25 август 2018


6 коментара:

Dusan је рекао...

Markiz nogu dodiruje!

Бранислав Никић је рекао...

Tačno!

Milan Žarkovački је рекао...

Lepo, znači ni to što je rebus mešan (mešavina nabrajanja, tj. čitaljke, i situacije (s tim što ne razumem ni šta u Kviskoteci nazivaju situacijom, jer i za običnu čitaljku kažu da je situacija)) ne smeta mu da bude "sjajni brončani" u Kviskoteci!

Tonci M је рекао...

Zanimljivo kako se ukusi razlikuju, za mene je ovo vrlo lijep, simpatičan i uspješan uradak. Milan je istaknuo mane, pa ću ja izdvojiti vrline:

a) rebus je čist (nema pomoćnih slova)
b) rebus ima tri tematska pojma, od kojih posljednji izvodi radnju koja je za njega "prirodna" (ne čini ilustraciju nelogičnom)
c) ideja je svježa, očito je nosivi pojam iznogud, kojeg vidimo prvi put na ovom prvenstvu što rebusu daje dodatan plus (drugačija ideja od ostalih, lijepo uklopljena)
d) Rješenje je pikantno, i stilski se dobro uklapa u časopis u kojem se nalazi (u skladu je sa stilom koji Kviskoteka inače preferira)
e) Postavka nije prekomplicirana, izbjegnut je larpurlatizam od kojeg Kviskoteka bježi i umjesto toga, pomoću naslova i ponuđene fraze osigurano je da i oni koji ne prepoznaju strip-junake mogu riješiti rebus i prepoznati i cijeniti njegovu kvalitetu
f) ovo nije izravna zasluga autora, ali rebus je i izvrsno ilustriran, što znači da sadržaj časopisa čini atraktivnim

Ukratko, meni se osobno sviđa Kviskotekin kriterij po pitanju rebusa (što svježiji, što prepoznatljiviji pojmovi koji se mogu uklopiti u kvalitetnu ilustraciju, logična rješenja s kojima će rješavač biti zadovoljan) i ovaj rebus to odražava.

Mislim da su ezoteričnije ideje namijenjene više blogovima nego objavi u časopisima, gdje se mora ciljati na to da srednje iskusan odgonetač mora biti u stanju doći do rješenja, i još bitnije, biti njime zadovoljan.

Dakle, tehnički aspekt (kao npr. "pravi" rebus situacije (ovdje sad ne mislim na Kviskotekinu verziju "može biti logično uklopljeno u istu ilustraciju, nego na rebuse tipa "NA PADINI JE MACA = NAPADI NIJEMACA")) će biti nagrađen ako je isti logičan za običnog rješavača i ako ne nagrđuje ostatak rebusa (npr. ne stvara nelogičnu sintaksu). Isto tako, pomoćna slova, koja su u rebusima uvijek manjkavost, su manje zlo ako je rješenje pitko i logično.

Nekad sam dojma da enigmatskim formalistima na blogovima nedostaje taj osjećaj za balansiranje uloženo-dobiveno-konačni rezultat (ne mislim tu sad konkretno na Milana niti čak ni isključivo na rebuse) koji urednici časopisa imaju, jer im to isugrava preživljavanje njihovog proizvoda na tržištu.

Gdje sam ono bio? :D

Aha da, lijep i simpatičan rebus, za mene zasluženo u vrhu tablice :)

Tonci M је рекао...

*isugrava = osigurava, malo sam neispavan :)

Tonci M је рекао...

P.S. kao potkrepa ove konzistentnosti u Kviskotekinom pristupu, može poslužiti pobjednički uradak s prošlog prvenstva (Z. Capan) : BAN, KATEDRALA = BANKA TE DRALA
Ponovno, tematski pojmovi imaju dodatnu vrijednost (tražili su se pojmovi u frazi vezani uz Hrvatsku), cijeni se čist rebus (ali nije nužan!), visoko se vrednuje to da će ilustracija biti zanimljiva i pojmovi glatko uklopljeni u nju, rješenje mora biti logično i po mogućnosti izazvati osmijeh kod rješavača. Poanta je da su Kviskotekini kriteriji poznati i prepoznatljivi kroz prvenstva kad je u pitanju rebus, što znači da se i sastavljači osjećaju sigurnije (znaju na kakav uradak ciljati).

Sjetio sam se još jednog primjera: na nekom od ranijih prvenstava je pobjedu odnio:

MORE, ŠKURE, SIDRA, "Ž" = MOREŠKU RESI DRAŽ, dakle rebus koji je imao pomoćno slovo! Ponovno, visoko je vrednovana činjenica da se tri tematska pojma mogu uklopiti u lijepu ilustraciju (tema su bili "morski" pojmovi), kao i da je rješenje također tematsko.

Možda stoga što sam odrastao baš uz Kviskoteku, i moj je osjećaj za vrednovanje rebusa "kalibriran" u ovom smjeru. (Slično vrijedi i za križaljke: što svježiji pojmovi, što sočnije sintagme, čak i nauštrb ponekog crnog polja viška, bježanje od križaljkaške dosade).