03 септембар 2013


8 коментара:

Dejan Minić је рекао...

A bojim se da ću i ovde iskopirati svoj komentar sa bloga Slavka Bovana.

Kada sam sinoć saznao rešenja dva rebusa sa zvaničnog takmičenja Kolonije prosto sam bio šokiran i zatečen. Danas sam veoma besan na taj primitivni akt sastavljača. Takođe sam besan na organizatora koji nije prekinuo to skaradno takmičenje, kad je saznao ta rešenja, kao i na rešavače koji su takođe morali to da učine.

Velika sramota!

Od moralno ništavnog ED "Dr Đorđe Natošević" u najskorijem periodu očekujem "veoma vrednu nagradu" za pobedu na Memorijalu Milan Milin koja mi nije uručena.

Unknown је рекао...

Nečuven i nepojmljiv čin koji se desio u okviru takmičenja "Crven ban" na Koloniji u Somboru, bacio je neizbrisivu sjenku na to enigmatsko okupljanje i po meni osramotio sve učesnike koji su mu prisustvovali. Neshvatljivo je da takmičari nakon uvida u nekorektne i uvredljive rebuse nisu demonstrativno prekinuli takmičenje i napustili Koloniju, već su svojim daljim učešćem praktično postali saučesnici u tom nekolegijalnom činu. Ne mogu da vjerujem da je Bane pristao da bude pobjednik takvog takmičenja.

Dejan Minić је рекао...

Bane, rekoh juče da će biti prilike da se takmičimo zajedno u budućnosti, a bojim se da nećemo.

Učestvovao si na tom sramotnom takmičenju, i pobedio čak. Sinoć u 22.45 si dobio Slavkovo pismo poslato istovremeno na više adresa povodom toga u kojem sam te prozivao...i ništa. Samo tišina. Ćutanje ovog puta neće proći. Morao si da se javiš, objasniš, braniš, izviniš...šta god, a sigurno si video to.

Od ovog momenta istupam iz enigmatske sekcije "Braničevo" u kojem si ti predsednik. Enigmatska legitimacija br.80 više ne postoji.

Unknown је рекао...

Vas dvojica ko Lolek i Bolek, u paru radite copy/paste :)

Odakle vam ideja da jednog od najfinijih i najpoštenijih ljudi među enigmatama optužujete da je uradio nešto nečasno, rešavajući moje zagonetke koje su bile vid protesta protiv aktuelnog stanja u ESS? Što vi onda, kad ste takve moralne veličine, idete na skup koji organizuje tip koji je zbrisao sa prethodnih susreta u Požarevcu ne plativši hotelski račun? Znate takođe da je dotični prisvojio saradnju sa časopisom "Alo" i da je Enigmatski savez Srbije zbog toga u šteti za oko 200.000 dinara. Prilično sam siguran da je to veći greh od ovog koji pripisujete meni, Banetu i ostalim učesnicima Enigmatske kolonije u Somboru.

Unknown је рекао...

Baš zbog toga što Baneta doživljavam kao izuzetno korektnog i dobrog čovjeka, izražavam svoje čuđenje da nije reagovao i napustio sramotno i uvredljivo takmičenje u kojem se na najprimitivniji način vrijeđa drugi kolega enigmata.
Uzalud pokušavaš da nekoga ubijediš da su inkriminisani rebusi tvoj protest protiv stanja u ESS, to su isključivo nedopustive i teške uvrede na račun Slavka Bovana. A to što ih još nazivaš umjetnošću je vrhunac bezobrazluka i vrijeđanje inteligencije.
Na Susrete enigmata Srbije sam otišao sa željom da se upoznam sa nekoliko dragih kolega sa kojima sam komunicirao i družio se na internetu tokom godine. O ovim optužbama na račun ESS i Živanića kojima godinama terorišeš i rastjeruješ čitaoce sa enigmatskih okupljalištima ne znam ništa pouzdano, i normalno da ne želim da o tako osjetljivim stvarima nešto ozbiljnije komentarišem. Postoje drugi mehanizmi da se to dokaže i istjera na čistac.
Uvijek sam govorio i govoriću da izuzetno cijenim tvoja enigmatska dostignuća kao organizatora, sastavljača i rješavača. Na manifestacijama koje si organizovao pomogao si da se afirmiše i usavrši veliki broj mladih enigmata, i to ne može niko da ospori. Ja sam se recimo vratio enigmatici oduševljen tvojom "Enigmatskom radionicom" i ostalim takmičenjima kojima si organizovao. Umjesto da si ponosan na sve te uspjehe i da uživaš u njima, znajući da svi vrhunski enigmati to znaju i poštuju, ti trošiš svoje vrijeme i zdravlje u nekakvoj borbi protiv ESS i traženju potvrde da ti sve to zvanično priznaju. U zadnje vrijeme svojim postupcima sve više ideš ka enigmatskom samouništenju i samoizolaciju. Mnogo bolje bi bilo da svoju energiju usmjeriš prema onome u čemu si vjerovatno najbolji na ovim prostorima - na enigmatiku.

Unknown је рекао...

Danas su telefonom pozvali moju staru majku i uznemiravali je pričom kako se njen sin prepucava sa enigmatama po internet blogu. Moje saopštenje za javnost potražite na forumu "Enigma kafe" ili na Bovanovom blogu (ako ga nije u međuvremenu izbrisao, ali ću ga pustiti ako treba 55 puta dok svi ne pročitate šta imam da kažem).

Unknown је рекао...

Još samo ovaj odgovor Iliji pa idem na najavljenu pauzu.

Kao prvo, nemam ja šta da ubeđujem kolege, jer to je bilo tako - stranica zagonetaka s naslovom "Crtice iz Enigmatskog saveza Srbije". Kroz radove sam kritikovao predsednika ESS i njegovog pomagača. Da kažem u rešenju "Ne valja vam ta rabota, gospodo" nisam mogao, jer bi to odudaralo od koncepta "Crvenog bana".

Moje zagonetke doživljavam kao vrstu umetnosti, a protest umetnika nekad može da bude i šokantan, kao na primer sviranje "Pussy Riot" u crkvi protiv Putinovog režima. Razni performansi takođe su po svom sadržaju provokativni.

Uvek je lako držati se po strani i pravdati se kako nemaš dovoljno informacija da zauzmeš stav o nečemu. Međutim, Mile Janković napisao je otvoreno pismo u kome je do detalja objasnio mehanizam po kome Živanić ima ličnu korist jer mu se uvećava prosek penzije, a savez gubi oko 200.000 dinara koliko od celokupnog iznosa honorara fizičko lice plaća na ime poreza. Kada bi honorar dospevao na račun ESS ti novci bi se na razne legalne načine mogli upotrebiti u svrhe saveza. Dakle, u ovoj priči sve je jasno, a tako je i sa mnogim drugim stvarima, jedino što se kolege ustručavaju da zauzmu stav na osnovu priloženih informacija.

Hvala na lepom mišljenju o mom enigmatskom radu i čestitam ti na prvoj medalji koju si uzeo na SES.

Ilija Đurković је рекао...

Rješenje Milanovog rebusa: AMBASADA LIBIJE (džambasa Dali bije - DŽ)