16 новембар 2012


14 коментара:

Unknown је рекао...

Da li je rješenje anagramnog rebusa PASTIR ?

Unknown је рекао...

Da li je rješenje dužeg direbusa TRIKERICA ?

Luka је рекао...

Rješenje anagramnog rebusa je točno.

Kod drugog (dužeg logogrifnog rebusa je kriva postava, nije 9 nego 3,6!

Luka је рекао...

Što se tiče Ilija tvog rješenja TRIKERICA - majica uz tijelo (našao na internetu), možda bi prošlo, obzirom da je kod logogrifnog rebusa uobičajeno da se u svakoj riječi mijenja po jedno slovo, a kod tvoje rješenje nastaje od dvije riječi TRI KERIĆA.
Prisjetimo se nedavne teme boksa rebusa 1570. PAR LOVACA (Parlov, Ace), trebalo je izmjeniti samo jedno slovo, i stoga, u dogovoru s Banetom, isti nazvasmo LOGOGRIFNIM već REBUS S IZMJENOM.

Dakle, TRIKERICA nije rješenje ni prema pravilima logogrifnog rebusa, a to nije ni zamišljeno rješenja, već, kao što napisah kratko u prajašnjem odgovoru, rješenje dužeg logogrifnog direbusa nije jedna riječ (9), već dvije (3,&), uz napomenu da se u svakoj riječi iz postavke mijenja po jedno slovo.

Unknown је рекао...

Možda je kraći rebus KUNIĆI ?

Unknown је рекао...

Da li je ideja dužeg rebusa TRK ŠERIĆA (GERIĆA, PERIĆA) ili sličnog sportiste?

Luka је рекао...

Rješenje prvog rebusa, prema pravilima logogrifnog rebusa može biti KUNIĆI od KUČIĆI, no to nije zamišljeno rješenje. Doduše, slika je primjerenija kučićima nego odraslim psima, koji su u stvari osnova slike, kao i kod anagramnog rebusa.

Ilijina ideja drugog rješenja je previše uopćena i široka, da bi bila data kao zadadatak na natjecanju poput državnog prvenstva.

Znači, bitno je kod prvog i drugog rješenja da treba voditi računa da su brojevi fraze rješenja, a da postavke ne moraju imati isti broj slova, pa čak ni rječi. Dakle, pokušajte sa postavkama koje mogu više od jedne, riječi.

Milan S. је рекао...

A, onda mislim da je LAS PALMAS :)

Luka је рекао...

Da Milane, to je bilo glavno rješenje ovog rebusa, i to je jedno od rješenja koje na SOZAH-u nije odgonetnuto. Rebus je nastao u vrijeme u martu kad je na Banetovom blogu išla tema ponavljenih pojmova. Uradak je očito nastao pred istek teme, te sam ga ostavio za ovo natjecanje.

vjerujem da je jasno da je osnova ovoga logogrifnog rebusa je PAS, PAS, PAS, a drugi logogrifni rebus i anagramni rebus su nastali usput, kao više rješenja na istu sliku.

Luka је рекао...

Dakle, Ilija je riješio anagramni rebus: PASTIR - tri psa, a Mila duži logogrifni rebus: LAS PALMAS - pas, pas, pas. Ostao je neriješen kraći logogrifni rebus od 6 slova.

Unknown је рекао...

Moglo bi TREPČA, mada sumnjam da je to rješenje...

Unknown је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Unknown је рекао...

Moglo bi i SKEPSA (sve psi).

Luka је рекао...

Postavka je TRI PSA i rješenje TREPČA je prema mom razmišljanju kvalitetnije od zamišljenog KRIPTA, pa predlažem da bane u jršenja upiše i ovu varijantu. Hvala, oboma.

Drugo rješenje bi također moglo ići, iako ja nisam pristalica postaki poput: SVE PSI, TU SU PSI, GLE PSE i sl.