17 фебруар 2014

NOVITET - ANTIEHOREBUS

Naš kolega Miroslav Živković iz Jagodine, poslao mi je pre nekoliko dana obaveštenje da se nedavno u listu Feniks pojavio novitet među rebusima. Osmislio ga je Filip Karačić i nazvao - antiehorebus. Evo njegovog teksta i nekoliko primera.

Kao i kod klasičnog rebusa najprije odredite nazive pojmova na crtežima. Ukoliko se u nekom pojmu iz fraze javlja riječ s više jednakih slogova samo jedan od tih slogova ostaje dok se ostali eliminiraju. U slučaju tri ili više ista sloga sami određujete koje slogove eliminirati ovisno o smislenosti rješenja. Tako primjerice, ako je fraza rebusa sastavljena od riječi KUKURIKU i JAJA rješenje je KURIJA (druga opcija RIKUJA nije smislena).

Autor: Filip Karačić


Evo još tri takva rebusa, a vi ih pokušajte rešiti.


2 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Jasno je da iz ove novotarije ne mogu da se prave neke bravure, ali meni je ovo svakako interesantno, te podravljam ovu novinu.

Ovakvi rebusi su pogodni za širi auditorijum i mogu da imaju svoje mesto u enigmatskim revijama. Čestitam i uredniku Feniksa na spremnosti da objavljuje novitete.

Ilija Đurković је рекао...

Simpatična nova forma rebusa!
Čestitke Filipu na ideji, redakciji "Feniksa" na podršci autoru a takođe i Slovarimu na brzoj reakciji i prezentaciji novotarije, pošto nismo u mogućnosti da na ovim prostorima kupujemo riječki časopis.