14 новембар 2012


6 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Ovo je stara ideja.

Unknown је рекао...

OBORIO BORO BOR.

Na SOZAH-u sam primijetio još jednu staru ideju: NAS MIJA NASMIJA (Nasmijan as Mija).

Luka је рекао...

Nikakvo čudo da se neke stvari ponavljaju. Da sam imao te podatki radovi sigurno ne bi bili u natjecanju. Bane mi je već rekao da je on OBORE objavio u Rubikonu prije 10-ak godina, te da se isti nalazi i u Gojkovoj knjizi. Kolega Mandić mi je u Kikindi poklonio knjigu, no nisam je stigao pregladati, pa sam ostao uskraće za informacju o ranije autorstvu. No što je tu je, kad je već ponavljanje ideje, sugerirao sam Banetu da ga objavi kao povratni da su svi pojmovi u jednini.

Milan S. је рекао...

Svega toga ne bi bilo kad bi sastavljači malo više koristili bazu objavljenih rebusa (link desno)! Onda ne bi bilo ni ovakvih ponavljanja jer bi svako pre objavljivanja mogao da proveri da li je njegov rebus negde objavljen, a i žiriranje rebusa bilo bi mnogo lakše.

Luka је рекао...

U pravu si Dejane. Ja posjedujem arhivu (gotovo svih) rebusa objavlejnih u hrvatskim revijama Feniks, Kvizorama i Kviskoteka. Redovito pratim Banetov blog, a iskreno govoreći, ovaj link desno nisma ni primjetio. Kad je on uveden i gdje su objavljeni ovi rebusi?

Milan S. је рекао...

Link desno sadrži bazu koja obuhvata sve rebuse koje njihovi autori odluče da evidentiraju u njoj, s ambicijom da jednog dana sadrži većinu svih igde objavljenih rebusa na srpskohrvatskom govornom području. Zasad su se različiti autori različito angažovali oko unosa svojih (i tuđih) rebusa u nju - neki su odvojili malo vremena za to, neki još nisu (i nadam se da hoće) - nekima, očigledno, još nije poznata. Dakle, nema nekih unapred ustanovljenih kriterijuma, i svi autori rebusa najsrdačnije se pozivaju da svoje ikada objavljene rebuse (barem one bolje i reprezentativnije) unesu u bazu. Ne mora se znati baš svaki podatak o svakom rebusu, najbitnije je da se zabeleži sama ideja i njen autor. Što više - to bolje.

Osnovna ideja bila je da se saradnjom svih nas kreira zajednički resurs sličan Vikipediji, dostupan svima preko mreže, u kome će svako moći da proveri novost svoje ideje (dakle, odgovornost za originalnost biće u potpunosti na novom autoru a ne ovako konfuzna kao sada) i koji će samim tim služiti i kao pomoć u žiriranju rebusa. GoogleDocs omogućuje krajnje jednostavnu tehničku podršku za ovo, ja administriram bazu (silom prilika) jer sam je ja započeo, a pravo upisa zasad je ograničeno, jer bi moglo da se desi da neki nedovoljno vešt korisnik tabele slučajno nešto obriše - zasad 6 ljudi ima pravo direktnog upisa (pored mene: Nikić, Bovan, Minić, Obradović, Petkovski), ali taj broj može da se poveća. Tehnički, pravo upisa može dobiti bilo ko ko ima nalog na Gmailu, treba samo da me kontaktira e-mailom. Takođe, iz praktičnih razloga, ukoliko neko ne želi da se bavi direktnim unosom u bazu ili nema Gmail nalog, nemam ništa protiv da mi u bilo kakvoj tabeli pošalje rebuse koje želi da evidentira, i ja ću ih u najkraćem roku uneti u bazu! (Isto važi, pretpostavljam, i za ostale ljude sa pravom upisa.)