12 јун 2016

POZIV ZA UČEŠĆE NA TAKMIČENJU

    Nedeljom sam praktikovao da blog miruje i da na njemu idu samo rešenja rebusa iz protekle nedelje. Da bi nedelju malo upotpunio, rešio sam da objavljujem pozive za takmičenja bilo koje vrste, a ne samo one koje se tiču rebusa. Prošle subote (a ne nedelje) sam objavio poziv na takmičenje za ''Dane ludaje'' u Kikindi, a danas sam odabrao najavu takmičenja u sastavljanju ukrštenica posvećenih Novaku Đokoviću, na blogu ŠMEK Zorana Radisavljevića. Evo tog teksta:

Noletu u čast - takmičenje u sastavljanju ukrštenih reči



Poštovani ljubitelji enigmatike, verujem da su mnogi od vas posmatrali finalni mečOtvorenog prvenstva Francuske u tenisu. Kao što znate, Novak Đoković osvojio je svoj prvi Rolan Garos, čime je ostvario i redak podvig, pobedivši zaredom na četiri grand slem turnira.

Budući da nas uskoro očekuje Vimbldon, a potom i Letnje olimpijske igre u Brazilu, gde Nole takođe ima šampionske ambicije, možemo se u međuvremenu malo poigrati. U čast najboljeg sportiste Srbije (a u mnogim anketama i najboljeg sportiste sveta), beogradski časopis "Enigmatika" i blog ŠMEK (chessandpuzzles.blogspot.com) organizuju takmičenje u sastavljanju ukrštenice. Evo ukratko i propozicija:

1. U mrežu 12 x 10 uvrstite dva tematska pojma koja se ukrštaju, tako da NOVAK ĐOKOVIĆ bude vodoravno, a ROLAN GAROS uspravno. Ovo je moguće uraditi na devet načina, a vi izaberite raspored koji vam odgovara.

2. Svaki enigmata može se takmičiti sa tri ukrštenice, a reči u njima moraju biti iz fonda srpskog jezika, isključivo na ekavici. Ukrštenice koje sastavljate obavezni ste da kompletno opišete, sa datim rešenjem, kao u primeru koji možete videti NA OVOJ ADRESI.

3. Takmičarski radovi se šalju do 10. jula 2016. godine, na mejl zoradis@eunet.rs . Naknadno primljeni radovi neće biti prihvaćeni.

4. Prilikom ocenjivanja posmatraće se uobičajeni kriterijumi za ukrštenice. Rad sa slabo poznatim rečima ne može biti pobednički, makar imao veliku belinu ili malo crnih polja. Sem pomenutih tematskih pojmova nije potrebno stavljati druge teniske termine, jer to se neće dodatno vrednovati.
  
Domaćin takmičenja, Zoran Radisavljević, oceniće prispele takmičarske radove, a takođe i nagraditi najbolje sastavljače, svojim enigmatskim knjigama "World of Anagrams" i "Put ka vrhu". Darodavac je i teniski trener David Galiot, koji poklanja besplatno učešće na turniru "Galiot Open" u Beogradu. Pored ovoga, moguće je da će biti i nekih poklona u uskoj vezi sa Novakom Đokovićem.
Ugodna vam zabava!
Решења:
4481. Кока-кола (Лола, лока)
4482. Симона Халеп (монах, але, пси)
4483. Пуленат је разоран (пулена тјера Зоран)
4484. Узник убојица (уз Нику бојица)
4485. Бура доком бије (бурад око Мбије)
4486. Ушикао си се! (уши као сисе)
4487. Води Нада бар (во, Дина, дабар)
4488. Докон домар Аца (до кондома раца)
4489. Не пали трик Ане (Непал и три кане)
4490. Пресу Дана сок нама (пресуда на сокнама)
4491. Прије журе да узму зејтин (при јежу ред, a уз музеј Тин)
4492. Слова кратице (сова, кртице)
4493. Пластеник (пас, тенк)
4494. Глумица драме (гумица, даме)
4495. Стара крама (сара, кама)