao kada, niti ko je autor. Ako se neko seća neka mi javi.

28 фебруар 2012

NAJAVA TAKMIČENJA U REŠAVANJU REBUSA

U nedelju, 4. marta 2012, od 19:00 do 23:00, na forumu "Enigma kafe" (adresa:www.voy.com/96502/) biće održan 3. Kup Srbije u rešavanju rebusa. Propozicije ovog takmičenja su sledeće:

1. Sve rebuse (ukupno 20) sastavlja Dejan Minić iz Leskovca. Link sa rebusima biće pušten na forum u 19:00.

2. Rešenja rebusa se šalju isključivo na mejl dm.alrakis@gmail.com. Moguće je kašnjenje od maksimalno 5 minuta (do 23:05), s tim što će svaki minut kašnjenja takmičare koštati 5 poena.

3. Rešenja rebusa se ne moraju slati odjednom, ali za svaki od rebusa moguće je samo jednom poslati rešenje, tako da vodite računa šta kucate. Naknadne ispravke neće biti uzimane u obzir!

4. Takmičenje se odvija u tri faze, od kojih zavisi koliko će takmičari osvojiti bodova.

a) Prva faza traje od 19:00 do 21:00 i tokom nje takmičari kao pomoć imaju samo broj slova u rešenju. Za svaki tačno rešen zadatak u tom periodu dobija se 100% od njegove vrednosti.

b) Druga faza traje od 21:00 do 22:00 i takmičari će kao pomoć dobiti broj slova u frazi rebusa. Naravno, poruka sa tom dopunskom pomoći pojaviće se na forumu "Enigma kafe" u 21:00. Za svaki tačno rešen zadatak u tom periodu dobija se 75% od njegove početne vrednosti.

c) Treća faza traje od 22:00 do 23:00. Kao poslednju pomoć takmičari će u 22:00 dobiti raspored najfrekventnijeg samoglasnika u svakom rebusu. Za svaki tačno rešen zadatak u tom periodu dobija se 50% od njegove početne vrednosti.

5. Autor je pripremio sledeće tipove rebusa:

a) rebus (klasična vrsta, rešava se ili prostim nabrajanjem pojmova ili objašnjenjem date situacije)

b) slovni rebus (na crtežu su samo slova)

c) povratni rebus (rešava se kao i klasični rebus, s tim što postoji slovo u frazi od kojeg se počinje sa čitanjem rešenja. Kad se dođe do kraja fraze, pridodaju se slova koja su preostala)

d) rebusna školjka (drugi pojam treba da se umetne unutar prvog)

e) obratni rebus (bivši palindromni, rešava se kao i klasični rebus, s tim što se dobijena fraza čita odnazad da bi se dobilo konačno rešenje)

f) rebus slovoskok (iz dobijene fraze jedno slovo treba premestiti na neku drugu poziciju)

g) rebus slogoskok (iz dobijene fraze jedan slog treba premestiti na neku drugu poziciju)

h) obratni rebus slovoskok (iz dobijene fraze jedno slovo treba premestiti na neku drugu poziciju, a zatim sve to pročitati odnatrag)

i) infinitivni rebus (rešenje se dobija tako što se radnja postavke iskazuje kroz frazu u infinitivu, a subjekat se izostavlja)

Napomena: Kod jednog rebusa će pisati u naslovu "etimološki", a to znači da se prilikom rešavanja uzima u obzir ime osobe kako se piše, a ne kako se čita.

6. Svaki od zadatih rebusa trebalo bi da ima jedinstveno rešenje. Domaćin takmičenja priznaće neko alternativno rešenje samo u slučaju da zadovoljava visoke standarde, to jest, da ne postoji nikakva nategnutost u frazi ili rešenju.

Za najbolje takmičare Savez zagonetača Srbije obezbedio je pehar i medalje.

Ukoliko ima nekih nejasnoća, možete se obratiti domaćinu takmičenja na mejl dm.alrakis@gmail.com. Vidimo se u nedelju i ugodna vam zabava!

Dejan Minić